Експерти: червоне вино знижує ризик проблем з кишечником

Не полишаючи спроб раз і назавжди з’ясувати, чи може алкоголь бути корисний для нашого здоров’я, вчені досліджують найперспективніші його варіанти. І червоне вино – найкращий спосіб.

На даний момент, нагадаємо, експертне співтовариство сходиться на думці, що негативний вплив алкогольних напоїв на людський організм (як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі) переважує будь-які його бонуси.

З іншого боку, у вина, наприклад, виявляються все нові потенційно корисні властивості.

Так, свіже дослідження на схожу тему дозволяє говорити про те, що червоне вино краще впливає на кишечник, ніж інші види алкоголю.

В рамках експерименту, результати якого були опубліковані в журналі Gastroenterology, вчені з Королівського коледжу Лондона (King’s College London) проаналізували дані 3000 осіб, які пили пиво, сидр, червоне вино, біле вино або інші алкогольні напої.

Аналіз даних показав, що у тих, хто пив червоне вино, було більше хороших кишкових бактерій, в порівнянні з тими, хто віддавав перевагу іншим видам алкоголю. Що дивовижно, висновки були справедливі навіть з урахуванням віку, системи харчування і соціально-економічного статусу учасників.

Автори роботи припускають, що вся справа тут в поліфеноли – антиоксидантних речовинах органічного походження, присутніх в червоному вині в достатніх кількостях.

Але ось що важливо: мова не йде про фактичне споживання алкоголю в значних обсягах, тому що вже 1-2 келихи на тиждень чинили на мікробіоту кишечника позитивний вплив. Хоча ще більш важливо тут те, що жоден лікар не рекомендував би своїм пацієнтам з проблемами шлунково-кишкового тракту пити червоне вино для здоров’я. Особливо враховуючи, що поліфеноли містяться також в зеленому чаї , винограді і ягодах.

Так що, якщо його і варто розглядати як кращий варіант для кишечника, то виключно при альтернативі «червоне вино» або «інший алкоголь».

Джерело

Поділись


Новини партнерів