Лікарі розповіли, що найбільше шкодить серцю і судинам

Двох годин в забрудненому повітрі досить, щоб кровоносні судини на добу стали більш жорсткими, в ритмі серця з’явилися відхилення, а в крові – ознаки запалення.

Брудне повітря шкідливе для здоров’я – про це говорять дані медичної статистики: ті, хто дихає повітрям з великою кількістю промислових і автомобільних забруднень, частіше страждають від різних хвороб, аж до хвороби Альцгеймера. Чи можна перевірити ці дані експериментально? Експеримент на людях тут начебто не поставиш. Однак дослідники з Афінського національного університету імені Каподістрії саме такий експеримент і поставили.

У лабораторії обладнали спеціальне приміщення, в якому можна було контролювати склад повітря, і наповнили його повітрям з продуктами згоряння дизельного палива – в тій кількості, яка може бути в центрі густонаселеного міста (на згорілий дизель припадає близько 50% всіх забруднень міського повітря). Для порівняння ту ж кімнату наповнювали чистим повітрям. Учасників експерименту, сорок чоловік без будь-яких серцево-судинних проблем, ділили на дві частини: одні дві години дихали задимленим повітрям, інші – чистим повітрям. Через місяць ті і інші поверталися в лабораторію, але тепер вже мінялися ролями: ті, хто раніше дихав чистим повітрям, тепер дихали дизельними вихлопами, і навпаки.

Стан серця і судин оцінювали за цілою низкою параметрів: вимірювали активність протеїну С, який працює в крові антикоагулянтом, зменшуючи ймовірність тромбів, вимірювали активність С-реактивного білка – одного з основних маркерів запалення; у кровоносних судин вимірювали, наскільки вони можуть розширюватися під дією посиленого струму крові, наскільки еластична або жорстка у них стінка, і т. д. Виявилося, що навіть двох годин в дизельній атмосфері достатньо, щоб серцево-судинні параметри змінилися, причому не в кращу сторону.

У статті в European Journal of Preventive Cardiology йдеться, що у людей які подихали брудним повітрям підвищувалася активність запального білка (у курців учасників експерименту його виявлялося більше, ніж у некурящих). Також підвищувалася активність білка фібриногену, необхідного для згортання крові; одночасно знижувалася активність білка-антикоагулянту – з чого можна зробити висновок, що в судинах збільшувалася ймовірність тромбів. З’являлися відхилення в серцевому ритмі, а стінки судин ставали менш гнучкими – що, в свою чергу, повинно позначатися на кровопостачанні органів і на роботі серця. Що особливо важливо, всі ці зміни трималися протягом доби, хоча брудним повітрям люди дихали лише дві години. А адже багато хто з нас проводять в центрі міста не дві години і не три, а більше.

Про те, що між брудним повітрям і серцево-судинними хворобами є зв’язок, відомо давно, але тепер дослідники можуть розглянути цей зв’язок у всіх біохімічних, клітинних і фізіологічних подробицях – хоча не факт, що для подібних досліджень завжди знайдуться добровольці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів