Чому людина пітніє під час сну

Це досить неприємне відчуття, коли ви пітнієте уві сні. Прокидаєтеся вранці втомленими, розбитими, у мокрому одязі і у поганому настрої. Давайте розберемося, про що може свідчити підвищена пітливість і як з нею впоратися.

Причини нічного спітніння уві сні

Якщо людина пітніє вночі через те, що їй спекотно — це нормальна реакція організму. Досить зробити температуру в кімнаті комфортною. Якщо причини не пов’язані з цим, то, швидше за все, у вас спостерігається гіпергідроз — підвищене потовиділення. Ось через що він може з’являтися.

Прийом ліків

Деякі препарати, наприклад, антидепресанти, викликають сильне спітніння. Через нього страждають приблизно 20 % людей, які перед сном приймають подібні ліки.

Менопауза

У жінок нічний піт може бути пов’язаний з гормональною перебудовою, яка відбувається як вдень, так і вночі.

Гіпоглікемія

При даному патологічному стані організму рівень цукру в крові знижений. Якщо вдень можна приймати інсулін або інші протидіабетичні препарати, то уві сні важко регулювати рівень глюкози у крові. У цьому випадку організм реагує на зниження цукру у крові так: він викидає адреналін, через що підвищується потовиділення.

Гормональні розлади

До описуваного явища може призводити збій у роботі однієї або декількох залоз внутрішньої секреції.

Пухлини

Пухлини і пухлинні інтоксикації — одна з можливих причин нічного поту, причому такого сильного, що люди можуть міняти білизну вранці. Підвищена пітливість спостерігається при лімфомі Ходжкіна, нейроендокринних пухлинах тощо.

Інфекційні захворювання

Найчастіше такий стан є наслідком туберкульозу. При цьому він може спостерігатися у хронічній стадії або у стадії загострення пневмонії, тонзиліту, інфекційного мононуклеозу, ВІЛ-інфекції.

Неврологічні захворювання

Стимулювання симпатичних нервів — крок до підвищеної пітливості.

Правда, найчастіше воно спостерігається при серйозних патологіях: через травми хребта або при пошкодженні спинного мозку. Медики відзначають, що неврологічні проблеми — одні з останніх у списку можливих причин.

Гастроезофагеальний рефлюкс

Для цього захворювання характерна грижа стравохідного отвору діафрагми. Уві сні вміст шлунку потрапляє у дихальні шляхи, що призводить до стресового стану і спітніння.

Як запобігти підвищеній пітливості

Першим кроком до вирішення цієї проблеми є комплексне обстеження. У зв’язку з тим, що причини можуть бути різними, потрібно здати необхідні аналізи, про які повідомить лікар. За їх результатами варто виконувати усі рекомендації спеціаліста. Якщо причина криється у конкретному захворюванні, то для попередження підвищеного потовиділення вночі можна робити наступне:

  • спати в добре провітрюваному приміщенні;
  • використовувати дихаючу несинтетичну постільну білизну;
  • відмовитися від прийому алкоголю і кофеїну за кілька годин до сну;
  • підтримувати нормальну вагу;
  • регулярно займатися спортом;
  • пити достатню кількість води протягом дня.

Медики наголошують: на підвищене потовиділення варто звернути увагу, якщо воно триває більше 4-5 днів. Чим швидше буде виявлена причина, тим швидше людина зможе позбутися цього неприємного явища.

Джерело

Поділись


Новини партнерів