Синдром хронічної втоми: причини, симптоми і методи лікування

Бажання жінок стати повноцінними учасниками трудового процесу принесло нам не тільки свято 8 березня, але і вельми неприємне захворювання, яке безпосередньо залежить від випробовуваних навантажень. У цій статті ми розповімо вам про те, що таке синдром хронічної втоми (СХВ) і як його подолати.

СХВ або синдром хронічної втоми – це захворювання, що характеризується підвищеною стомлюваністю, сильним зниженням працездатності, життєвого тонусу, м’язовою слабкістю і постійним відчуттям втоми, що не проходять навіть після тривалого відпочинку.

Основні симптоми синдрому хронічної втоми:

  • Швидка втомлюваність, яка не проходить навіть після тривалого сну;
  • Розлад сну – сонливість або безсоння, а може бути і те й інше;
  • Забудькуватість;
  • Неуважність;
  • Надмірна дратівливість;
  • Пригнічений стан, іноді безпричинна депресія;
  • Біль в суглобах, який не супроводжується набряками і почервонінням;
  • Головні болі в тих ділянках, де раніше їх не відчували;
  • Загальна м’язова слабкість;
  • Біль або неприємні відчуття в м’язах;
  • Біль в області передніх і задніх шийних або пахвових лімфовузлів;
  • Біль в горлі;
  • Невелике підвищення температури, яке супроводжується ознобом.

Існує безліч причин, які можуть стати каталізатором захворювання. Ось кілька основних і найпоширеніших:

Причина №1. Малорухливий спосіб життя

За родом діяльності вам доводиться багато часу проводити в офісі або на зустрічах, де ви постійно сидите, а для пересування по вулиці ви використовуєте автомобіль.

Причина №2. Емоційне перенапруження

Найбільш часто зустрічається у керівників на різних рівнях. Вам доводиться щодня приймати багато різних рішень, спілкуватися з великою кількістю людей, давати їм доручення і нести великий тягар відповідальності за все, що відбувається у вашому відділі.

Причина №3. Ослаблення імунітету

Може виникнути після перенесення вірусних захворювань, таких як ангіна, ГРВІ, грип та ін. До речі, деякі лікарі вважають, що синдром хронічної втоми виникає саме після перенесених хвороб, а все інше вже просто погіршує ситуацію, але ніяк не є першопричиною.

Причина №4. Погана екологія

Характерна для жителів мегаполісів. Міський пил, бензинові завіси, токсичні вихлопи – очевидно, що все це не йде на користь нашому організму. Однак якщо раніше все це  вважали причиною фізіологічних хвороб, то тепер погана екологія дісталася і до нашого психологічного стану.

Причина №5. Занадто рухливий спосіб життя

У вас постійно багато справ і всі вони сконцентровані в різних точках міста. Найімовірніше, ви менеджер і кар’єристка в одному флаконі, а тому прагнете встигнути все і відразу. До речі, сімейні жінки кар’єристки ще більше схильні до хронічної втоми, так як крім біганини на роботі, вдома на них чекає ще й купа інших справ.

Причина №6. Шкідливі звички

Куріння не тільки шкодить нашим легеням, але і спустошує енергетичні резерви організму. Викуривши сигарету, ви отримуєте тимчасовий заряд бадьорості, який висмоктується з цих самих резервів і збиває злагоджену роботу організму. Алкоголь вбиває клітини мозку, а з мозком, так чи інакше, пов’язані усі процеси, що відбуваються в організмі і робота самих органів, між іншим.

Причина №7. Неправильне харчування

Ви берете від організму по максимуму (а розумова праця вимагає ще більшого підживлення, ніж фізична), але забуваєте належним чином його винагороджувати. Так як випадкові перекушування для вас стали звичайним явищем, ви навіть іноді не можете згадати, що саме закинули собі в рот.

Як зазвичай, має пройти приблизно 6 місяців, щоб можна було діагностувати хронічну втому, але, знаючи характерні симптоми, самостійно діагностувати її можна і після 1-2 місяців.

Для точної діагностики і подальшого лікування цього синдрому ми рекомендуємо звернутися до лікаря. Однак є кілька способів, які допоможуть самостійно впоратися з недугою. Ось кілька кроків, які допоможуть подолати хронічну втому:

Крок перший: Усунути/скоротити кількість сигарет і порцій алкоголю

Інтоксикація, зашлакованість організму і побутовий алкоголізм є однією з причин появи хронічної втоми. Цілком можливо, відмови від перерахованих речей буде достатньо для того, щоб ваш організм прийшов в норму.

Крок другий: Усунути/скоротити кількість прийнятої жирної їжі

Як ми вже говорили неправильне харчування не найкращим чином позначається не тільки на вашому фізичному стані, але і на психологічному. Візьміть за правило їсти тричі на день в один і той же час, відмовтеся від перекусів, фастфуду та включіть в раціон біле м’ясо, овочі, фрукти.

Крок третій: Оптимально спланувати свій день

Для початку намагайтеся розподіляти не тільки справи, але і сили. Перед тим, як зачинити щоденник, переконайтеся, що вписали в нього час для відпочинку. Зручніше буде розписувати день не по пунктам з важливих справ, а за часом. Припустимо, з 8:00 до 10:00 – пробіжка, з 10:00 до 12:00 – робота, з 14:00 до 15:00 – перерва. Щоденник, в якому є поля з часом, істотно полегшить вам задачу.

Крок четвертий: Розслабитися

Під час виконання роботи, яка вимагає часу, зорової концентрації і розумової активності ( «холодні» дзвінки, масова розсилка електронних листів і т.д.) відкиньтеся в кріслі на 5 хвилин, закрийте очі і намагайтеся ні про що не думати. Робіть такі перерви, як мінімум, кожну годину, проведену за одним і тим же заняттям.

Крок п’ятий: Ароматерапія

Перебуваючи в офісі, капніть на хустинку трохи лавандової олії і вдихайте її аромат кожен раз, коли вам потрібно розслабитися і заспокоїти нерви. Вдома розставте у ванній кімнаті арома-свічки і прийміть теплу ванну з додаванням геранієвої, сандалової і лавандової олії (по 2 краплі кожної).

Крок шостий: Цілюще меню

Пийте, хоча б раз в день протягом 6 тижнів, чаї з додаванням кореня солодки, ехінацеї, щавлю кучерявого або підмаренника чіпкого. Ці трави зміцнюють імунну систему і підвищують опірність стресу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів