Користь і шкода черемші: що потрібно знати про головний інгредієнт весняних страв

Експерт перерахував цілющі властивості черемші і зазначив, що не для всіх ця зелень корисна.

Український дієтолог Олександр Кущ розповів, чим корисна і небезпечна черемша. Яку ще називають дикою цибулею.

Черемша, яку ще називають диким цибулею, чудово допомагає при вірусних і респіраторних захворюваннях. Дієтолог Олександр Кущ розповів, як правильно вживати черемшу, адже цю рослину не всім можна приймати в їжу.

Черемша зростає в лісі і занесена до Червоної книги України. Збір цієї дикої цибулі карається штрафом. Однак легально її можна купити у господинь, які вирощують черемшу у себе на городі.

Чим корисна черемша

Зелене рослина має фітонцидні властивості, а за рівнем макро- і мікро-елементів обганяє часник в чотири рази. Черемша допоможе при атеросклерозі, вірусних і распіраторних захворюваннях. При цьому експерт підкреслює, листя рослини нагадують конвалії, які є отруйними, тому збір черемші є не тільки незаконним, а й небезпечним.

Як приготувати черемшу

Рослину можна заварити і пити настій для зміцнення імунітету. А щоб прочистити дихальні шляхи, фахівці радять вдихати ефірні олії дикої цибулі. Також пелюстки черемші можна додати в салат замість звичайної цибулі. Але не варто за один раз вживати більше 15 листів черемші.

Кому не можна їсти черемшу

Вживати черемшу заборонено людям, які страждають від виразки, гострих запальних процесів шлунково-кишкового тракту і захворюванням нирок. Крім того, не рекомендується вживати вагітним і хворим на епілепсію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів