Проводимо самодіагностику: приділіть собі 3 хвилини, щоб запобігти серйозним проблемам!

Самодіагностика забере у вас лічені хвилини, але допоможе запобігти серйозним проблемам. Чим більше методів самодіагностики ви знаєте – тим краще. Лікар-остеопат розповість про деякі методи самостійної перевірки здоров’я в домашніх умовах.

Самодіагностика постави, ходи

Постава

Встаньте перед дзеркалом, ноги на ширині плечей, дивимося прямо перед собою. Оцініть симетричність положення голови, плечей, тазу. Подивіться на себе збоку, оцініть вигини хребта.

Якщо ви бачите у себе перекіс таза або плечей, значить, з вашою поставою не все гаразд!

Хода

Для того, щоб визначити, чи правильно ви ходите, виконайте простий тест:

Якщо протягом 30 хвилинної прогулянки звичайним кроком ви відчуваєте втому в ногах, вам хочеться присісти, відпочити або болять литкові м’язи – значить, швидше за все, з вашою ходою щось не так.

Тоді поставте собі наступні питання: з якої ноги я починаю крок, чи рухаються мої руки в такт з тілом під час ходьби, чи наступаю я на п’яту, куди спрямований мій погляд?

Ще одна порада: зніміть на відео вашу прогулянку і уважно вивчіть рух тіла під час ходьби. Це допоможе зі сторони побачити помилки при ходьбі і свідомо їх скорегувати.

Уважно огляньте своє взуття – наявність дефектів підошви зовнішнього або внутрішнього краю взуття говорить про порушення ходи.

Досліджуємо хребет

Шия

Встаньте прямо. Повільно поверніть голову вправо (без участі плечей), а потім вліво. Нахиліть голову до правого плеча, а потім до лівого. Потім нахиліть голову вперед, намагаючись торкнутися підборіддям грудей, а потім перекиньте голову назад, подивіться на стелю.

Оцінка: якщо при якомусь із цих рухів ви відчули біль і дискомфорт, а також обмеження – це не норма, і є привід звернутися до остеопата.

Грудний відділ

Встаньте прямо. Покладіть руки на грудну клітку з двох сторін. Зробіть глибокий вдих грудьми. Оцініть симетричність вдиху і видиху.

Дайте відповідь на питання: чи однаково піднімається ліва і права сторона грудей при вдиху і опускається при видиху, чи немає відставання з одного боку? Потім попросіть кого-небудь подивитися на вас ззаду в момент нахилу тіла вправо і вліво і оцінити, як формується дуга в грудному відділі.

Якщо дуга згладжена – є проблеми в грудному відділі. Несиметричність руху грудної клітини на вдиху і видиху, а також поява болю при глибокому диханні – червоні прапорці неблагополуччя і привід відвідати остеопата.

Поперековий відділ

Встаньте прямо. Зробіть повільний нахил вперед, намагаючись дістати руками до підлоги.

Потім відхиліть тіло назад, прогнувшись у попереку.

Далі повільно і плавно поверніть корпус вправо і вліво, подивившись за плечі.

Зробіть бічні нахили всім тілом в сторони.

Оцініть: чи є біль або дискомфорт при русі в попереку, а також обмеження. При наявності болю і обмежень хоча б в одному русі не тягніть з візитом до остеопата.

Джерело

Поділись


Новини партнерів