Діабет у дітей: 8 ранніх симптомів

Діабет 1 типу не дарма раніше називався ювенільним діабетом: найчастіше його діагностують у пацієнтів молодше 30 років, а пік маніфестації захворювання припадає на 14 років. Діабет першого типу настає, коли підшлункова залоза не може виробляти інсулін – і часто хвороба розвивається стрімко. Важливо знати ознаки цього захворювання, щоб терміново звернутися до лікаря і надати вашій дитині своєчасну допомогу, пише Жіночий Світ.

Надмірна спрага

Сильна і необгрунтована спрага – ознака того, що організм бореться за підтримку необхідного балансу вологи. Коли глюкози стає занадто багато, тіло може намагатися вивести її за допомогою сечі – тим самим виводячи вологу з організму. І людині хочеться пити знову і знову.

Часте сечовипускання

Має насторожити – якщо дитина або підліток, у якого ніколи не було проблем з нічним нетриманням сечі, раптово прокидається в мокрій постелі. А також, якщо істотно почастішали походи в туалет – це привід, щоб звернутися до лікаря.

Головні болі або помутніння зору

Чим вищий рівень цукру в крові і чим сильніше він перевищує допустимий рівень, тим частіше дитину можуть турбувати головні болі. Крім того, підлітки можуть скаржитися на зір, який погіршується, або помутніння в очах.

Підвищений апетит

Всі підлітки хочуть їсти: організм, який росте, вимагає багато їжі. Але якщо апетит підвищився різко і став дуже сильним, а відчуття голоду не проходить навіть після прийому їжі, можливо, варто звернутися до лікаря. При нестачі інсуліну глюкоза накопичується в крові, а не потрапляє в клітини – і не бере участь у виробленні енергії. Через це постійно хочеться їсти.

Підвищена втома

Якщо клітинам не вистачає глюкози, вони не зможуть виробляти достатньо енергії – і ми відчуваємо підвищену втому. Сил не вистачає навіть на виконання повсякденних справ, з якими раніше справлялися жартома: якщо ваша дитина або ви самі легко і швидко втомлюєтеся, зверніться до лікаря.

Несподівана втрата ваги

Ми звикли думати, що при діабеті пацієнт набирає вагу, проте це не завжди так: щоб добути енергію для «голодуючих» без глюкози клітин, організм може руйнувати м’язову тканину і жирові запаси – і пацієнт починає різко втрачати вагу.

Вагінальні дріжджові інфекції у дівчаток

Кандидози, особливо якщо вони з’являються у дівчаток, які не досягли статевого дозрівання, також можуть бути ознакою діабету, що розвивається. Незважаючи на те, що причин для розвитку такого роду інфекцій багато, дуже часто саме діабет провокує їх появу.

Перепади настрою і дратівливість

Зрозуміло, більшість підлітків можуть звести з розуму своїми постійними перепадами настрою і підвищеною дратівливістю. Невелике дослідження, проведене в 2007 році Американською діабетичною асоціацією, показало, що діти, як правило, частіше вередують і впадають в істерику, коли їх рівень цукру в крові підвищується. Тому якщо ваша дитина надто часто демонструє погану поведінку, можливо, варто перевірити її рівень цукру.

Джерело

Поділись


Новини партнерів