Вчені з’ясували, як гранатовий сік захищає мозок 

Регулярне вживання гранатового соку вагітними жінками сприятливо впливає на мозок їх дітей, які страждають внутрішньоутробним обмеженням росту (intrauterine growth restriction, IUGR). До такого висновку прийшли вчені з Жіночої лікарні Бригама (Бостон, США).

IUGR – це такий стан, коли дитина в утробі матері має менший розмір, ніж потрібно. Незважаючи на повний термін вагітності, такі діти народжуються з вагою менше 2,5 кілограма. Часто це викликано проблемами з плацентою, через яку плід отримує кисень і поживні речовини. Сам процес народження може ще сильніше зменшити приплив крові або кисню, в тому числі до мозку дитини. У крайніх випадках це призводить до гіпоксично-ішемічного ураження нервових клітин, а це може бути смертельним.

У зв’язку з цим вчені задумалися, як можна запобігти небажаним наслідкам ще до народження малюка. Гранатовий сік є цінним джерелом поліфенолів, які включають в себе дубильну кислоту і еллагітаніни. Відомо, що ці речовини успішно проникають через гематоенцефалічний бар’єр, а попередні дослідження на тваринах моделях продемонстрували їх захисний ефект проти нейродегенеративних захворювань. Тому була висунута гіпотеза, що гранатовий сік може позитивно позначитися на розвитку мозку дитини в утробі матері.

У рандомізованому контрольованому подвійному сліпому дослідженні взяли участь 78 вагітних на терміні від 24 до 43 тижнів. Половина з них щодня отримувала 8 унцій гранатового соку (майже 250 мілілітрів), а друга – плацебо, напій з тим же смаком і калорійністю, але без поліфенолів. Жінки пили сік щодня від дня, коли дізналися, що вагітні, до пологів.

І хоча вчені за підсумками експерименту не помітили відмінностей в макроструктурі мозку народжених дітей, невеликі відмінності в мікроструктурі білої речовини і функціональної зв’язності нейронів виявити вдалося. У мам, які отримували щоденну порцію гранатового соку, народилися діти з більш сформованим мозком. Також у цих малюків зазначалося краще кровопостачання нервових клітин.

Вчені підкреслюють, що це поки тільки перше дослідження в даному напрямку, найближчим часом вони мають намір провести більш масштабний експеримент.

Джерело

Поділись


Новини партнерів