Про які хвороби говорить неприємний запах з рота

У неприємного запаху з рота навіть є наукова назва – галитоз. Він супроводжує не тільки тих, хто не стежить за гігієною своєї ротової порожнини, але й може бути передвісником небезпечних захворювань. Однак визначити недугу по запаху зможе тільки досвідчений лікар.

Зуби і ясна

Часто неприємний запах пов’язаний з хворобами порожнини рота. Це може бути що завгодно: від карієсу до пародонтозу. Лікарі не можуть зійтися в думках: одні вважають, що чистити зуби треба вранці і ввечері, а інші впевнені, що гігієни порожнини рота необхідно дотримуватися після кожного прийому їжі. Видаляти наліт треба не тільки з зубів, але і ясен і язика. Саме наліт на цих частинах рота провокує неприємний запах з рота.

Носоглотка і легені

Неприємний запах з рота може бути пов’язаний із захворюваннями органів дихання. Наприклад, разом з нежиттю приходить головний біль, печіння в носі, а людина перестає розрізняти запахи і смаки. Фронтит пов’язаний з болем в області чола і негативною реакцією на яскраве світло. Гайморит супроводжується запаленням носової пазухи і виділеннями з носа. Також причиною галитозу можуть стати тонзиліт, отит, пневмонія і бронхіт.

Шлунково-кишковий тракт

Різні захворювання викликають різні запахи з рота. Тухлий запах супроводжує гастрит і наявність глистів, кислий виникає під час виразки і панкреатиту, гнильний говорить про ентерит або інші проблеми з стравоходом і кишечником, а гіркий запах може бути ознакою гепатиту або проблем з жовчними протоками.

Джерело

Поділись


Новини партнерів