Як кетогенна дієта захищає від хвороби Альцгеймера

Кетогенна дієта передбачає велику кількість корисних жирів і трохи вуглеводів, що дозволяє вашому тілу спалювати як основне паливо жир, а не цукор, і допомагає оптимізувати роботу мітохондрій і біологічну регенерацію.

Стає зрозуміло, що хвороба Альцгеймера, найбільш важка форма деменції, резистентна до традиційних методів лікування. Більше 190 клінічних випробувань ліків завершилися невдачею, і, незважаючи на зростаючу епідемію, кращі ліки на ринку тільки знижують прояв симптомів, але при цьому несуть інші ризики для здоров’я.

Кетогенна дієта захищає від хвороби Альцгеймера, зберігаючи ваш мозок здоровим і молодим

В даний час краще, на що може сподіватися традиційна медицина – удосконалення діагностики, ось чому профілактика настільки важлива. Результати досліджень показують, що ваша дієта є основною рушійною силою цього захворювання і ефективною стратегією профілактики.

Можливо, найбільш важливим дієтичним фактором, що впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера, є кількість чистих вуглеводів (загальна кількість вуглеводів мінус клітковина), які ви регулярно споживаєте. Раціон з високим вмістом цукру викликає резистентність до інсуліну, від якої в даний час страждає 8 з 10 американців, а між нею і хворобою Альцгеймера існує певний зв’язок.

Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі Diabetologia в січні 2018 року, в якому за 1090 пацієнтами спостерігали довше 10 років, показало, що чим вищий рівень цукру в крові у людини, тим швидше у неї знижується когнітивна здатність.

Навіть його незначне підвищення і помірна резистентність до інсуліну пов’язані зі збільшеним ризиком деменції. Діабет і хвороби серця також підвищують його і асоціюються з інсулінорезистентністю.

Одне з найбільш вражаючих досліджень вуглеводів і здоров’я мозку показало, що дієти з їх високим вмістом збільшують ризик розвитку деменції на 89%, а дієти з високим вмістом жирів знижують його на 44%. За словами авторів:

«Харчовий патерн з відносно високою кількістю споживаних калорій з вуглеводів і низьким – з жирів і білків може збільшити ризик помірного когнітивного порушення або деменції у літніх людей».

Харчовий кетоз захищає і підтримує роботу мозку

Кетогенна дієта передбачає велику кількість корисних жирів і малу – чистих вуглеводів, і одна з основних її переваг полягає в тому, що вона дозволяє вашому тілу почати спалювати жир, а не цукор, в якості основного палива.

Коли це відбувається, утворюються кетони, які не тільки дуже ефективно спалюються і є чудовим паливом для вашого мозку, але і генерують менше активних форм кисню (АФК) і ушкоджують вільні радикали.

Тип кетону бета-гідроксибутират також є важливим учасником епігенетичного процесу, який має суттєвий вплив на експресію ДНК, збільшує шлях детоксикації і самостійне вироблення антиоксидантів у вашому організмі.

Коли ці рецептори позначаються цим бета-гідроксибутиратом під час легкого кетозу, це допомагає зменшити активацію шляхів, які призводять до запалення, що є причиною більшості хронічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, хвороби серця, діабет або рак.

Кетогенна дієта також допомагає змінити ваш метаболізм. Переваги харчового кетозу для здоров’я мозку були знову продемонстровані у двох недавніх роботах: дослідження на тваринах і науковому огляді.

У першій статті дослідники виявили, що цей вид дієти покращує роботу судин і нервів, частково за рахунок поліпшення кишкового мікробіому. У другій статті автори прийшли до висновку, що кетогенна дієта показала себе справжнім «джерелом молодості» для старіючих гризунів, значно покращуючи роботу нервів, судин і метаболізму в порівнянні з тваринами, які споживали нічим не обмежений раціон.

Як кетогенна дієта захищає від хвороби Альцгеймера

У першому дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, «Нервово-судинна цілісність, включаючи церебральний кровотік і роботу гематоенцефалічного бар’єру, грає важливу визначальну роль у розвитку когнітивних здібностей».

Зокрема, погана робота нервів і судин тісно пов’язана з втратою здатності говорити, пам’ятати і фокусувати увагу, а зниження припливу крові до мозку підвищує ризик депресії, тривоги і деменції. Порушення роботи гематоенцефалічного бар’єру також пов’язане із запаленням в головному мозку, дисфункцією синапсів, порушенням кліренсу бета-амілоїд, психічними розладами та деменцією.

«Таким чином, втручання, які підтримують мікробіом кишечника і судинно-нервову цілісність, можуть мати вирішальне значення для запобігання неврологічних розладів», зауважила Ай-Лін Лін і її колеги з Центру з проблем старіння Сандерса-Брауна при Університеті Кентуккі.

