Секрети довголіття японців: 5 продуктів, що продовжують життя

У 2017 році середній вік в Японії досяг позначки в 87 років. Сьогодні країна займає перше місце в рейтингу довгожителів, а половина людей в світі, яким виповнилося 110 років, проживає в Японії. Одна з головних причин такого завидного довголіття японців – правильне харчування. Недарма японська кухня визнана найздоровішою в світі. У цій статті ми розповімо, які продукти в меню японців продовжують життя.

Водорості

У раціоні японців левову частку займають морські водорості. У них міститься маса вітамінів і мікроелементів, а також сильний антиоксидант фукодаїн, що володіє протираковою дією і уповільнює процеси старіння. Цікаво, що в результаті багаторічного поїдання водоростей в кишечнику у японців навіть з’явився морський ген!

У нас японські водорості, такі як вакамі, модзуку і хідзікі, знайти нелегко, до того ж вони недешеві. Але це не біда. Недорога і доступна всім морська капуста (ламінарія) не менш корисна. Між іншим, слиз, який виділяється з ламінарії, – це і є той самий фукодаїн.

Риба

Завдяки харчуванню, заснованому на рибному меню, в Японії найнижчий показник смертності від інсультів і серцевих нападів. Жирні кислоти омега-3 і кофермент Q10, що містяться в рибі, дуже корисні для серця і судин, зменшують ризик утворення тромбів в судинах, покращують кровотік, нормалізують тиск. При цьому найбільша концентрація корисних кислот міститься в найдешевшій морській рибі – оселедці, а також в тунці, сьомзі і лососі.

М’ясо риби корисно і тим, що складається з легкозасвоюваних білків і містить дуже мало вуглеводів. У рибі багато вітамінів краси і молодості – A, D, E, В12, йоду і таурину, необхідних для нормальної роботи щитовидної залози і нервової системи, а також кобальту, який запобігає появі сивини.

Овочі та фрукти

Щодня японці з’їдають кілька порцій овочів і фруктів – свіжих і ферментованих. Велика кількість клітковини сприяє гарному травленню, допомагає очищати організм від шлаків і служить відмінною профілактикою ожиріння. А ферментовані продукти – сливи, капуста, морква, дайкон – ще і забезпечують організм вітамінами групи В, К, С, жирними кислотами омега-3 і всілякими пробіотиками, покращують роботу підшлункової залози, нормалізують мікрофлору кишечника і зміцнюють імунітет, а також зв’язують і виводять з організму важкі метали і токсини. До речі, наша рідна квашена капуста теж має всі ці чудодійні властивості.

Соя

Значну частину раціону японців становлять продукти з сої, перш за все тофу і паста місо. Останню роблять із сої та рису, зброджуючи особливим грибком – завдяки чому ферментований рослинний білок стає легкозасвоюваним.

Соєві продукти – не тільки багате джерело високоякісного білка, але і ефективний засіб проти старіння. Вони містять незамінні вітаміни, холін, лецитин, який бере найактивнішу участь в обміні речовин, а також малопоширені вітаміни групи В, D і Е – так звані вітаміни антистаріння та довголіття. Соя стабілізує рівень цукру в крові, підвищує еластичність шкіри і запобігає появі зморшок. Напевно, саме тому японці часто виглядають молодше за свої роки.

Зелений чай

Улюбленим напоєм в Японії вважається, безумовно, зелений чай – справжній еліксир молодості і довголіття. Поліфеноли, якими багатий напій, знижують кров’яний тиск і рівень ліпідів, винних у розвитку серцево-судинних захворювань. Тіанін в складі зеленого чаю стимулює роботу головного мозку, зміцнює нервову систему. Крім того, зелений чай сприяє природному спалюванню жиру і схудненню, зменшує кількість холестерину і тромбоцитів, регулює рівень цукру в крові, не допускаючи появи цукрового діабету, і підвищує щільність кісток.

Важливо і те, що на кухні японці використовують тільки свіжі продукти (переважно низькокалорійні), а також корисні кулінарні методи приготування. Багато страв готують на пару і варять, а рибу найчастіше їдять сирою. Смаженого і солі в раціоні майже немає, як і червоного м’яса. Крім того, японці їдять маленькими порціями і повільно (зокрема тому, що використовують палички, а не вилки). В результаті за один прийом їжі японець з’їдає на 20 відсотків менше європейця. Не випадково у місцевих жителів популярним є вислів «наїстися на вісім десятих».

Поділись


Новини партнерів