4 корисні звички, які допоможуть знизити ризик деменції на 30% і більше

Скільки б вам не було років, ніколи не рано почати профілактику деменції. Так, на ризик розвитку хвороби впливає спадковість і деякі інші фактори, які не піддаються профілактиці, але дослідження підтверджують: навіть невеликі зміни в способі життя можуть знизити ризик деменції на 36%, пише Жіночий Світ.

Гуляйте побільше

Коли ми займаємося фізкультурою і спортом, міцнішими стають не тільки м’язи: спорт розвиває і ті частини нашого мозку, які важливі для збереження когнітивних функцій. Більш того, навіть якщо у пацієнта вже діагностовано деменцію, регулярні піші прогулянки – не менше години в день – покращували функції мозку. Зокрема, поліпшувався метаболізм глюкози в мозку – дуже важливого параметра, що впливає на ризик деменції.

Спілкуйтеся

Чим старшими ми стаємо, тим важливішими для нас є соціальні зв’язки: деякі дослідження стверджують, що регулярні зустрічі з друзями і знайомими можуть знизити наш ризик хвороби на 70%. Більш того, якщо людям більш молодого віку лікарі рекомендують по можливості обмежити час в соціальних мережах, то для старшого покоління соцмережі можуть бути дуже корисними. Вони дійсно можуть замінити «живе» спілкування і підтримати активність нашого мозку.

Переходьте на Середземноморську дієту

Середземноморський раціон на сьогоднішній день вважається найбільш здоровим: він допомагає підтримувати здоров’я серця і судин, збільшує очікувану тривалість життя і навіть знижує ризик розвитку деменції. Справа в тому, що цей раціон зменшує вірогідність діабету, який в свою чергу вважається одним з основних факторів ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Навчіться розслаблятися

Хронічний стрес небезпечний не тільки для нашого фізичного, а й для ментального здоров’я. У людей, які постійно схильні до стресу, ймовірність розвитку деменції підвищується вдвічі. Дослідники вважають, що регулярна медитація може підтримати ті ділянки нашого мозку, які контролюють пам’ять. Якщо ж вам це не підходить, то спробуйте розслаблюючі хобі, прогулянки і інші інструменти контролю стресу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів