Синдром роздратованого кишечника і вітамін D: лікування, про яке мало хто знає!

Часті розлади кишечника, хронічний абдомінальний біль, розпирання, метеоризм, дискомфорт, спазми – все це ні що інше, як синдром роздратованого кишечника (СРК). Звичайно, якщо вам не поставили інший діагноз. Причину розвитку СРК так і не змогли знайти, але існує безліч гіпотез. Одні лікарі стверджують, що всьому виною стрес, тобто основа гіпотези – в психолого-психіатричному аспекті. Інші – що спусковим фактором є гормональний збій або різні аутоімунні захворювання шлунково-кишкового тракту.

СРК і вітамін D – просто про складне

В Римських критеріях 2016 р сформульована парадигма патогенезу ФДІР (функціональні гастроінтестинальні захворювання), як наслідок стресового впливу з порушеннями зв’язків по осі «мозок- кишечник» ( «розлади взаємодії ШКТ-ЦНС» – disorders of gut-brain interaction), в тому числі на рівні імунної регуляції.

Проте, питання про патогенез СРК залишається відкритим.

Точно ясно, що у більшості пацієнтів, які змушені терпіти СРК, був виявлений дефіцит вітаміну D. Проводилось не одне дослідження, яке з’ясувало зв’язок вітаміну з кишечником.

Але зараз ви здивуєтеся:

Дослідник Vicky Grant вже більше 30 років терпить СРК. Вона не здавалася, шукала вихід і зважилася на експеримент – почала вводити високу дозу вітаміну D3.

Вона була здивована результатом – хвороба не зникла, але вітамін-гормон значно поліпшив загальний стан! Тепер переносити СРК стало набагато простіше.

Про що це говорить? Можливо, СРК у вас буде мати менш виражений характер після нормалізації рівня вітаміну D в організмі.

Важливо: генетично можлива гіперчутливість рецепторів до вітаміну D, в такому випадку можливі прояви токсидерміі. Обов’язково узгодьте прийом з лікарем, після проведення аналізу!

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування є небезпечним для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів