Лікарі назвали помилки, через які ми не можемо вилікувати кашель 

Як правило, ГРВІ (застуда), проходить протягом п’яти-семи днів. А ось кашель може тривати ще дуже довго – від двох тижнів до кількох місяців. Само собою, позбутися від нього хочеться якомога швидше – кому подобається ловити на собі косі погляди перехожих і споглядати, як колеги втікають в різні сторони? Однак зробити це не так-то просто, і найчастіше перешкодою на шляху до одужання стають наші власні помилки. Розповідаємо, які методи лікування ніколи не допоможуть вам усунути кашель.

Не лікувати взагалі

Багато людей вважають кашель симптомом, який не обов’язково лікувати. І правда, в більшості випадків кашель, що виник на тлі вірусної інфекції, проходить сам по собі всього за дві-три тижні. Однак якщо він встиг перейти в хронічну форму, то може мучити вас місяцями. Крім того, чим довше ви кашляєте, тим чутливішими стають ваші бронхи: вони починають реагувати на будь-який дратівливий чинник, будь то сухе повітря, холодний вітер або фізичні навантаження. І лікувати такий кашель набагато складніше, ніж позбутися від нього в перші два тижні, нехай і за допомогою ліків.

Лікувати антибіотиками

Антибіотики призначаються при бактеріальних інфекціях, проте в більшості випадків кашель з’являється зовсім не через бактерії, а через віруси. А бактерії можуть приєднатися до них пізніше, що підвищить ймовірність виникнення бронхіту і пневмонії. І найкраще, що ви можете зробити для запобігання бактеріальної інфекції, – це не допустити застою мокротиння в бронхах. А для цього необхідно використовувати не антибіотики, а муколітичні засоби.

І навіть коли бактеріальна інфекція вже взяла гору, лікуватися одними антибіотиками все одно не можна. Не забувайте, інфекція – це хвороба, а кашель – симптом, який потрібно лікувати окремо. Тільки не соромтеся попросити поради у лікаря – деякі протимікробні препарати не поєднуються з відхаркувальними засобами.

Включати обігрівач

В період лікування багато хто з нас інстинктивно намагаються підвищити температуру повітря в будинку будь-якими способами, в тому числі за допомогою обігрівачів. Однак це в корені невірно, адже гаряче і сухе повітря нітрохи не сприяє одужанню. В ідеалі приміщення, в якому ви перебуваєте кілька годин поспіль, має бути чистим і добре провітреним. А сухе повітря взагалі може спровокувати черговий напад кашлю. До того ж він сприяє загущенню мокротиння і ускладнює процес відкашлювання, в результаті чого кашель стає хронічним.

Пити протикашльові препарати

Кашель – це не що інше як рефлекс, що дозволяє звільнити дихальні шляхи від мокротиння. Але часом він так набридає, що хочеться придушити його хоча б на одну ніч. Або хоча б на час відвідування кінотеатру. Так ось, це дуже небезпечно. Справа в тому, що від кашлю таблетки і мікстури впливають на рецептори і пригнічують
«кашльовий» рефлекс, тобто заважають організму позбавитися від мокротиння. В результаті застій інфікованого слизу призводить до розвитку бронхіту або навіть пневмонії. Тим часом, впоратися з виснажливим кашлем допомагають муколітики. Вони знімають постназальний затік – стан, при якому слиз з носа стікає по гортані і подразнює кашльові рецептори.

Приймати рослинні ліки

Багато хто впевнений, що рослинні препарати набагато ефективніші і безпечніші синтетичних. Однак це не так. По-перше, ліки на основі рослин вкрай небезпечні для алергіків – вони можуть викликати набряк, який тільки посилить напади кашлю. По-друге, розрахувати точне дозування діючої речовини в рослині практично неможливо, тому її може просто не вистачити. А ось з синтетичними препаратами таких проблем не виникає.

Лікуватися гірчичниками

Гірчичники, банки і теплі компреси відносяться до так званої відволікаючої терапії. А ось наукових доказів того, що вони допомагають швидше позбутися від застуди, немає. Більш того, подібні засоби можуть викликати опіки на шкірі, а ось прогріти легені вам все одно не вдасться. Нарешті, варто враховувати, що при запальних процесах, серцево-судинних захворюваннях і онкології різні розігріваючі процедури взагалі заборонені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів