Фахівці розповіли, що буде, якщо кожного дня вживати шипшину

Скромний кущ шипшини радує нас ніжними кольорами і дарує приголомшливо корисні для здоров’я плоди. За вмістом вітаміну С шипшина “обігнала” навіть лимон і чорну смородину, пише Жіночий Світ. Які ще цінні речовини містяться в плодах цієї рослини?

Шипшина (інша назва – дика троянда) використовується людьми в медичних цілях дуже давно. Вона являє собою дикоростучий чагарник (сімейство рожевих), який зацвітає в травні місяці рожевими квітками. Восени на його гілках дозрівають плоди оранжевого кольору, збирають їх в жовтні. Як використовуються плоди шипшини і кому вони протипоказані?

Що корисно знати про шипшину

Зібравши «урожай» шипшини, його піддають висушуванню при температурі до + 100 ° С, такий плід зберігає цінні якості свіжих ягід.

Шипшина низько калорійна. Для людей, які страждають від зайвої ваги, готувати відвар або чай краще зі свіжих ягід.

У ягодах шипшини присутня значна кількість мінералів і вітамінів: калій, натрій, фосфор, магній, кальцій, В1, В2, В6, РР, Е і т.д. Вміст вітаміну С у багато разів вищий, ніж у лимоні і чорній смородині (чемпіонів за змістом цього вітаміну).

Чай, відвари, настоянки з ягід вважаються тонізуючим, протизапальним і загальнозміцнюючим засобом. Шипшина входить склад в різних лікарських зборів.

Для відвару підійдуть свіжі і сушені плоди, вітаміни при цьому збережуться в напої.

Технологія приготування відвару:

Суху шипшину в кількості 50 г потрібно залити 300 мл питної води і на повільному вогні довести до кипіння. Проварювати протягом 15 хвилин. Прибрати з вогню і настоювати протягом 20 хвилин.

Технологія приготування настою:

Взяти співвідношення інгредієнтів 1:6. Порцію подрібнених ягід залити питною водою і кип’ятити протягом 10 хвилин. Настоювати в керамічному посуді або термосі 7-8 годин.

Технологія приготування спиртової настоянки:

Взяти 70% спирт або 0,5 л горілки і 100 г плодів. Настоювати протягом місяця в темному місці.

Настої шипшини застосовуються при проблемах шлунково-кишкового тракту, сприяють зарубцюванню виразки шлунку, дванадцятипалої кишки. Приводять у норму кислотність шлунку. Подрібнюють дрібні камені в нирках, прибирають запалення сечового міхура.

Спиртова настоянка корисна для пацієнтів, які страждають низьким тиском, але не підходить гіпертонікам. Зміцнює кровоносні судини (як профілактичний засіб проти атеросклерозу). Використовується як профілактичний засіб проти авітамінозу.

Як приймати

Настої приймають по 0,5 склянки тричі на день, дітям до 14 років дозу зменшують в два рази і вводять мед. Курс прийому – 3 тижні. Потім місячна перерва. Можна продовжити прийом.

Що корисно знати. Передозування напоїв з шипшини, можливо, спровокує алергічну реакцію і проблеми з печінкою.

Протипоказання

У яких випадках не рекомендується вживати продукти з шипшини:

  • Якщо ви страждаєте від підвищеного артеріального тиску, вам протипоказаний спиртової настій плодів.
  • При тривалому вживанні соку, чаю, відвару можливе виникнення неінфекційної жовтяниці.
  • Відвар з коренів протипоказаний пацієнтам, які страждають від запорів.
  • При тромбофлебіті продукт протипоказаний.

Чому бажано вживати шипшину щодня

Багатий зміст лікопіну, вітамінів A, B, E, K, магнію, заліза сприяє тому, що чай з шипшиною посилює опірність організму і позитивно впливає на нервову систему, сприяючи клітинній регенерації.

Шипшина – природне проносне. Пектин в її складі активує функції кишечника, крім того, шипшина бореться з кишковими паразитами.

Шипшина корисна в боротьбі з серцево-судинними недугами. Вона знижує показник холестерину. У її складі є вітамін K, що сприяє поліпшенню згортання крові.

Шипшина, яка містить вітамін А, надає еластичності шкірі, сповільнює процес старіння, підвищує вміст колагену. Насіння шипшини має в складі значний обсяг гамма-ліноленової кислоти. Остання здатна подарувати шкірі сяйво і усуває наслідки опіків від сонячних променів.

Шипшина сприяє засвоєнню заліза, отриманого з їжею – воно допомагає при залізодефіцитній анемії.

Шипшина використовується в боротьбі зі різними запаленнями. Вона допомагає при відкладенні солей в області колін, захворюваннях хрящів, суглобів, послаблює больові відчуття при артритах і остеоартриті.

Пюре з шипшини має в своєму складі лікопін, що мінімізує ймовірність виникнення катаракти і цілого ряду хвороб очей.

Сік шипшини – потужний антиоксидант. Приймати його потрібно по 1-2 склянки в день, якщо не відзначена індивідуальна непереносимість.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів