Алергія на холод: причини, симптоми і методи лікування

Алергія на холод виникає при специфічній реакції організму на низькі температури. Несприятливі погодні умови провокують викид гістаміну, внаслідок чого на тілі з’являються роздратування, висип і почервоніння, які легко переплутати зі звичними симптомами алергії на продукти харчування.

Бувають і більш серйозні висипання з пухирями, а також кропив’янка. Вони виникають на відкритих ділянках тіла, що не були прикриті одягом. Зазвичай це обличчя і руки. Якщо імунна система ослаблена, або людині, яка страждає на такий вид алергії, довелося довго перебувати на холоді, у неї можуть виникнути перепади тиску, головні болі і навіть набряки. У деяких випадках алергія проявляється через кон’юнктивіт або риніт. Найчастіше симптоми проходять через кілька годин після потрапляння в тепле приміщення.

Проявлятися недуга може з різних причин:

  • аутоімунні недуги
  • запальні процеси в організмі
  • інфекційні та постінфекційні хвороби

Головною причиною вищевказаних проблем є ослаблення імунної системи, яка не може впоратися з негативним впливом зовнішніх факторів. Вкрай рідко цей вид алергії передається спадковим шляхом.

Щоб визначити, чи є у вас схильність до цього виду алергії, прикладіть лід до зап’ястя. Побіління або порозовіння ділянки шкіри, до якої приклали холодне, свідчить про відсутність алергії. Будь-які симптоми на зразок сверблячки, почервоніння, пухирів є ознаками алергії.

Щоб позбутися від наслідків алергії, іноді достатньо просто зайти в тепле приміщення. При цьому не допускайте переохолодження, тепло одягайтеся і мінімум за півгодини до виходу на холод змащуйте обличчя і руки захисним кремом.

Якщо симптоми проявляються дуже гостро і не проходять навіть через кілька годин після перебування на холоді, слід звернутися до фахівця. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням і пити препарати, які вам радять знайомі. Крім цього, потрібно перевірити стан імунної системи і виключити всі чинники, які викликають її ослаблення.

Поділись


Новини партнерів