Що станеться з організмом, якщо взагалі відмовитися від вуглеводів: відповідь фахівців

У нашому уявленні вуглеводи – це швидше погано, ніж добре. Але повне їх виключення з раціону, тим не менш, не буде розумною ідеєю.

Історія з вуглеводами і низьковуглеводними дієтами дуже схожа на історію з жирами: спочатку ми їх боялися, потім намагалися виключити з якомога більшої кількості страв, потім дізналися, що жири бувають різні, і, нарешті, прийняли і полюбили.

Однак з вуглеводами до стадії прийняття та розуміння ми поки не дійшли.

Що не так з видаленням вуглеводів?

Ну, як мінімум те, що порція овочів містить 3-4 грами вуглеводів. І стільки ж, ще один приклад, міститься в жмені горіхів. Виходить, що, відмовляючись від вуглеводів, людина змушена зав’язати з масою корисних для здоров’я продуктів.

Дієтологи не випадково говорять про «погані» і «хороші» вуглеводи, ніби натякаючи, що якщо і відмовлятися, то виключно від перших, таких як оброблене зерно і рафінований цукор. Зниження ваги і підтримання здорової ваги, профілактика хронічних захворювань і оптимізація травлення – все це вимагає присутності правильних вуглеводів в меню.

А ось що трапиться, якщо ви все-таки виключите з раціону максимальну кількість вуглеводів:

Брак поживних речовин

Скорочення вуглеводів в меню помітно знижує споживання важливих поживних речовин, включаючи вітаміни, мінерали, антиоксиданти, клітковину і корисні жири. Цей дефіцит може вплинути на імунну та когнітивну функції і збільшити ризики деяких хронічних захворювань, серед яких хвороби серця і хвороба Альцгеймера.

Важливо мати на увазі й те, що в регіонах, де люди живуть довше, дієти переважно рослинні, а тому в них завжди достатньо вуглеводів.

Проблеми з травленням

Рекомендована добова норма клітковини – не менше 25 грамів в день. Однак ця поживна речовина міститься тільки в продуктах, які містять вуглеводи. При цьому раціон з високим вмістом клітковини пов’язаний зі зниженням ризиків серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету, ожиріння і деяких інших станів.

Певні види клітковини також працюють як пробіотики, стаючи їжею для бактерій в нашому кишечнику. І хоча існують добавки з клітковиною, дослідження показують, що вони не дають тих же переваг, що і клітковина з цільних продуктів.

Психічне здоров’я

Будь-яка екстремальна дієта (а відмова від вуглеводів, будьте впевнені, якраз така) робить соціальну їжу проблемою – від невеликої, якщо у вас все в порядку з силою волі, до серйозної.

Ситні обіди з родиною і не менш ситні вечері з друзями можуть розвиватися за двома сценаріями: ви або не зможете дивитися на все це і перестанете туди ходити, або в кінці кінців зірветеся, а потім будете відчувати сильне почуття провини. Чи варто говорити, що ні те, ні інше не буде хорошим варіантом для вашого психічного здоров’я.

З іншого боку, огляд 11 досліджень на цю тему показав, що дієти з достатньою кількістю корисних вуглеводів пов’язані зі значним поліпшенням емоційного благополуччя, включаючи стан пацієнтів з депресією.

«Низьковуглеводний грип»

Можливо, ви чули про «кето-грип» – стан, що характеризується головними болями, дратівливістю, туманом в голові, нудотою і болями в м’язах. Експерти кажуть, що це відбувається, коли наш мозок (який зазвичай використовує приблизно 60% вуглеводів) перемикається на інше джерело живлення. Щось схоже може відбуватися і при відмові від вуглеводів в меню, так що подумайте, чи варта гра свічок.

На закінчення нагадаємо, що в числі тих вуглеводних продуктів, які завжди повинні бути у вашому раціоні – горіхи, цільні зерна, бобові, і, звичайно, овочі (переважно некрохмалисті) і фрукти (ті, в яких трохи менше цукру).

Джерело

Поділись


Новини партнерів