Як працюють антибіотики: коли вони ефективні і приносять користь

Антибіотики мають широку область застосування: при нежиті і серйозних захворюваннях. Однак ефективність використання таких препаратів досягається тільки за рахунок їх правильного застосування. Експерти розповіли про дії антибіотичних засобів, пише Жіночий Світ.

Три види антибіотиків

Принцип роботи антибіотиків базується на знищення інших мікроорганізмів. Всього існує три різновиди антибіотичних засобів: природні, напівсинтетичні і синтетичні препарати.

Природний різновид антибіотиків виходить на основі природного середовища. Напівсинтетичні ліки виходять за рахунок додавання до інших речовин. Синтетичні антибіотики – речовини, отримані хімічним шляхом. При цьому деякі фахівці називають останній різновид антимікробними препаратами.

Дії антибіотиків мають руйнівний характер

По-перше, такі ліки знищують оболонку бактерії. По-друге, антибіотики не дозволяють мікроорганізмам розмножуватися усередині організму.

Таким чином, бактерія перестає розвиватися через порушення обміну речовин. Антибіотичні ліки також здатні пригнічувати синтез білка в бактерії, що призводить до завмирання клітини.

Область застосування антибіотиків дійсно широка, але вони не працюють проти вірусів. Антибіотичні препарати найкраще справляються з бактеріальними інфекціями і грибами.

Дії антибіотиків неефективні проти вірусів

Такі інфекції знаходяться в чужій клітині, після чого починають розмножуватися. При цьому вірусні клітини можна побачити тільки в електронному мікроскопі. Вірус настільки маленький за розміром, що він здатний вбудовуватися в геном людини.
Звідси виходить, що антибіотик просто не може зруйнувати вірус через його маленькі розміри. Бактерії ж більші. Вони живуть на шкірі людини. Деякі різновиди бактеріальних інфекцій проникають в плазму крові людини. Проте антибіотики здатні знищити бактерії за рахунок проникнення в заражену клітину.

Антибіотики найбільш ефективні при бактеріальних захворюваннях дихальних шляхів
Серед найбільш очевидних прикладів – пневмонія. Також антибіотичні засоби відмінно справляються при циститі, гастриті і більшості виразкових хвороб. Часто використовуються антибіотики проти менінгіту, ангіни і отиту.

Спеціальні антибіотичні засоби використовуються проти грибкових захворювань: туберкульозу та сифілісу.

До вірусів можуть приєднаються і бактерії. У такому випадку лікарі можуть призначити антибіотики. Однак, незважаючи на високу ефективність антибіотиків, вони не допоможуть проти грипу, дитячих інфекцій, а також ГРВІ. Відсутність ефекту може залежати від обраного препарату, оскільки у кожних ліків є своя область дії.

Антибіотики можуть не подіяти, якщо їх застосовувати неправильно. Звичайне застосування має на увазі цілий курс з проміжком у часі. При цьому забороняється самовільно припиняти прийом ліків навіть при поліпшенні самопочуття. В іншому випадку термін лікування може збільшитися.

При виборі антибіотика також потрібно враховувати наявність стійкості бактерії до препарату. Тому грамотний вибір антибіотиків – справа лікаря-фахівця.

Джерело

Поділись


Новини партнерів