Панацея від раку і старіння: 4 популярних міфи про антиоксиданти

Завдяки шаленому захопленню здоровим способом життя сьогодні мало хто не чув про антиоксиданти – безстрашні захисники нашого організму від шкідливих вільних радикалів.

Якщо з якоїсь причини ви ще не в курсі, то антиоксиданти – це речовини, які контролюють концентрацію вільних радикалів – побічних продуктів окислення. Останні небезпечні тим, що можуть пошкоджувати компоненти клітин, в тому числі ДНК, і приводити до розвитку різних захворювань. Антиоксидантну дію мають вітаміни Е, А, С, D, мікроелементи – селен, В-каротин, а також флавоноїди і ряд інших речовин. Всі вони виробляються організмом, а також присутні в ряді продуктів – в основному, рослинного походження.

Яких тільки дивовижних властивостях не приписують антиоксидантам: вони сповільнюють старіння, розгладжують зморшки і лікують від раку. Чи дійсно вони настільки корисні і чи потрібно вживати антиоксиданти у великих кількостях – розповідаємо в сьогоднішньому огляді.

Міф 1. Всі антиоксиданти однаково корисні

Антиоксиданти діють по-різному: кожен з них краще “бореться” з певними видами вільних радикалів. Ось чому вітаміном Е, наприклад, не можна замінити вітамін С або А. Більш того, багато антиоксидантів найбільш ефективні, коли діють в парі або в групах. Так що одним “захисником” організму вам точно не обійтися: важливо, щоб всі антиоксиданти були присутніми в організмі в достатній кількості.

Єдиний спосіб зробити це – забезпечити собі повноцінний і різноманітний раціон. Біодобавки тут не допоможуть: вчені схиляються до думки, що корисні лише натуральні антиоксиданти, а ось синтетичні – небезпечні для здоров’я. Так, в Німеччині провели ряд тестів на спортсменах, і виявилося, що прийом препаратів з антиоксидантами порушує чутливість організму до інсуліну, яка в нормі повинна підвищуватися при інтенсивних фізичних навантаженнях. В інших дослідженнях спостерігалося зростання захворювання на рак у чоловіків, яким давали бета-каротин у вигляді добавок, а у жінок, що приймали вітаміни С, Е, бета-каротин і цинк, підвищувався ризик раку шкіри.

Міф 2. Антиоксиданти є тільки в овочах і фруктах

Співробітники Університету Скрентона в Пенсільванії з’ясували, що всі продукти рослинного походження – фрукти і овочі, ягоди, бобові, зернові, горіхи та насіння, всі види чаю, трави, червоне вино і темний шоколад, а також морські водорості – багаті антиоксидантами. Рослини виробляють ці сполуки для боротьби з шкідниками і ультрафіолетом. При цьому найменш цінні очищені і мелені зернові культури, так як обробка позбавляє їх здебільшого корисних сполук.

У менших кількостях антиоксиданти містяться і в тваринних продуктах – м’ясі, рибі і морепродуктах, молоці та яйцях. При цьому важливо, щоб в раціоні тварин були присутні рослини, а риба була дикою, а не вирощеною на фермі.

Міф 3. Антиоксиданти омолоджують

Омолоджуючий ефект антиоксидантів науково не доведений – вони лише виконують протекторну функцію і запобігають передчасному старінню. На жаль, повернути час назад неможливо, а ось почати піклуватися про свій організм, щоб продовжити його здоров’я якомога довше, ніколи не пізно. Косметика з антиоксидантами теж марна: вони діють тільки зсередини, а нанесення антиоксидантів на шкіру не дасть ніякого видимого ефекту.

Міф 4. Вільні радикали – вороги організму

Людський розум любить ділити все на чорне і біле: вільні радикали – вороги, антиоксиданти – друзі. Однак це неправильно: вільні радикали – зовсім не безумовне зло, яке повинно бути знищено. Вони виконують ряд важливих фізіологічних функцій: деякі потрібні для синтезу біологічних регуляторів (наприклад, простагландинів), інші беруть участь в регуляції скорочення стінок кровоносних судин, треті стимулюють запрограмовану клітинну загибель (апоптоз).

Вчені до цих пір досліджують вплив цих сполук на організм і приходять до несподіваних висновків. Так, в Америці проводили дослідження на мишах і виявили, що у молодих особин підвищений вміст вільних радикалів не тільки не викликав старіння, а й прискорював загоєння шкіри. Англійський імунолог Тоні Сегал взагалі ставить під сумнів роль вільних радикалів у розвитку інсультів, інфарктів і раку. Він вважає, що висока концентрація цих елементів – не патологія, а природний спосіб боротьби організму з інфекціями, а вживання антиоксидантів, навпаки, може не тільки не допомогти, а погіршити перебіг хвороб, в тому числі онкологічних.

Як бачите, роль вільних радикалів в організмі далеко не однозначна: дослідження тривають, і хто знає, які відкриття на нас ще чекають.

Джерело

Поділись


Новини партнерів