Недавні дослідження показали, що ваш кишковий мікробіом може відігравати важливу роль в цілісності судин і нервів. Вчені намагалися визначити, чи може кетогенна дієта надавати позитивний вплив на мікробіом кишечника, тим самим покращуючи нейросудинні функції і знижуючи ризик нейродегенерації у мишей.

Попередні дослідження також показали, що кетогенна дієта може допомогти тим, хто страждає від черепно-мозкової травми, ішемічного інсульту і аутизму, ймовірно, шляхом зміни кишкового мікробіому.

Це дослідження додатково підтримує цю гіпотезу. У порівнянні з тваринами, які отримували їжу регулярно, було виявлено, що гризуни, які дотримувалися кетогенної дієти протягом 16 тижнів, мали:

  • Значне збільшення припливу крові до мозку
  • Значне збільшення транспортування P-глікопротеїну через гематоенцефалічний бар’єр
  • Зниження мішені рапаміцину ссавців (mTOR)
  • Збільшення експресії білка ендотеліальної синтази оксиду азоту (eNOS)
  • Збільшення відносної чисельності корисної кишкової мікробіоти
  • Скорочення чисельності прозапальних мікробів
  • Підвищений рівень кетонів в крові
  • Зниження рівня глюкози в крові
  • Зменшення маси тіла

На думку авторів, «наші висновки свідчать про те, що кетогенне дієтичне втручання, розпочате на ранній стадії, може поліпшити роботу судин і нервів мозку, збільшити чисельність корисних мікробів кишечника, поліпшити метаболічний профіль і знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера».

Нейровізуалізація проливає світло на те, як кетогенна дієта впливає на мозок

У наступній статті, опублікованій в журналі Frontiers in Aging Neuroscience, команда Лінь обговорює нейропротекторні ефекти інгібування шляху mTOR при хворобі Альцгеймера і старінні, розглядаючи недавні дослідження з використанням методів нейровізуалізації для оцінки ефектів трьох втручань (рапаміціна (інгібітор mTOR), кетогенної дієти і простого обмеження калорій) на живий мозок.

Раніше було показано, що як введення рапаміцину, так і обмеження калорій інгібують шлях mTOR, тим самим зміцнюючи здоров’я і збільшуючи тривалість життя у ряду різних видів.

Було також показано, що гальмування mTOR захищає від нейродегенерації, пов’язаної з віком і захворюваннями, шляхом поліпшення мітохондріальної функції і пригнічення утримання бета-амілоїд в мозку. «Цікаво, що рапаміцин зменшує кількість бета-амілоїдних бляшок і нейрофібрилярних тау-клубків і покращує когнітивні функції у мишей, на яких моделюється хвороба Альцгеймера людини», стверджують автори.

Вони приходять до висновку, що:

«… [Р] апаміцін є профілактичним і, можливо, лікувальним засобом фенотипу [хвороби Альцгеймера], що спостерігається на моделях трансгенних мишей APOE4 і hAPP (J20); [Обмеження калорій] і [кетогенна дієта] можуть покращувати роботу судин головного мозку і змінювати метаболізм у молодих здорових мишей; і [обмеження калорій] допоможе зберегти метаболічні і судинні функції мозку при старінні».

Лін і її колеги в даний час розробляють клінічні випробування для подальшого вивчення впливу мікробіому кишечника людини на нервово-судинну дисфункцію, яка є відомим фактором ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Цукор атрофує ваш гіпокамп, погіршуючи пам’ять

Дослідження, опубліковані в 2013 році, показали, що цукор та інші вуглеводи можуть порушити роботу вашого мозку, навіть якщо у вас немає діабету або ознак деменції.

У цьому дослідженні короткострокові і довгострокові маркери глюкози вимірювалися у здорових літніх людей без деменції і діабету. Результати тестів пам’яті і візуалізації мозку показали, що чим вище обидва рівня глюкози в крові, тим менший гіпокамп, більше порушена його структура, і гірша пам’ять людини.

Результати демонструють, що глюкоза безпосередньо сприяє атрофії гіпокампу, а це означає, що навіть якщо ви не інсулінорезистентні і не маєте діабету, надлишок цукру все одно може негативно вплинути на вашу пам’ять.

Аналогічне дослідження, опубліковане в 2014 році, показало, що діабетики 2-го типу втрачають більше сірої речовини з віком, ніж очікувалося, і ця атрофія мозку також допомагає пояснити, чому у них вищий ризик розвитку деменції і її більш ранній початок в порівнянні з людьми, які не страждають на діабет.

Профілактика і раннє виявлення допоможуть боротися з наростаючою хвилею деменції

Раннє виявлення безумовно може бути корисним, тому робляться кроки по розробці аналізу крові для виявлення хвороби Альцгеймера. У недавньому дослідженні, тест з 90% точністю виявив захворювання в пулі 370 учасників.

