Наукові способи зупинити старіння мозку

Унікальна жива конструкція, справжній біокомп’ютер, вивчений наукою приблизно на 5%, є в голові у кожного з нас. Але, на жаль, мозок схильний до старіння і повільних, але незворотних процесів деградації. Що допоможе загальмувати старіння мозку і «прокачати» когнітивні функції? На допомогу прийдуть фізичні навантаження, інтелектуальне “прокачування” і навіть танці, пише Жіночий Світ.

Секрети роботи мозку

Головний мозок, в порівнянні з іншими органами людини, найдинамічніший. Він розвивається впродовж всього життя. Наприклад, в перші роки життя дитячий мозок створює до 1 000 000 нових міжнейронних контактів, а до шести років обсяг мозку зростає в 4 рази, а це розмір, який можна порівняти з 90% мозку дорослої людини.

До 35 років проходить формування і розвиваються лобні долі – мозкові зони, що відповідають за планування, особистий контроль та інші організаційні функції.

Вік 39 років фахівці позиціонують як вік старту старіння нашого мозку. Починаючи з зазначеного віку мозок поступово зменшується в об’ємі на 10%. Відбувається це тому, що знижується щільність і вага сірої речовини. Клітини кори мозку гинуть зі швидкістю приблизно 85 000 нейронів у добу. Якщо на початку життєвого шляху наш мозок порівнюють зовні з нормальним волоським горіхом, де звивини прилягають одна до одної, то в похилому віці мозок нагадує зморщений, висохлий горіх. Але розмір ще не свідчить про рівень можливостей, в іншому випадку, наприклад, кашалот, з семикілограмовим мозком виявився б найрозумнішим на нашій планеті.

Крім зниження щільності сірої речовини має місце зниження щільності білої речовини мозку – нервових волокон, які здійснюють взаємодію мозкових півкуль і стрімкість обробки інформації. Як наслідок, цей процес тягне за собою падіння показників розумової активності.

З роками має місце зниження динаміки продукування хімічних сигнальних з’єднань і діяльності дофаміну, серотоніну та інших речовин-медіаторів, що відповідають за клітинні функції і переміщення нервових імпульсів, що веде прямо до погіршення якості пам’яті і пізнавальної функції, створює труднощі з увагою і навіть може спровокувати прогресування депресивних станів. Але це ще не все. На додачу до всіх «бід» знижується обсяг секреції в епіфізі – відділі мозку – мелатоніну (або гормону сну). З цієї причини осіб похилого віку долає таке неприємне явище як безсоння.

Фахівці переконані, що старіння є захворюванням і має розглядатися з цієї позиції. Вчені дотримуються думки, що люди генетично реалізують своєрідну «програму смерті», і мутації в нейронах і клітинах є природним законом зміни поколінь. Але ясної теорії в геронтології поки не існує.

Як же бути? Чи можливо зберегти ясність і жвавість розуму в старості?

  • Перше правило – ревізія харчового раціону. Доведено, що стабільне надходження в організм омега-3 жирних кислот (це знайомий старшому поколінню з дитинства нелюбимий риб’ячий жир) провокує підйом глутатіону, створюючи захист мозкової нервової тканини і є профілактикою хвороби Альцгеймера. Якщо говорити про овочі, то чемпіонами за вмістом зазначеного з’єднання є спаржа і броколі.
  • Захоплення кофеїновмісних напоїв сприяє вимиванню магнію (Mg) з організму. А даний мікроелемент допомагає запобігати руйнуванню синапсів мозку. Отже, прийом магнію в формі добавок допоможе загальмувати механізм старіння мозку.
  • Високий відсоток лютеїну в організмі осіб похилого віку (джерела даної речовини – шпинат, капуста, авокадо) сприяє підтримці нервових реакцій.
  • Щоб в організмі синтезувався мелатонін, необхідний триптофан, а зазначену амінокислоту містять гречана крупа, квасоля, волоські горіхи, банани, аптечна ромашка, валеріана.
  • У комплекс заходів щодо запобігання процесів деградації мозку неодмінно включені фізичні навантаження.
  • Практика показує, що особи, які ведуть динамічний спосіб життя, цілком здатні підвищувати інтелектуальний потенціал власного мозку у віковій групі після 50 і навіть старше. Оптимальним видом активності для молодості головного мозку є будь-які танці. Суть в тому, що, на відміну від бігу, ходьби, танець передбачає безперервну роботу мозку для рухів, ритму, мелодії. Відбувається потужна концентрація уваги. А чим важчі завдання «долає» мозок, тим більше сповільнюється процес старіння.
  • Соціальний момент. Особи похилого віку, які ведуть активне соціальне життя, які відвідують різноманітні клуби, гуртки, товариства за інтересами, відрізняються більш якісною пам’яттю і міцною нервовою системою. Вони не зупиняються у своєму розвитку, що в їхні роки надзвичайно важливо. Мозок – теж орган, і він прекрасно піддається тренуванням. А, значить, вивчення мов, гра на музичних інструментах, рішення головоломок, перегляд кіно, читання і інша інтелектуальна робота дають можливість формувати нові нейронні зв’язки в головному мозку, віддаляючи в часі його неминуче старіння.
  • І ще: довгожителів нашої планети в тверезому розумі і пам’яті характеризує позитивний життєвий настрій.
  • Що допоможе загальмувати старіння мозку і «прокачати» когнітивні функції? На допомогу прийдуть фізичне навантаження і антиоксиданти.
  • І на останок. Дружба і доброзичлива взаємодія між людьми дає можливість знизити швидкість старіння мозку.

Було проведено спеціальне дослідження, в процесі якого вивчалося, як працює пам’ять у літніх людей, що мають друзів, і у не таких товариських осіб похилого віку.

В експерименті взяли участь 31 осіб у віковій групі 80-96 років з хорошими когнітивними можливостями і 19 їхніх ровесників з середньостатистичним рівнем мозкової активності. Випробовуваних попросили запам’ятати і назвати 15 об’єктів, які їм були показані. В результаті з’ясувалося, що члени 1-ї групи в рази краще впоралися із завданням.

На завершення випробовувані заповнили анкету. Наприклад, вони відповідали на питання про власні соціальні контакти, про ставлення до себе і світу, про життєві цілі.

В результаті фахівці вивели закономірність: чим більше друзів налічувалося у добровольця і ​​чим ближче було їх спілкування, тим більш якісно він виконав завдання. Дослідники встановили, що ясність розуму залежить від ряду факторів: спосіб життя, харчовий раціон, сфера діяльності, показник соціальних контактів і ставлення до власної персони.

Живіть повним, насиченим життям, займайтеся улюбленою справою, дружіть, будьте відкритими для всього нового, не втрачайте інтерес до навколишнього світу. Любіть себе, розвивайтеся, не дивлячись на вік. І тоді інтелектуальне згасання буде вам не страшним.

Джерело

Поділись


Новини партнерів