Як зняти закладеність носа за одну хвилину: поради остеопата

Причини закладеності носа бувають різні. Якщо мова йде про звичайну застуду, зазвичай закладеність носа походить відразу після одужання людини. Це нормально. Але так буває не завжди: багато людей «погано дихають» незалежно від наявності застудного захворювання, а нежить у них переходить в хронічну форму, пише Жіночий Світ. В такому випадку знайте: у наявності наслідки травми черепа.

Наш експерт: остеопат, краніопостуролог (співавтор методу Краніобаланс) Володимир Животов.

При ударах в області обличчя, лоба, при травмах носа порушується відтік крові від слизової в носових пазухах, відбувається набряк слизової, який звужує носові ходи.

І традиційні методи лікування нежиті тут абсолютно марні. Нерідко люди роками безрезультатно борються з хронічною закладеністю носа і не можуть зрозуміти, що з ними не так. Насправді, звичайні засоби і методи лікування не можуть відновити рухливість кісток обличчя і, як наслідок, зменшити набряк. Спреї створюють ефект тимчасового полегшення, але глобально проблему не вирішують, навіть ще гірше – викликають звикання. Я не раз бачив таких пацієнтів в своїй практиці: вони в буквальному сенсі «сидять» на спреях, які в якийсь момент перестають приносити навіть короткострокове полегшення.

Як працює спрей?

До складу таких засобів входять симпатоміметики. Вони викликають різке звуження судин, через що обезкровлюється слизова. Її набряклість і обсяг різко зменшуються – людина дихає легше. Як бачите, чекати пролонгованого ефекту такого «лікування» безглуздо. Рано чи пізно організм виробить імунітет, і засіб взагалі перестане допомагати, тим часом слизова атрофується, висихає, що з часом викличе значний дискомфорт при диханні. І це може бути незворотнім.

Через деякий час людина просто приймає це як даність, звикаючи до такого стану. Від подібного симптому страждають люди, які одержували сильні удари в область носа, лоба, скул, іноді неодноразові. Причому ви не обов’язково пам’ятаєте про ці травми, так як найчастіше вони відбуваються в дитячому віці.

Хронічна закладеність носа і родова травма

Який тут зв’язок? Під час пологів голова дитини стискається, в тому числі і кістки обличчя, що і стає причиною вищеописаних змін. Як наслідок, малюк голосно сопе, що особливо явно чутно вночі, важко дихає носиком.

Чому дихати ротом шкідливо?

Багато людей з закладеністю носа роками можуть жити з цим симптомом. Здавалося б, що тут такого?

Насправді, природа не задумувала нас такими. Людина влаштована так, щоб дихання здійснювалося виключно через ніс. Носові пазухи мають відповідну будову: це фільтр, проходячи через який, повітря пом’якшується, очищається, зігрівається.

Дихання через рот вимагає напруження м’язів шиї та обличчя. Це також має свої негативні наслідки: створюються умови, що сприяють венозному застою і порушенню циркуляції крові в черепі. Сухе неочищене повітря, потрапляючи через рот в бронхи і легені, частіше викликає застудні захворювання.

Що робити, якщо закладений ніс?

Звичайно, вихід є завжди. Я часто пишу про це в своєму блозі: навіть якщо проблема запущена і вилікувати той чи інший стан повністю неможливо, є хороші шанси на поліпшення ситуації.

Якщо присутня хронічна закладеність носа, в першу чергу необхідно усунути наслідки родової або набутої травми, тобто відновити правильне положення і рухливість кісток носових пазух, щоб слизова позбулася зайвої рідини, набряклість спала і повітря надходило вільно.

Є ще один вихід – операція. Нерідко людям, які перенесли травми обличчя, носа, пропонують такий спосіб лікування закладеності носа. Але, як ви тепер розумієте, операція не усуває причину закладеності – травму, і умови для набряку слизової також зберігаються.

Нам часто вдавалося виправити ситуацію за допомогою остеопатичного лікування навіть в тих випадках, коли пацієнтові пропонувалося хірургічне втручання. Я вважаю, операції повинні бути крайнім заходом, коли ніщо не може допомогти і ситуація – критична.

Як позбутися від закладеності без ліків?

Шановні читачі, відразу хочу застерегти вас: я не даю рекомендацій, як самостійно позбавитися від наслідків родової травми. Це може зробити тільки лікар-остеопат. І вилікувати хронічну закладеність носа самі ви не зможете. Але є два дуже ефективних і перевірених способи, як полегшити носове дихання, не вдаючись до допомоги спреїв.

Запам’ятайте ці дві нескладних вправи:

Погладжування чола. Пальцями обох рук по черзі помасажуйте лоб в напрямку від перенісся вгору десь до середини чола. Тиск повинен бути помірним, але натиск повинен бути присутнім.

Поставте лікті на стіл. Упріться вилицями в основу долонь. Тепер повільно розтягуйте вилиці в сторони. Цей спосіб працює і при звичайній застуді. Причому ви відразу відчуєте ефект: дихання через ніс значно покращиться. Як варіант – зігнути вказівні пальці гачком і середніми фалангами повторюваними рухами розтягувати вилиці в сторони.

Джерело

Поділись


Новини партнерів