Дослідження показало, що забрудненість повітря впливає на нашу вагу

Нещодавнє дослідження показало, що дихання забрудненим повітрям сильно впливає на бактерії кишечника, що може призвести до ожиріння, діабету, шлунково-кишечних розладів та інших хронічних захворювань.

Дослідження, опубліковане в Environment International, показало, що люди, які дихають повітрям з високим вмістом озону, мають меншу бактеріальну різноманітність, пише Жіночий світ.

“З попередніх досліджень ми знаємо, що забруднене повітря має цілу низку несприятливих наслідків для здоров’я. В цьому дослідженні ми показали, що деякі з цих наслідків можуть стосуватися змін у кишечнику”,- сказала авторка дослідження Таня Альдерет.

Дослідження проведено на фоні погіршення стану повітря у Сполучених Штатах після того, як кілька років зберігалась тенденція до покращення. У всьому світі забруднення повітря щорічно вбиває 8,8 мільйона людей – це більше, ніж помирає внаслідок куріння або воєн.

Хоча велика увага приділяється здоров’ю дихальних шляхів, попередні дослідження Aльдерет показали, що забруднення також може вплинути на здатність організму регулювати рівень цукру в крові та підвищити ризик ожиріння. Інші дослідження показали, що кількість звернень до відділень невідкладної допомоги з приводу проблем зі шлунково-кишечним трактом зростає саме тоді, коли зростає рівень забрудненості, а люди, які часто піддаються впливу вихлопних газів, мають високий ризик розвитку хвороби Крона.

Науковці розглянули зразки 101 людини з Південної Каліфорнії, а також дані про стан повітря поблизу місць проживання піддослідних.

Найбільший вплив мав саме рівень озону у повітрі, більший, ніж стать, етнічна приналежність чи, навіть, раціон. У людей, які дихали повітрям з підвищеною концентрацією озону, в кишечнику було менше різноманіття бактерій, ніж у інших. В них також на 11% частіше діагностували ожиріння та діабет другого типу.

Загалом, дослідники виділили 128 видів бактерій, що зазнали впливу підвищеної концентрації озону. Деякі з них пов’язані з вивільненням інсуліну. Інші можуть виробляти метаболіти, включаючи жирні кислоти, які допомагають підтримувати цілісність бар’єру кишечника та запобігати запаленням.

Поділись


Новини партнерів