Якщо у вас варикозне розширення вен, обов’язково почніть робити ці вправи!

Серед причин, що прискорюють розвиток варикозної хвороби, зазвичай виділяють гіподинамію, фізичні перевантаження, роботу, пов’язану з підняттям і перенесенням ваги, малорухливу роботу в положенні стоячи. З викладеного випливає, що при перших ознаках варикозної хвороби необхідно виключити важкі фізичні навантаження, уникати тривалого стояння і ходьби, а також гіподинамії.

З профілактичною метою при наявності обтяжуючих факторів дуже корисно 2-3 рази на день прийняти сидяче положення, надавши ногам піднесене положення під кутом 25-45 °, на 10-15 хв. При тривалому сидінні ( «сидяча» робота) необхідно кожну годину вставати і робити кілька кроків, а під ноги бажано ставити невелику лавку (на робочому місці).

Вночі в ліжку ноги слід класти на підвищення. Дуже корисні їзда на велосипеді і плавання (температура води у водоймі не повинна бути нижче 20 ° C). Необхідно завжди пам’ятати відоме, але виключно важливе положення, що попередити хворобу легше, ніж її лікувати.

Якщо у вас варикозне розширення вен, обов’язково почніть робити ці вправи!

Якщо ж діагноз варикозної хвороби поставлено, то для комплексного лікування цього захворювання доцільно використовувати спеціальний комплекс лікувальних гімнастичних вправ. Основними цілями комплексу лікувальної гімнастики при варикозній хворобі вен нижніх кінцівок є поліпшення венозного відтоку, підвищення тонусу судин і зміцнення мускулатури нижніх кінцівок.

Всі гімнастичні вправи слід проводити вранці, перед вставанням з ліжка, лежачи на спині, краще з піднятими від площини ліжка ногами.

Всі рухи ногами необхідно чергувати з дихальними вправами.

Кількість і темп вправ регулюють залежно від індивідуальних особливостей перебігу і стадії хвороби.

Заняття не повинні викликати втому, фізичні навантаження повинні збільшуватися поступово.

Перші заняття краще провести з допомогою лікаря-методиста з лікувальної фізкультури.

Нижче наводиться рекомендований комплекс вправ.

Положення лежачи на спині, після кожної вправи для ніг необхідно зробити глибокий вдих і повільний видих.

Вправа 1 – згинання та розгинання пальців ніг (8-10 разів).

Вправа 2 – рух в гомілковостопному суглобі – згинання та розгинання стоп поперемінно кожною ногою (8-10 разів).

Вправа 3 – почергове згинання ніг в колінних суглобах 6-8 разів кожною ногою.

Вправа 4 – відведення стоп в сторони і приведення до середини 6-8 разів одночасно двома ногами.

Вправа 5 – зігнути ногу в колінному суглобі, витягнути її вгору, знову зігнути, опустити у вихідне положення, то ж і іншою ногою, повторити 6-8 разів кожною ногою.

Вправа 6 – рух у всіх суглобах ніг («велосипед») – 6-8 разів.

Вправа 7 – кругові рухи стоп одночасно двома ногами, повторити 6-8 разів.

Вправа 8 – одночасно підтягнути зігнуті в колінах ноги до живота і потім їх випрямити, повторити 6-8 разів.

Вправа 9 – повороти стоп зі зверненням підошви до середини і назовні, повторити 6-8 разів.

Комплекс таких вправ можна проводити щодня в домашніх умовах. Після проведеного комплексу гімнастичних вправ необхідно прийняти положення напівсидячи з піднятими ногами, рівно дихати протягом 5 хв, а потім провести курс лікувального масажу – ніжне погладжування шкіри стоп і гомілки від кінчиків пальців до верхньої третини стегна протягом 2-5 хв. Масаж можна проводити кілька разів на день.

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для життя, за консультацією з приводу застосування будь-яких лікарських препаратів і методів лікування звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів