8 тестів, які допоможуть перевірити стан здоров’я всього за 60 секунд

Регулярні огляди фахівців, аналізи і дослідження – це те, що варто робити для того, щоб контролювати стан здоров’я. Але якщо зовсім немає часу і можливості, щоб звернутися до лікаря, варто витратити всього хвилину і провести ці прості тести, які допоможуть оцінити здоров’я серця, щитовидної залози, нирок і багатьох інших систем організму, пише Жіночий Світ.

Досліджуйте свій гребінець

Навіщо це робити: перевірте наявність захворювань щитовидної залози, нестачі вітамінів і мінералів.

Щодня в день ми втрачаємо близько 100 волосків. Але якщо ви помітили, що втрати стали більшими, це може говорити про дефіцит цинку, заліза або біотину. Ще одна причина випадіння волосся – розлад щитовидної залози, сильна зміна гормонального фону (наприклад, через вагітність), прийом деяких препаратів або сильний стрес.

Як провести тест: якщо ви помітили більше волосся в раковині у ванній або в гребінці, ніж зазвичай, перерахуйте його. Втрата 100 волосин на день – це нормально. Якщо ви виявили понад 200, або якщо волосся випадає клаптями, які залишають голі плями на шкірі голови, негайно запишіться на прийом до лікаря.

Зазирніть собі в очі

Навіщо це робити: перевірте наявність алергії, герпесу або інфекції.

Жовтуватий відтінок білків очей може говорити про проблеми з печінкою або попереджати, що ви занадто багато часу проводите на сонці без захисних окулярів. Надмірний вплив ультрафіолету може привезти до потовщення мембрани, що захищає білки очей.

Почервоніння очей, викликане розширенням кровоносних судин, також може говорити про серйозні захворювання. Алергія, застуда, грип, синдром сухого ока або герпес – всі ці хвороби можуть викликати почервоніння білків очі.

Як провести тест: оцініть білки очей, їх колір і яскравість. Якщо вам здається, що є якісь порушення, поспостерігайте за змінами протягом декількох днів, якщо почервоніння або жовтизна не зникнуть, зверніться до лікаря.

Висякайтеся

Навіщо це робити: перевірте наявність алергії або дефектів структури носа.

У нормі носове дихання повинно бути абсолютно вільним і безперешкодним, навіть невеликі труднощі вказують на те, що є якісь порушення здоров’я. Алергія, застуда, синусит або порушення структури носа – все це може ускладнити подих. Якщо протягом декількох днів дихання не звільняється, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Як провести тест: піднесіть серветку до носа і як слід видуйте носа. Якщо немає ніяких виділень, все відмінно. Якщо на серветці залишається прозора рідина, це може вказувати на алергію або застуду. Якщо рідина жовтого або зеленого кольору, швидше за все, у вас інфекційне захворювання.

Вивчіть свої нігті

Навіщо це робити: перевірте наявність раку шкіри, пошкодження нирок, грибкових захворювань. Здорові нігті повинні бути міцними, рівного кольору і не розшаровуватися. Будь-яке відхилення від цього стану повідомляє про наявність будь-яких захворювань. Найбільш помітні з них: нестача вітамінів, мінералів або білка, анемія, проблеми зі щитовидною залозою, гормональний дисбаланс і псоріаз.

Як провести тест: подивіться на кожен ніготь і зверніть увагу на будь-які зміни кольору. Найсерйозніший привід для занепокоєння – біла смуга, яка проходить уздовж всього нігтя до кутикули, вона може попереджати про рак шкіри. Коричневі плями під нігтьовим ложем можуть попереджати про грибок, а тьмяно-білі, темніючі до краю нігті можуть бути ознакою хвороби нирок.

Перевірте свою зубну нитку

Навіщо це робити: перевірити наявність серцевих захворювань, інфекцій.

Якщо після використання зубної нитки ви помітили на ній кров, це може говорити про хронічне запалення ясен. У свою чергу це захворювання може призвести до розвитку хвороби серця, так як бактерії, що руйнують зуби і ясна, також можуть впливати на наше серце.

Як провести тест: перш за все варто переконатися, що ви використовуєте зубну нитку правильно. Потрібно відмотати приблизно 40 см нитки, оберніть її кінці навколо середніх пальців кожної руки, потім затисніть нитку між великими і вказівними пальцями, залишивши між ними відрізок 2-3 см. Акуратно вставте нитку між зубами, потім рухайте нитку вгору і вниз зигзагоподібними рухами.

Оцініть свою сечу

Навіщо це робити: перевірити наявність інфекції, захворювань печінки.

Нормальна сеча повинна бути прозорою або світло-жовтого відтінку. Вживання деяких продуктів може вплинути на колір, але в цілому він повинен залишатися світлим. Вас має насторожити потемніння сечі до темно-жовтого або кров’яного – це може говорить про зневоднення або інфекції сечовивідних шляхів (ІМП). Кров в сечі може попереджати про утворення каменів в нирках або навіть про рак сечового міхура – в будь-якому випадку, важливо терміново звернутися до лікаря.

Як провести тест: оцінити колір ранкової сечі. Якщо він занадто темний, рожевий або зелений, поспостерігайте кілька днів і, якщо не помітите змін, терміново зверніться до лікаря. Якщо ви помітили кров у сечі, звернутися до лікаря варто відразу ж.

Виміряйте талію

Навіщо це робити: перевірити на наявність серцевих захворювань, високого кров’яного тиску і багато чого іншого.

Жир, який накопичується в області талії – найнебезпечніший для здоров’я, так як він оточує внутрішні органи нашого тіла. І люди, у яких жир накопичується на животі, піддаються підвищеному ризику діабету, гіпертонії, хвороб серця і навіть деяких видів раку.

Як провести тест: виміряйте окружність талії і стегон. Потім розділіть обсяг талії на обсяг стегон. Якщо отримане число – 0,8 або менше, вам нічого не загрожує. Якщо результат 0,81-0, 85, ви схильні до помірного ризику, а ось якщо результат вищий, ніж 0,85, на жаль, ви потрапляєте в групу високого ризику.

Перевірте баланс вологи

Навіщо це робити: перевірити наявність інфекцій і дефіциту поживних речовин.

Суха шкіра, що лущиться може говорити не тільки про те, що ми занадто багато часу провели під сонцем або в приміщенні з недостатньо вологим повітрям. Підвищена сухість шкіри – це симптом дефіциту деяких поживних речовин, а також серйозних захворювань (наприклад, порушення функції щитовидної залози або нирок).

Як провести тест: Обережно проведіть нігтем по передпліччю. Якщо залишиться слід, що лущиться, або подряпина, швидше за все, ваша шкіра потребує додаткової вологи.

 

Поділись


Новини партнерів