При деяких захворюваннях споживання кавуна має ретельно контролюватися, або його краще не їсти взагалі.
Про те, кому не варто їсти кавун, або кому слід вживати його строго дозовано, розповіла лікар-терапевт вищої категорії Ольга Саакян. За словами фахівця, кавун – це ягода, яка дуже рідко викликає алергічні реакції. В цілому вживання якісного кавуна в розумній кількості (до 0,5 кг в день) не може нашкодити самопочуттю і спровокувати побічні ефекти, – але це якщо людина здорова.
Однак, зазначила лікар, вживання кавуна може стати причиною ускладнень в разі ряду порушень – зокрема, це:
- сечокам’яна хвороба,
- порушення відтоку сечі,
- аденома передміхурової залози,
- післяопераційні спайкові процеси.
Людям, у яких є дані проблеми, кавун краще не вживати, або їсти його в дуже невеликій кількості.
Також Ольга Саакян вважає за необхідне обмежувати вживання баштанних при високому рівні калію в крові. Тим, хто страждає даним порушенням, не варто з’їдати більше однієї чашки кавунової або динної м’якоті в день.
«Контролювати кількість споживаного кавуна потрібно при захворюваннях серця, що супроводжуються затримкою рідини і набряками, при колітах і розладах шлунково-кишкового тракту», – додатково розповіла лікар.
Ольга Саакян радить вживати кавун строго окремо від іншої їжі. З’їдений відразу у великій кількості кавун може викликати діарею, здуття живота, нудоту або розлад шлунку. У такій ситуації необхідно використовувати ліки за призначенням лікаря.