6 жіночих ознак інсульту, на які обов’язково треба звернути увагу

Інсульт — це третя за поширеністю причина смерті у жінок (наприклад, щорічно від нього їх гине майже вдвічі більше, ніж від раку молочної залози). І що особливо неприємно — третина всіх інсультів відбуваються у жінок молодше 65 років.

Причому жінки частіше потрапляють до зони ризику виникнення цього захворювання через особливості гормонального фону. Естроген — специфічний “жіночий” гормон, що впливає на еластичність судин, і коливання його рівня у крові може підвищити ризик розвитку інсульту.

Таким чином, особливо вразливими для хвороби стають жінки, які приймають гормональні контрацептиви, які вступають до менопаузи (або вже пережили її). Якщо при цьому вони курять, регулярно вживають алкоголь або мають підвищену масу тіла — ризик зіштовхнутися з інсультом підвищується у кілька разів.

Існує кілька симптомів інсульту, характерних тільки для жінок — і з цієї причини вони часто ігноруються. Їх важливо знати, щоб якомога швидше звернутися до лікаря: адже у разі інсульту швидкість надання медичної допомоги може стати вирішальним фактором.

Непритомність

У раптової непритомності може бути багато причин: раптовий переляк, низький кров’яний тиск, вагітність. Але інсульт відбувається, коли щось утруднює приплив крові до головного мозку, а це часто стає причиною непритомності. Тому у разі втрати свідомості, навіть якщо все обійшлося, обов’язково зверніться до лікаря.

Зміни особистості

Якщо ви відчуваєте, що з вами відбувається щось не те, що ви почали інакше реагувати на те, що відбувається навколо, стали більш агресивною і дратівливою, якщо ви робите вчинки, які раніше не були вам властиві — обов’язково зверніться до лікаря.

Нудота та запаморочення

У звичайному житті вас переслідують ті ж відчуття, що й на американських гірках? Нудота і запаморочення — не найвідоміші симптоми інсульту, але саме у жінок вони зустрічаються часто. На жаль, їх дуже часто списують на харчове отруєння, а варто було б звернутися до лікаря. Особливо якщо ви виявили у себе ще якісь симптоми з цього списку.

Судоми

Судоми — одна з ознак можливого пошкодження головного мозку. Якщо ви не страждаєте на захворювання, симптомом якого є судоми, негайно викликайте лікаря у разі нападу.

Дуже сильний головний біль

Хронічні мігрені збільшують ризик отримання інсульту на 50% — такі сумні результати дослідження, проведеного нещодавно. Якщо мігрені мучать вас регулярно — час від часу відвідуйте свого лікаря і перевіряйте стан судин.

Якщо такий напад стався вперше, то зверніться до лікаря якомога швидше і обов’язково контролюйте артеріальний тиск.

Гикавка

Якщо гикавка, що почалася, не минає протягом тривалого часу — це може бути ознакою інсульту. Дослідження, результати якого були опубліковані у виданні “Журнал неврології і нейрофізіології”, свідчить про це. Так, ми знаємо, як дивно це звучить. У цьому випадку зателефонуйте своєму лікарю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів