Слабкість, болі, запаморочення: 10 причин відвідати невролога

Невролог – фахівець, який займається діагностикою та лікуванням захворювань центральної (головний і спинний мозок), периферичної (нерви, які йдуть до м’язів від спинного мозку) і вегетативної (нерви, які йдуть до внутрішніх органів) нервової системи.

У кабінеті невролога можуть виявитися пацієнти з різними скаргами та проблемами. Причому, іноді вони приходять не за адресою, намагаючись знайти відповідного лікаря. А коли за адресою? Відповісти на це питання ми попросили Олену Лисогірську, к.м.н., лікаря-невролога.

Нижче наведено десять типово неврологічних симптомів, які потрібно знати.

Головний біль

Головний біль буває у всіх. Він може віддавати в будь-які ділянки тіла – в носові пазухи, в маківку або в м’язи голови, шиї і плечового пояса.

Причин головного болю дуже багато: від інфекції пазух носа до зубного болю після відвідин стоматолога. Більш інтенсивні головні болі, такі як мігрень, можуть супроводжуватися блювотою. В інших випадках головний біль може посилюватися або дуже довго зберігатися, виникати спонтанно або погіршуватися при напрузі, виникати рано вранці, призводити до порушень зору або навіть супроводжуватися судомами.

Якщо головний біль заважає вам жити нормальним життям, абсолютно точно потрібно піти на прийом до невролога. Якщо головний біль став інтенсивним, змінився характер вже наявного болю або почастішали больові епізоди – це теж привід для візиту.

Хронічний біль

Хронічним прийнято вважати біль, який зберігається від декількох місяців до декількох років. Такий біль зазвичай є результатом хвороби або травми, проте якщо він зберігається навіть після відновного періоду, то це вже зовсім інша проблема. В цьому випадку відвідати невролога просто необхідно, особливо якщо поряд з болем спостерігаються такі симптоми, як слабкість, оніміння або порушення контролю сечового міхура і кишечника.

Запаморочення

Запаморочення носять різний характер, але неврологи зазвичай займаються лікуванням вестибулярних запаморочень або порушень рівноваги. При вестибулярних запамороченнях виникає відчуття, що або сама людина, або предмети, які її оточують, обертаються, а при порушеннях рівноваги – виникають проблеми в підтримці стійкості. Лікар зможе встановити природу запаморочення і призначить лікування.

Оніміння та поколювання

У оніміння і поколювання є безліч причин, починаючи від неправильної посадки з наступним порушенням кровообігу і закінчуючи почуттям голоду. Але якщо оніміння зберігається довгий час, виникає раптово або тільки на одній стороні тіла, це говорить про те, що пора відвідати невролога.

Слабкість

Слабкість, яка є приводом звернутися до лікаря, зазвичай сильно відрізняється від класичної втоми після робочого дня або м’язової втоми після тривалих фізичних навантажень. Якщо людині важко навіть підняти руки, це серйозний симптом, який потенційно може бути пов’язаний з порушенням роботи нервової системи.

Рухові порушення

Труднощі при ходьбі, незграбність, мимовільні посмикування або рухи, тремтіння рук, хиткість і зміна ходи, зміна пози при ходьбі – ось найпоширеніші проблеми з рухом. Сюди ж відносяться складності при зміні положення тіла (наприклад, при підйомі зі стільця) і неможливість стояти на п’ятах або носках.

Звернутися до невролога рекомендується в разі, якщо ці проблеми створюють відчутні перешкоди для життя. Хоча пам’ятайте, що іноді такі порушення можуть бути побічним ефектом ліків або результатом тривоги.

Судоми

За інтенсивністю судоми можуть бути від ледве помітних до болісних. Напади ж можуть проявлятися у вигляді застиглого погляду з подальшою втратою свідомості і супроводжуватися посмикуваннями м’язів верхніх і нижніх кінцівок, порушеннями дихання, сплутаністю свідомості або непритомністю.

Іноді це трапляється через дуже низький рівень цукру, проте іноді напади виникають раптово і без видимої причини. Подібні стани є серйозними симптомами, які не можна ігнорувати – потрібно обов’язково проконсультуватися в невролога.

Порушення зору

Порушення зору можуть бути як природним процесом старіння, так і ознакою проблем в роботі нервової системи. Якщо це відбувається раптово і страждають обидва ока (різко падає гострота, змінюються поля видимості або з’являється двоїння), то це привід звернутися до офтальмолога.

Спеціаліст перевірить «оптику», і, якщо причини не виявлені, він обов’язково направить вас до невролога. Справа в тому, що ми бачимо завдяки двом механізмам – оптичній системі (яка приймає світлову хвилю) і мозку (який переводить це в зображення і розпізнає його).

Порушення мови, пам’яті та сплутаність свідомості

Порушення мови, значні провали в пам’яті, зміни особистості або сплутаність свідомості – все це симптоми, які можуть бути пов’язані з порушеннями з боку головного і спинного мозку або аксонів нервів. Причому, мова може йти як про гострі (інсульт), так і про прогресуючі (хвороба Альцгеймера) неврологічні захворювання. Так що з візитом до невролога тягнути не можна.

Проблеми зі сном

Незважаючи на те, що багато причини порушень сну цілком очевидні (труднощі засинання та підтримання сну, пізній відхід до сну, нічні кошмари або підвищена сонливість), в корені деяких з них лежать неврологічні розлади (наприклад, нарколепсія – хронічний генетичний розлад центральної нервової системи невстановленої причини).

Найчастіше, втім, порушення сну викликані хворобами серця або нічним апное. Важливо також знати, що такі стани можуть бути ознакою тривожного або депресивного розладу, з приводу якого також варто звернутися саме до невролога.

На закінчення хотілося б сказати, що перераховані вище симптоми можуть бути проявами розладу або захворювання, ніяк не пов’язаного з нервовою системою. Проте, якщо такі симптоми заподіюють неспокій, краще всього проконсультуватися з фахівцем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів