Вчені пояснили, чому кращий час для прийому препаратів, які знижують тиск, саме вечір

Відомо, що людям, у яких підвищується тиск, потрібно приймати ліки щодня. Проте, на жаль, не всі гіпертоніки дотримуються рекомендацій фахівців, наражаючи себе на ризик отримати серцевий напад та інсульт. Виявляється, важливо не тільки пити ліки щодня, але і в певні проміжки часу. Фахівці Університету Віго (Іспанія) стверджують, що препарати гіпертонікам краще приймати ввечері. Як свідчать дослідження, у яких брали участь 19 тисяч пацієнтів, це дозволяє краще контролювати захворювання, інформує Ukr.Media.

Середні показники тиску в учасників дослідження, які приймали ліки перед сном, були значно нижчими і вдень, і вночі порівняно із показниками тих, хто приймав ліки вранці.

Раніше канадські вчені зазначали, що інгібітори АПФ, які використовуються для лікування високого кров’яного тиску і серцевої недостатності, краще приймати перед сном.

Саме вночі високий тиск може завдати великої шкоди, адже серце не має можливості відновити сили. Дослідники давали мишам із високим тиском препарат у різний час доби, а потім вивчали тканини серця тварин. Як виявилося, у тварин, яким давали препарат перед сном, робота серця значно поліпшувалася. Вдень ефекту практично не було.

Більшість препаратів діють від 12 до 24 годин. Це означає, що приймати їх потрібно чітко в один і той же час. Адже якщо пропустити прийом, в організмі не буде ліків, і тиск підніметься знову. У тих, хто дотримується режиму, концентрація препарату у крові постійна, і тиск залишається у нормі.

Фахівці наполягають на тому, що препарат, його дозування і кількість прийомів на день повинен визначати лікар. Іноді препарат приймають як вранці, так і ввечері.

Щоб не пропускати прийом ліків, дослідники рекомендують використовувати програми для телефону, які будуть нагадувати вам про це звуковим сигналом.

Багато людей приймають препарати, призначені лікарем, тільки під час підвищення артеріального тиску, головному болю. Це неправильно. Адже коли дія ліків закінчується, у людини може статися гіпертонічний криз, інфаркт, інсульт, розвинутися енцефалопатія (захворювання, під час якого змінюється тканина мозку), порушення роботи нирок, цукровий діабет.

Поділись


Новини партнерів