Що краще, зеленка чи йод, і в яких випадках необхідно їх застосовувати

Який антисептик більш дієвий.

Фармацевтична промисловість не стоїть на місці, і постійно поповнюється новими ліками. Серед них є багато антисептиків. Але йод і зеленка залишилися незмінними у домашніх аптечках на довгі роки. Ними обробляють невеликі рани, «малюють» йодну сітку при болях в суглобах, і при запаленні легень (на спині). Зеленку теж використовують, як засіб з антисептичною властивістю. Багато хто досі не розуміє, яка різниця між йодом і зеленкою. Адже і одним, і іншим засобом обробляють ранки на тілі. Ось що розповідають фахівці про ці антисептики.

Йод

Спиртовий розчин йоду є рідиною темно-коричневого кольору. Коли обробити ранку йодом — оброблена ділянка злегка пече. Нанесений розчин швидко вивітрюється і вбирається шкірою, не залишаючи після себе сліду.

Якщо рана глибока і широка — йод на неї наносити не можна, треба обробляти тільки навколо пошкодженої ділянки шкіри.

Ще одна важлива властивість йоду — це його здатність розсмоктувати шишки після уколів, різні ущільнення і забої, синці. Присутність йоду на пошкодженому місці провокує приплив крові до місця нанесення препарату, і полегшує біль.

Третя перевага йоду — він не викликає алергії або висипання. І застосовується як разово, так і тривалий час.

Мінуси йоду

В деякій мірі йод може і нашкодити, якщо наносити його неправильно. Перестаравшись з розчином, ви можете спалити шкіру і цим ще більше погіршити ситуацію. Тому наносити йод навколо ранки потрібно дуже обережно і в невеликій кількості. Краще пізніше повторити процедуру.

Будь-який лікарський засіб, як відомо, має свої показання та протипоказання, в тому числі і йодовий розчин. Якщо у когось спостерігається захворювання щитовидної залози — йодовий розчин на тілі застосовувати не можна.

Зеленка

На відміну від йоду пігмент зеленки має стійку властивість затримуватися на шкірі. Хоча за своїми властивостями зеленка виконує ті ж функції, що і йод: нею обробляють неглибокі рани та порізи.

Зеленці віддають перевагу мами маленьких діток, тому що вона не така агресивна, як йод, і не обпікає шкіру: в ній менший вміст спирту, ніж в йоді. А тому антисептик застосовується в педіатрії і його можна використовувати вагітним жінкам.

Між іншим, саме зеленкою просочують середину бактерицидних пластирів.

У чому мінуси зеленки

У неї немає функції розсмоктування і зігрівання, як у йоду. І сітку зеленкою не роблять — марно! Зеленку застосовують при вітряній віспі, обробляють нею забиття, порізи, розбиті коліна у малюків, які носяться по двору, як очманілі, і потім падають, і розбивають коліна.

Головний мінус зеленки в тому, що вона може викликати алергійну реакцію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів