Користь чи шкода: 5 міфів про прості і складні вуглеводи

Багато хто звинувачує вуглеводи в наборі зайвої ваги. Але насправді проблема не в вуглеводах, а в калорійності раціону. Які ще міфи про прості і складні вуглеводи існують, розповімо в нашому матеріалі.

Міф 1: я не їм вуглеводи

Вважати, що виключивши солодощі, макарони і хліб, ви перестанете їсти вуглеводи, буде помилкою. Насправді вуглеводи містяться практично у всіх продуктах. Всі вуглеводи діляться на цукри і крохмаль. Перші являють собою прості вуглеводи, а другі – складні. Вуглеводи є в овочах, молоці, фруктах і інших продуктах.

Міф 2: вуглеводи шкодять організму

Це абсолютно не так. Вуглеводи є корисними, так як вони, по-перше, є одним з трьох основних макроелементів. По-друге, вуглеводи – відмінне джерело енергії для м’язів, мозку і нервових клітин. По-третє, вуглеводи – це клітковина, яка потрібна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, зниження ризику серцево-судинних патологій, діабету.

Міф 3: від вуглеводів товстіють

Клітковина в складі вуглеводів необхідна для продовження почуття ситості. Вона заряджає енергією, яка потрібна для підтримки постійного рівня фізичної активності. Якщо енергії буде не вистачати, то люди будуть менше рухатися, а значить, набирати вагу. Брак вуглеводів, навпаки, може призвести до повноти.

Міф 4: прості вуглеводи шкодять, а складні – навпаки

Така принциповість не зовсім коректна. Деякі крохмалисті продукти дійсно можуть бути корисними. Але ось очищене пшеничне борошно, яке теж є джерелом крохмалю, може стати джерелом проблем зі здоров’ям. В цілому вуглеводи в необроблених, неочищених продуктах корисніші, ніж позбавлені клітковини і інших поживних речовин.

Міф 5: перед тренуванням не можна їсти вуглеводи

Вважається, що це може викликати реактивну гіпоглікемію – різке падіння рівня цукру в крові. Це питання неодноразово обговорювали науковці, але дані досліджень так і залишаються суперечливими. Треба зауважити, що велика частина експертів схиляється до думки, що вуглеводи можна їсти перед тренуванням.

Джерело

Поділись


Новини партнерів