Про користь кави написано багато наукових праць. Безсумнівно, що цей напій має тонізуючий ефект, допомагає прискорити обмін речовин, корисний для профілактики розладів когнітивних функцій. Крім того, користь від кави є для серця і в боротьбі з депресивними станами.
Але в усьому є ложка дьогтю. У випадку з кавою, так їх навіть кілька.
Вчені з Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне назвали випадки, коли зайвою чашкою кави можна серйозно зіпсувати здоров’я.
На що потрібно звернути увагу і зупинитися налягати на улюблений підбадьорливий напій. Якщо в шлунку відчувається різь і печіння, а стан виникає немов при харчовому отруєнні. Ймовірно діючі речовини в каві призвели до зайвої секреції шлунка. Через це кількість кислоти, котра потрібна для перетравлення їжі сильно підвищилася, в результаті ці надлишки стали роз’їдати слизову стінок органу.
Є й інший симптом – серце стало битися сильніше, виникло почуття страху, а лоб вкрився крапельками поту. Це теж говорить про те, що з кавою вийшов перебір.
Якщо залишити симптоми кавового передозу без уваги і продовжувати захоплюватися цим напоєм, то легко незабаром стати частим пацієнтом гастроентеролога з ерозією і виразкою та лікаря-кардіолога зі скаргами на перебої в роботі серця.