Виразка шлунку: 8 ранніх симптомів, з якими варто звернутися до лікаря

Найбільш ранні симптоми виразки легко пропустити, але важливо якомога швидше звернутися до лікаря, щоб хвороба не перейшла в дійсно серйозну стадію, пише Жіночий Світ.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я до 15% дорослих людей в світі страждають від виразкової хвороби. Гастрит, підвищена кислотність – ці поширені захворювання можуть привести до утворення спершу невеликої ерозії, яка, поступово розростаючись, здатна серйозно пошкодити наш шлунок. Перші симптоми виразки зазвичай змащені і їх легко проігнорувати – але саме цього не можна робити ні в якому разі. Своєчасне звернення до лікаря і діагностика хвороби дозволить підібрати дієту, скласти план лікування – і не дозволить хворобі розвинутися до дійсно небезпечної стадії. Варто запам’ятати симптоми виразки і якомога швидше звернутися до лікаря, якщо ви помітите їх у себе або близьких.

Біль у верхній частині живота

Біль в будь-якій області живота ні в якому разі не можна терпіти і тим більше «знімати» знеболюючими препаратами – в більшості випадків біль в цій частині тіла попереджає нас про серйозні захворювання, які вимагають якнайшвидшого реагування. Якщо гострий біль відчувається у верхній частині живота, мова йде, швидше за все, про напад виразки. Якщо ж біль не такий гострий і виникає, як правило, до їжі, він може попереджати про те, що розвивається виразкова хвороба – і важливо не ігнорувати її, а якомога швидше звернутися до лікаря.

Нудота

Ще один симптом того, що з вашим шлунком щось не в порядку – почуття нудоти, що з’являється час від часу. Якщо нудота проходить незабаром після їжі, то ймовірність, що розвивається виразка особливо висока.

Незрозуміла блювота

Нудота і блювання, ніяк не пов’язана з харчовим отруєнням або іншими захворюваннями – також небезпечний симптом. Якщо ж при блювоті ви помітили кров, варто звернутися до лікаря негайно.

Кров в калі

Стілець з кров’ю або чорний стілець – ще один симптом, який може попереджати про те, що розвивається виразкова хвороба. Звичайно, кров в стільці може також бути ознакою геморою, анальних тріщин або навіть раку шлунку (а тому варто обов’язково звернутися до лікаря), але якщо вона супроводжується болями у верхній частині живота і почуттям нудоти, швидше за все, мова саме про виразку.

Печія

Печія, яка з’являється частіше, ніж кілька разів на рік – це привід звернутися до лікаря. Вона може супроводжувати дуже серйозні захворювання (в тому числі серцевий напад), і виразка – одне з них.

Здуття живота

Здуття живота може бути викликане різними причинами, але якщо воно супроводжується болями і нудотою, швидше за все, варто звернутися до гастроентеролога і перевірити, чи не розвивається у вас виразкова хвороба.

Втрата ваги

Це не найпоширеніший симптом виразки, але деякі пацієнти відзначають його. Через дискомфорт, пов’язаний з прийомом їжі, багато пацієнтів відмовляються від їжі або відчувають зниження апетиту, через що втрачають вагу. У будь-якому випадку, будь-яке невмотивоване схуднення – це серйозний симптом і привід якомога швидше звернутися до лікаря.

Біль у спині

Так, незважаючи на те, що шлунок або кишечник, які схильні до виразкової хвороби, розташовані в черевній порожнині, біль від виразки часто віддає в спину. Це, безсумнівно, робить діагностику більш складною, але якщо болі в спині супроводжуються симптомами, описаними вище, варто звернутися до лікаря.

 

Поділись


Новини партнерів