7 помилок, які хороший лікар ніколи не зробить при лікуванні ГРВІ

З настанням сезону холодів ми починаємо кашляти, чхати і боремося з високою температурою. Кожного разу, стикаючись з симптомами вірусу, ми хочемо швидше «повернути себе до ладу», пише Жіночий Світ. Чи існують чудодійні ліки, які допоможуть швидше видужати? Про те, які методи схвалені світовим медичним співтовариством, розповідає лікар-пульмонолог.

Разом з експертом ми склали список поширених міфів про лікування ГРВІ, в яких будемо розбиратися.

МІФ №1: нам допоможе правильний противірусний засіб

Насправді. Якщо ми маємо справу з ГРВІ, то, як правило, дане захворювання не вимагає активного лікування. Достатньо взяти вихідний і створити сприятливі умови вдома: стежити за температурою і вологістю повітря, пити побільше рідини, промивати ніс спреями на основі морської води або фізіологічним розчином, при необхідності прийняти жарознижуюче. Більшість противірусних засобів не має доведеної клінічної ефективності, їх можна приймати в певних випадках, за призначенням лікаря. Є ряд препаратів, які довели свою ефективність у великих дослідженнях. Це засоби проти вірусу грипу. При всіх інших ГРВІ ці препарати не призначаються.

МІФ №2: якщо температура, то відразу п’ємо жарознижуючі препарати

Насправді. Під час хвороби температура підвищується, тому що організм бореться з вірусом. При прийомі жарознижуючого краще відштовхуватися не від цифр на градуснику, а від самопочуття. Звичайно, якщо температура піднялася до 38 ° C, і при цьому ви відчуваєте себе погано або, наприклад, розумієте, що не зможете спати вночі, краще прийняти засіб на основі ібупрофену або парацетамолу. Те ж правило стосується і дітей: якщо дитина млява, в поганому настрої, помітна сльозливість і слабкість, то краще не чекати, а полегшити її стан. А ось якщо у дитини температура 38,5 ° C, але при цьому ви не можете її зловити, щоб дати ліки, може, й не варто?

Ефект від прийому жарознижуючого засобу настає через 30-40 хвилин. Якщо ж після закінчення цього часу температура не знижується або навпаки стає вищою, необхідно викликати лікаря або швидку допомогу.

МІФ №3: проводити інгаляції з мінеральною водою або трав’яними відварами

Насправді. Інгаляції проводять за допомогою небулайзера – приладу, який перетворює лікарський засіб в аерозоль і доставляє його частки в нижні дихальні шляхи (бронхи і легені). Інгаляції мають ряд переваг перед іншими методами, таку терапію призначає лікар. Наприклад, вона застосовується, якщо застуда сопроводжується бронхообструктивним синдромом або діагностований помилковий круп. При цьому важливо правильно використовувати небулайзер: не допускається заливати в нього мінеральну воду, ефірні олії, настойки і трав’яні відвари. Солі в мінеральній воді можуть призвести до неправильної роботи приладу, а різні олії і відвари викликати важкий бронхоспазм.

Для терапії дітей небулайзери також застосовуються, правда спочатку вони часто бояться цих приладів через шум або незвичну маску. Як в будь-якій справі з дітьми, процес краще перетворити в гру. Можна підібрати прилад, наприклад, у формі милої тваринки, з якою ваш малюк зможе подружитися. Важливо звернути увагу на щільність маски, для дитини краще вибрати м’яку, яка не залишає слідів на обличчі, самі маски теж іноді бувають яскраво розмальовані. А трубка повинна бути досить довгою, щоб небулайзер не заважав дитині вільно малювати або гратися під час процедури.

МІФ №4: хвороба – не привід відкладати справи

Насправді. Навіть в разі легкого нездужання варто все-таки взяти вихідний і залишитися вдома. По-перше, потрібно думати про оточуючих, яких ви можете заразити, а по-друге, так знижується ризик розвитку ускладнень. Якщо говорити про дітей, то при перших ознаках застуди садок або школу краще пропустити, але це не означає, що дитину на весь день потрібно укласти в ліжко. Важливо дивитися на її самопочуття і настрій, якщо вона хоче погратися, то не варто їй в цьому перешкоджати. Активні ігри – це хороша профілактика застою мокротиння в бронхах.

МІФ №5: якщо дуже погано, треба прийняти антибіотики

Насправді. Антибіотики не діють на віруси, вони призначаються тільки в разі бактеріальних інфекцій. Просто червоне горло – не критерій для призначення цих препаратів. Якщо пити антибіотики «про запас», то бактерії отримають резистентність, і тоді, в разі серйозного захворювання, будуть потрібні сильніші антибіотики. Тому не можна приймати антибіотики для профілактики ускладнень, їх може призначити тільки лікар.

МІФ №6: при нежиті можуть допомогти тільки судинозвужувальні засоби

Насправді. При закладеності носа рекомендується промивати ніс фізіологічним розчином або засобами на основі морської води. Не можна допускати пересушування слизових носоглотки, для цього потрібно більше пити і стежити за повітрям в будинку. Взимку в опалюваних приміщеннях вологість повітря падає до 10-15%, тоді як її нормальний рівень повинен бути в районі 40-60%. Таке повітря полегшує дихання і сприяє виведенню мокротиння з бронхів. Що може допомогти: вологе прибирання, провітрювання, зволожувачі повітря.

Що стосується судинозвужувальних крапель, то з ними потрібно бути обережними, дотримуватися інструкції і не застосовувати більше 3-5 днів, так як може розвинутися залежність від препарату. Дітям до 3-х років рекомендується використовувати такі засоби тільки в крайніх випадках, наприклад, під час перельотів або сну, якщо дитина не може заснути.

МІФ №7: настав сезон ГРВІ – купуємо в аптеці імуномодулятори

Насправді. Немає досліджень, які доводили б ефективність імуномодуляторів відносно ГРВІ. Найкраща профілактика – це різноманітне харчування і гігієна рук. Потрібно включати в свій раціон овочі, рибу, крупи, фрукти та молочні продукти. Важливо часто і ретельно мити руки, якщо немає доступу до води, використовувати антибактеріальні серветки або гелі. Чхати в лікоть, а не в долоню, менше доторкатися до обличчя, адже на руках можуть залишатися віруси або бактерії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів