Синдром роздратованого кишечника: 9 симптомів і факторів ризику, які варто знати

Запори, діарея, гази, здуття живота або біль в животі – з цими неприємностями кожен з нас стикається час від часу. Але якщо симптоми зберігаються протягом півроку і довше, можливо, мова йде про синдром роздратованого кишечника – стан, яким страждає приблизно 20% дорослих. Ми зібрали основні симптоми, а також фактори, що впливають на ризик розвитку синдрому роздратованого кишечника – їх варто знати всім.

Основні симптоми роздратованого кишечника

Симптом: Біль в животі

Біль в нижній частині живота, який з’являється час від часу і не проходить протягом декількох місяців і супроводжується порушеннями роботи кишечника – це основний симптом, на підставі якого може бути поставлений діагноз. Більшість дослідників вважають, що причиною появи захворювання є дисбактеріоз кишечника – і, найімовірніше, прийом пробіотиків, пребіотиків або спеціалізованих препаратів, може поліпшити здоров’я шлунково-кишкового тракту. Але, зрозуміло, приймати їх варто тільки під контролем лікаря і тільки після постановки діагнозу.

Фактор ризику: Ви жінка до 50 років

Синдром роздратованого кишечника – це «жіноче захворювання», дві третини пацієнтів – жіночої статі. Крім того, симптоми також різняться в залежності від статі пацієнта: жінки частіше скаржаться на запори і здуття живота, а ось чоловіки – на діарею. При цьому захворювання найчастіше маніфестує у віці до 50 років. Дослідники схильні пов’язувати це з гормональними змінами, які відбуваються в організмі жінки під час менопаузи, але поки це всього лише припущення. У будь-якому випадку, якщо ви – жінка і вам ще немає 50-ти років, майте на увазі: ви в зоні ризику.

Симптом: Ви відчуваєте дискомфорт після вживання певних продуктів

Продукти, багаті FODMAP – вуглеводами, які погано всмоктуються в тонкому кишечнику і тому призводять до підвищеного газоутворення. До них відносяться авокадо, сочевиця, хліб, часник, молоко і молочні продукти – список досить великий. Навіть якщо ви не знаєте точно, які саме продукти відносяться до цієї групи, ви могли помітити, що часто після їжі у вас утворюються гази в підвищеній кількості, а також ви відчуваєте дискомфорт в області живота.

Симптом: Постійне відчуття втоми

Іноді синдром роздратованого кишечника призводить до появи вогнищ внутрішнього запалення, які можуть викликати біль в м’язах і суглобах, а також порушувати роботу нейротрансмітерів. Через це пацієнти можуть відчувати порушення сну і сильну втому. Так що якщо ваші проблеми з кишечником і біль в животі супроводжуються почуттям постійної втоми, можливо, мова йде про синдром роздратованого кишечника.

Фактори ризику роздратованого кишечника

Фактор ризику: В дитинстві ви відчували нез’ясований біль в животі

Біль в животі, походження якого не можна було пояснити яким-небудь захворюванням або поведінкою, які час від часу з’являються у дітей, можуть бути додатковим фактором ризику. За даними ВООЗ, кожна четверта дитина переживає цей стан – і, на жаль, це може означати, що в дорослому віці вони зіткнуться з синдромом подразненого кишечника.

Фактор ризику: Ви приймали багато антибіотиків в дитинстві

Як вже говорилося вище, найімовірніше, СРК викликаний порушенням балансу кишкової флори. Навіть одноразовий прийом антибіотиків, як правило, негативно впливає на життєздатність корисних бактерій, що живуть в кишечнику. Якщо ж антибіотики приймати часто і особливо в дитинстві, коли організм тільки формується, це може привести до серйозних порушень і розвитку синдрому роздратованого кишечника.

Фактор ризику: Стрес

Синдром роздратованого кишечника – одне з тих захворювань, які загострюються через хронічний або затяжний стрес. Блукаючий нерв, який проходить по всій довжині нашого тіла, передає зворотний зв’язок з кишечника в області мозку, які обробляють емоції; мозок, в свою чергу, відправляє сигнали назад в кишечник, що порушує травлення в залежності від психологічної ситуації. Стрес може бути основною причиною появи симптомів роздратованого кишечника. Більш того, якщо в ранньому віці людина пережила серйозний стрес, в дорослому віці вона також може зіткнутися з синдромом подразненого кишечника.

Фактор ризику: Фіброміалгія

Фіброміалгія – це захворювання, що характеризується широко поширеними м’язово-скелетними болями, які супроводжуються втомою, сном, проблемами пам’яті і настрою. Фактично, людина, що страждає на це захворювання, знаходиться в стані перманентного стресу, що може привести до розвитку синдрому роздратованого кишечника. За деякими даними, до 60% пацієнтів з фіброміалгією також страждають синдромом подразненого кишечника.

Фактор ризику: У вашій родині були випадки СРК

Синдром роздратованого кишечника може «передаватися у спадок» від мами, бабусі чи інших родичів. Поки невідомо, чи існує генетична схильність до цього захворювання, але вже ясно, що якщо у найближчих родичів був синдром роздратованого кишечника, ваш особистий ризик також істотно зростає.

ДЖЕРЕЛОДомашний очаг
Поділись


Новини партнерів