Інфекції, які можуть привести до раку

За словами медиків, деякі інфекції можуть призвести до розвитку онкологічного захворювання, якщо їх запустити.

Вірус папіломи людини – одна з найпоширеніших у світі інфекцій, яка передається статевим шляхом. Сьогодні відомо більше 130 типів ВПЛ. Одні «відповідають» за папіломи, а інші мають канцерогенний потенціал і стають причиною раку шийки матки.

Передракові стани зазвичай розвиваються у 25-30 літніх жінок, а до 40-45 років пропущений “передрак” часто переходить в рак.

Вірусні гепатити В і С не передаються тільки статевим шляхом, але і через контакт з кров’ю інфікованої людини, наприклад, через нестерильні інструменти. Якщо вірусний гепатит не лікувати, гострий процес переходить в хронічну форму. Вона, в свою чергу, може привести до цирозу і раку печінки.

Вірус Епштейна-Барр – збудник з групи герпесвірусів, який в більшості випадків призводить до розвитку інфекційного мононуклеозу. Особливість цього типу герпесвірусу в тому, що він не викликає загибель клітин, а навпаки, стимулює їх поділ і може запустити злоякісні захворювання клітин крові.

Helicobacter pylori – бактерія, що мешкає в нижньому відділі шлунка. Вважається, що до 75% випадків раку шлунка асоційовані саме з нею.

Крім того, паразитичні плоскі черв’яки з роду опісторх живуть в деяких видах риб. Останні дослідження виявили зв’язок між опісторхозом і розвитком раку печінкових жовчних проток.

Джерело

Поділись


Новини партнерів