Якщо у вас діагностовано ранні тривожні ознаки, це все ще означає, що ви перебуваєте на шляху до хвороби Альцгеймера, і вам не потрібно було доводити себе до такого стану в першу чергу.

Як і у випадку з раком, раннє виявлення не слід плутати з профілактикою, так як діагностика не заважає вам з’ясувати, як повернути назад завдану шкоду. Виходячи з того, що ми в даний час знаємо, здається вкрай дурним ігнорувати фактори раціону, і ключовим моментом є скорочення споживання чистих вуглеводів і збільшення кількості корисних жирів.

За словами доктора Девіда Перлмуттера, невролога і автора «Зернового мозку» і «Творця мозку», все, що сприяє резистентності до інсуліну, в кінцевому підсумку підвищить ваш ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Як правило, ви повинні підтримувати рівень інсуліну натще нижче 3 од/мл. (В якості контрольного діапазону відповідний рівень глюкози натще для цього числа буде нижчим 75 мг/дл).

Грунтуючись на фактичних даних, я вважаю, що циклічна кетогенна дієта може допомогти уникнути неврологічної дегенерації за рахунок оптимізації роботи мітохондрій і біологічної регенерації.

Інші корисні стратегії профілактики

Крім переходу на циклічну кето-дієту, орієнтовану на цільну їжу (на відміну від переробленої), нижче наведені інші стратегії зміни способу життя, які я вважаю корисними і важливими, якщо мова йде про запобігання нейродегенерації, пов’язаної з хворобою Альцгеймера:

Оптимізуйте рівень омега-3 – Споживання великої кількості омега-3 жирів EPA і DHA допомагає запобігти пошкодженню клітин, викликаному хворобою Альцгеймера, тим самим сповільнюючи її прогресування і знижуючи ризик її розвитку.

Оптимізуйте свою кишкову флору – Уникайте перероблених харчових продуктів, антибіотиків і антибактеріальних продуктів, фторованої і хлорованої води і обов’язково їжте традиційно ферментовані і культуровані продукти разом з високоякісним пробіотиком, якщо це необхідно.

Періодично голодуйте – Періодичне голодування – це потужний інструмент, що допомагає вашому тілу згадати як спалювати жир і відновити резистентність до інсуліну/лептину, яка є основним чинником, що викликає хворобу Альцгеймера.

Регулярно і послідовно рухайтеся протягом дня – Вправи можуть привести до зміни метаболізму білка-попередника амілоїду, сповільнюючи тим самим виникнення і розвиток хвороби Альцгеймера.

Оптимізуйте рівень магнію – Попередні дослідження припускають, що зменшення симптомів Альцгеймера пов’язане з підвищенням рівня магнію в мозку. Єдина добавка магнію, яка здатна долати гематоенцефалічний бар’єр – це треонат магнію.

Оптимізуйте рівень вітаміну D, в ідеалі, перебуваючи на сонці – Достатня кількість вітаміну D необхідна для правильної роботи вашої імунної системи для боротьби із запаленням, пов’язаних з хворобою Альцгеймера. Якщо ви не можете перебувати на сонці, щодня приймайте добавку вітаміну D3.

Уникайте і виводите ртуть зі свого тіла – Зубні амальгамні пломби є одним з основних джерел токсичності важких металів; проте, перш ніж видалити їх, вам потрібно привести в порядок своє здоров’я.

Уникайте і виводьте алюміній зі свого тіла – Поширені джерела алюмінію включають антиперспіранти, антипригарний посуд і допоміжні речовини в вакцинах.

Уникайте щеплень від грипу – Більшість вакцин проти грипу містять як ртуть, так і алюміній.

Уникайте прийому статинів і антихолінергічних препаратів – Було показано, що сильнодіючі препарати (деякі нічні знеболюючі, антигістамінні, снодійні, деякі антидепресанти, ліки для контролю нетримання і деякі наркотичні знеболюючі), які блокують ацетилхолін, підвищують ризик розвитку деменції.

Обмежте вплив небезпечних ЕМП (мобільних телефонів, маршрутизаторів Wi-Fi і модемів) – Випромінювання від мобільних телефонів і інших бездротових технологій викликає надмірне виробництво пероксинітриту, активних форм азоту, які вкрай ушкоджують організм.

Оптимізуйте свій сон – Нестача сну призводить до порушення певних синаптичних зв’язків, які можуть погіршити здатність вашого мозку до навчання, формування пам’яті і інших когнітивних функцій. Поганий сон також призводить до більш раннього настання хвороби Альцгеймера. Більшості дорослих потрібно сім-девять годин безперервного сну щоночі.

Щодня кидайте виклик своєму розуму – Розумова стимуляція, особливо навчання чомусь новому, наприклад, грі на музичному інструменті або нової мови, пов’язана зі зниженням ризику розвитку деменції і хвороби Альцгеймера.

Джерело

Поділись


Новини партнерів