Лікарі розповіли, кому не варто їсти кавун

При деяких захворюваннях споживання кавуна має ретельно контролюватися, або його краще не їсти взагалі.

Про те, кому не варто їсти кавун, або кому слід вживати його строго дозовано, розповіла лікар-терапевт вищої категорії Ольга Саакян. За словами фахівця, кавун – це ягода, яка дуже рідко викликає алергічні реакції. В цілому вживання якісного кавуна в розумній кількості (до 0,5 кг в день) не може нашкодити самопочуттю і спровокувати побічні ефекти, – але це якщо людина здорова.

Однак, зазначила лікар, вживання кавуна може стати причиною ускладнень в разі ряду порушень – зокрема, це:

  • сечокам’яна хвороба,
  • порушення відтоку сечі,
  • аденома передміхурової залози,
  • післяопераційні спайкові процеси.

Людям, у яких є дані проблеми, кавун краще не вживати, або їсти його в дуже невеликій кількості.

Також Ольга Саакян вважає за необхідне обмежувати вживання баштанних при високому рівні калію в крові. Тим, хто страждає даним порушенням, не варто з’їдати більше однієї чашки кавунової або динної м’якоті в день.

«Контролювати кількість споживаного кавуна потрібно при захворюваннях серця, що супроводжуються затримкою рідини і набряками, при колітах і розладах шлунково-кишкового тракту», – додатково розповіла лікар.

Ольга Саакян радить вживати кавун строго окремо від іншої їжі. З’їдений відразу у великій кількості кавун може викликати діарею, здуття живота, нудоту або розлад шлунку. У такій ситуації необхідно використовувати ліки за призначенням лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів