5 емоцій, які можуть зруйнувати ваше здоров’я

Коли ми довго преживаємо або про щось тривожимося, починає “барахлити” шлунок, або підшлункова залоза, або печінка. Організм чутливо реагує на наші власні емоції. І якщо вони негативні (гнів, печаль, заздрість), ми починаємо хворіти, пише Жіночий Світ.

Емоції впливають на наше тілесне здоров’я. І якими вони будуть – позитивними або негативними – такий вплив організм у отримає. Чи можна виправити проблеми з хворобами, працюючи над емоційною сферою? Давайте розбиратися. Отже, найпоширеніші негативні емоції, які ми всі так чи інакше відчуваємо, і їх деструктивний вплив.

1 Заздрість і ревнощі

Транслюються на печінку, жовчний міхур і головний мозок.

Ревнощі гальмують механізм мислення, що, погіршує функції мозку. Людина не може в даному стані розумно оцінювати ситуацію.

Але це ще не все. Ревнощі занурюють свого носія в стрес. Зростає тривожність, яка, в запущеному випадку, загрожує трансформуватися в депресію.

Відбувається викид гормонів норадреналіну і адреналіну.

Ревнощі і заздрість негативно впливають на жовчний міхур.

У фіналі розвиваються патології печінки: має місце застій крові.

Останній викликає ослаблення імунного захисту, збої функцій шлунково-кишкового тракту, зростає показник холестерину, підвищується артеріальний тиск, частішає пульс.

2 Страх

Страх – родоначальник тривожності, що дестабілізує роботу нирок і надниркових залоз.

Коли людина чогось боїться, циркуляція енергії в тілі послаблюється: зменшується частота дихання і кровообіг.

Саме тому руки і ноги можуть «застигати» від страху.

Дисфункція нирок може проявитися в більш частому сечовипусканні.

Паралельно здійснюється удар по репродуктивній системі.

Під час пережитого страху наднирники секретують більше гормонів стресу. Зазначені гормони здатні завдати шкоди будь-якому внутрішнього органу. Наприклад, виникають болі в зоні попереку, спровоковані дисбалансом функцій нирок і надниркових залоз.

3 Тривожність, занепокоєння

Час від часу відчувати тривогу в певних ситуаціях – це цілком нормально. Можна тривожитися і через дрібниці (запізнюючись на зустріч) і по більш серйозному приводу (перед важливою співбесідою) і ін. У легкому тривожному стані у людини відзначаються серцебиття і, можливо, прискорене дихання. У такі хвилини може активізуватися кровотік, що, в цілому, не завдасть шкоди здоров’ю.

Але коли тривожність набуває хронічної форми, ви безперервно турбуєтеся про все, що відбувається з вами, це вже серйозно. Поволі йде ослаблення і тілесного здоров’я, і ​​психічного.

Людина, схильна до тривожності, насилу переживає нову (навіть досить рядову) ситуацію в своєму житті. А це тягне за собою дисфункцііютравлення, адже під удар першими потрапляють шлунок, підшлункова і селезінка.

Не за горами хронічні захворювання (коронарна хвороба серця), проблеми шлунково-кишкового тракту (запор), виразковий коліт.

Під час занепокоєння може виникнути нудота, печія, діарея, проблеми з нічним сном.

Надмірне хвилювання викликає болі в області грудей, підвищує артеріальний тиск, послаблює імунний захист, в результаті спостерігається передчасне старіння.

4 Гнів. Дратівливість і ненависть

Гнів виступає одним з чотирьох базових емоційних станів людини (ще три – щастя, смуток, переляк).

Гнів в конструктивній формі може бути навіть корисний для здоров’я.

Що відбувається з нашим організмом, коли ми перебуваємо у владі гніву? Відбувається непомітне руйнування всього організму.

Першими під удар потрапляють серце і печінка.

У стані гніву зростає ймовірність виникнення і розвитку серцево-судинних недуг. Відзначається звуження кровоносних судин.

Артеріальний тиск підвищується, стінки артерій зношуються, і виникає ризик розриву (крововилив).

Через пару годин після пережитого гніву може статися інфаркт.

Захисні функції в організмі бере на себе імунна система.

Кожна клітина зазначеної системи має власну певну функцію. Якщо здоровий баланс таких клітин порушується, спостерігається дисфункція всіх органів.

Узгодження функцій клітин імунної системи (і що дуже важливо – зв’язок між кровотворною, ендокринною, нервовою, імунною системами) підтримують цитокіни. Цитокіни являють собою білки, що забезпечують обмін інформацією між клітинами імунної системи. Конкретний цитокін пригнічує або, навпаки, активує певний механізм в тканинах. В ідеалі в тканинах організму встановлений здоровий цитокіновий баланс (середовище). Білки-цитокіни мають властивість регулювати захисні функції тканин за допомогою епітелію, крові, ендотелію та ін. Але коли показник цитокінів перевищує норму, в організмі запускається системна запальна реакція. Вона може викликати цілий перелік патологій. Апріорі підвищується ймовірність розвитку злоякісних новоутворень, цукрового діабету, артриту та інших хвороб. Гнів виступає ключовим фактором,

5 Печаль

Печаль за своєю тривалістю – найбільш затяжна поширена емоція.

Стає важко дихати, порушуються функції легень. Легені і бронхи звужуються, адже будь-яка негативна емоція провокує м’язові затиски в організмі, що призводить до деформації органів. З’являється ймовірність розвитку астми.

Хронічна меланхолія, депресія негативно впливають на стан шкіри (виникнення ранніх зморшок), знижують показник кисню в крові. Спостерігаються невмотивовані коливання ваги, порушення функцій шлунково-кишкового тракту.

Існує ймовірність розвитку залежності від психотропних препаратів.

Якщо є необхідність – не соромтеся плакати. В процесі плачу секретуються ендорфіни, які корисні для оздоровлення гормонального балансу.

Ще в стані печалі і нерідко при супутньому йому почутті самотності організм виробляє гормони стресу (кортизол).

Самотність може викликати психічні патології, депресію, захворювання серця, ослаблення імунітету.

Женіть геть від себе негативні емоції. Вмійте бачити хороше, не концентруйтеся на проблемах і турботах. Проблеми так чи інакше вирішуються, а здоров’я у людини одне. Його буває складно відновити.

Поділись


Новини партнерів