Корисні, але небезпечні: продукти, які не можна їсти при хворому шлунково-кишковому тракті

Болі в шлунку і кишечнику – це не випадковість, а пряма закономірність порушення дієти.

Якщо ви часто відчуваєте колючі болі, спостерігаєте здуття і неприємний запах з рота – все це вірні симптоми хвороб шлунково-кишкового тракту. Не закривайте очі на нездужання, краще зверніться до фахівця і змініть звичне харчування. Найпростіші поради – виключити страви, приготовані на олії, з додаванням солі і спецій. Намагайтеся їсти натуральні продукти, що легко розщеплюються шлунковим соком, і пити більше води. У цій статті ми розповімо про корисні, але заборонені продукти на період загострення захворювання.

Житні висівки

Лушпиння від ядер корисне для людей, які прагнуть схуднути або страждають від закрепів. Іншим вживати висівки не варто: оболонка зерна занадто жорстка і викликає роздратування стінок шлунка і кишечника. У стінках знаходяться мільйони нейронів, які швидко реагують на роздратування почуттям болю. Також на час лікування краще відмовитися від замочених у воді круп – гречки і вівса – разом з макаронами з твердих сортів пшениці. Замініть їх на картоплю – крохмаль, що міститься в ній, знижує кислотність і заспокоює роздратування, огортаючи стінки органів.

Тверді фрукти та ягоди

Поки ваш шлунок страждає від підвищеної кислотності, не варто ризикувати і їсти яблука з кислими ягодами на кшталт журавлини або ожини. Натуральні фруктові кислоти, що містяться в них, стимулюють вироблення шлункового соку – це біологічна реакція організму на кислий смак. В цей же список можна включити абрикоси, сливи, нектарини, персики, виноград і всі цитрусові – від апельсинів до лимонів. На жаль, диню і кавун теж не варто їсти, особливо вприкуску з хлібом, інакше бурхливе бродіння кишечника вам забезпечено.

Свіжі овочі

У помідорах міститься органічна кислота, оболонка солодкого перцю досить жорстка і повільно розщеплюється в шлунку, а редис взагалі викликає печію. Свіжі овочі на час загострення краще замінити приготованими на пару: броколі, гарбуз, цвітна капуста, картопля, морква – ідеальний вибір для гарніру. Також краще відмовитися від буряка, брюссельської капусти і селери – вони теж можуть викликати роздратування.

Жирне м’ясо

Стейк з прошарком жиру краще залишити до кращих часів. Справа в тому, що на перетравлення багатої мікро- і макроелементами їжі організм витрачає 6-8 годин. Весь цей час ваш і без того пошкоджений шлунок і кишечник будуть за допомогою хімічних реакцій перетворювати «важку» їжу. Замініть м’ясо на нежирні сорти білої риби або птиці – підійде курка або індичка. Запивайте білкові продукти великою кількістю води, щоб не їсти всухом’ятку – це теж фактор ризику загострення.

Як тільки лікар проведе діагностику та вилікує вас від гострої стадії захворювання, додавайте перераховані вище продукти у раціон невеликими порціями. Звертайте увагу на те, як ви себе почуваєте, і виключайте продукти, які вам не підходять, з раціону.

Джерело

Поділись


Новини партнерів