Фахівці: прийом антибіотиків протягом 2 місяців збільшує ризик інсульту і інфаркту

Висновок з дослідження, опублікованого в Європейському журналі серця, показав, що жінки у віці від 60 і старше, які приймали антибіотики протягом двох або більше місяців, мали значно підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі інфаркту та інсульту, порівняно з жінками, які їх не приймали.

Антибіотики і серцево-судинні захворювання

Відповідно до прес-релізу дослідників, результати підтверджувалися навіть після поправок на інші пов’язані з цим фактори, такі як ожиріння, інші хронічні захворювання, раціон і спосіб життя.

Вплив антибіотиків призводить до змін в кишковій мікрофлорі в довгостроковій перспективі, які можуть впливати на ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Прийом антибіотиків піддає серце ризику

Хоча прийом антибіотиків у молодих дорослих у віці від 20 до 39 років не був пов’язаний з ризиками для серця, жінки старше 60, які робили це протягом двох або більше місяців, були на 32% більше схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж жінки, які їх не використовували.

В цілому, серед жінок у віці, які приймають антибіотики протягом двох або більше місяців, у 6 з 1000 розвинуться серцево-судинні захворювання, в порівнянні з 3 з 1000 тих, які цього не роблять. Жінки в середньому віці (від 40 до 59 років), які приймали препарати довше двох місяців, також мали на 28% вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Жінки найчастіше приймають антибіотики при інфекціях дихальних і сечових шляхів, а також при проблемах з зубами, хоча результати підтверджувалися навіть після того, як причини використання були враховані. Автор дослідження Лу Ци, директор Центру дослідження ожиріння в Університеті Тьюлейн в Новому Орлеані, сказав в прес-релізі:

«Досліджуючи тривалість прийому антибіотиків на різних стадіях дорослого життя ми виявили зв’язок між довгостроковим використанням в зрілому віці і подальшим життям і підвищеним ризиком інсульту і серцево-судинних захворювань протягом наступних восьми років.

У міру старіння, цим жінкам частіше потрібні великі дози, і іноді їх прийом займає довше часу, що свідчить про те, що кумулятивний ефект може бути причиною зміцнення зв’язку між прийомом антибіотиків і серцево-судинними захворюваннями в старшому віці».

Роль антибіотиків у знищенні корисних бактерій кишечника також підкреслюється в якості ймовірної причини підвищеного ризику проблем з серцем. «Прийом антибіотиків є найбільш важливим фактором у зміні балансу мікроорганізмів в кишечнику. Попередні дослідження показали зв’язок між змінами в мікробному середовищі кишечника і запаленням і звуженням кровоносних судин, інсультом та хворобами серця», сказав Ци.

Як здоров’я кишечника пов’язане з серцем?

Дедалі більшого поширення набуває знання про те, що антибіотики є ворогом для здоров’я вашого кишечника, настільки, що навіть великі аптеки можуть запропонувати вам додати пробіотики (хороші бактерії) до рецепту на антибіотики, щоб захистити ваш кишечник.

Одним з ризиків, пов’язаних з прийомом антибіотиків є те, що вони можуть дозволити шкідливим бактеріям, вірусам і іншим мікроорганізмам процвітати в кишечнику, що може нашкодити вашому серцю.

Наприклад, коли бактерії в кишечнику розщеплюють лецитин, жир, що міститься в м’ясі, яйцях, молочних і інших продуктах тваринного походження, хлібобулочних виробах і харчових добавках, а також його метаболіт холін, це призводить до створення побічного продукту під назвою триметиламіноксид або ТМАО.

TMAO сприяє відкладенню бляшок усередині артерій (атеросклероз), і чим більше TMAO у вас в крові, тим вищий ризик розвитку захворювань серця. Поки не ясно, які типи кишкових бактерій призводять до утворення TMAO, але передбачається, що пробіотики можуть пом’якшити ефект і тим самим допомогти запобігти хворобам серця.

Інше дослідження, опубліковане в журналі «Атеросклероз» виявило, що пацієнти з нез’ясовно високим вмістом артеріальних бляшок, в залежності від віку та факторів ризику атеросклерозу мали більш високі рівні TMAO, п-Крез сульфату, п-Крез глюкуроніду і фенілацетилглутаміну – метаболітів, які продукуються деякими кишковими бактеріями.

З іншого боку, люди з несподівано невеликою кількістю бляшок, незважаючи на традиційні фактори ризику, мали більш низькі рівні цих продуктів метаболізму. Ці відмінності не можуть бути пояснені функцією нирок або поганим харчуванням.

Швидше, між групами є різниця в кишковому мікробіомі. Дослідники відзначили, що «кишковий мікробіом грає важливу роль в розвитку атеросклерозу. Ці результати припускають можливість розробки нових підходів до лікування атеросклерозу, таких як фекальні трансплантації і пробіотики».

Деякі антибіотики можуть привести до смертельного пошкодження серця
Один клас антибіотиків, відомий як фторхінолони, може завдати шкоди вашому серцю, викликаючи підвищений ризик розривів в кровоносних судинах аорти. Аорта – це головна артерія у вашому тілі, яка поставляє насичену киснем кров в кровоносну систему.

У грудні 2018 року, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) попередило про те, що фторхінолони, що приймаються перорально або шляхом ін’єкції, можуть привести до пошкодження або розривів аневризми аорти, результатом яких може стати серйозна кровотеча або смерть.

Ризик настільки великий, що FDA радять фахівцям в галузі охорони здоров’я уникати призначень таких препаратів, в тому числі торговельних марок CIPRO і Levaquin, людям, у яких є аневризма аорти або які схильні до її ризику, в тому числі пацієнтам з атеросклерозом периферійних судин, гіпертонією, визначеними генетичними хворобами, такими як синдром Марфана і Елерса-Данло, і літнім пацієнтам.

Довгостроковий прийом антибіотиків пов’язується з розвитком поліпів товстої кишки.

Зміни в кишечнику, які відбуваються через антибіотики, також можуть впливати на ризик розвитку раку. У 2014 році дослідники пов’язали їх прийом з дещо підвищеним ризиком (8-11%) розвитку колоректального раку, також відомого як рак товстої кишки, можливо, через зміни в кишковому мікробіомі.

Аналогічним чином, попередні дослідження також показали, що люди з меншою бактеріальною різноманітністю в шлунково-кишковому тракті більш схильні до розвитку раку товстої кишки. Тоді, в 2017 році, дослідження, опубліковане в журналі Gut, показало, що жінки, які приймали антибіотики протягом двох або більше місяців, мали підвищений ризик розвитку поліпів товстої кишки.

Зокрема, ті, хто приймав препарати в цілому не менше двох місяців у віці від 20 до 30 років, мали на 36% вищий ризик поліпів у порівнянні з тими, хто їх не приймав. Серед жінок, які використовували препарати тривалий час на п’ятому і шостому десятку, ризик поліпів збільшувався на 69%.

Прийом антибіотиків протягом навіть 15 днів в будь-якому віці пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку поліпів. Дослідники відзначили, що вони «докорінно змінюють кишковий мікробіом, обмежуючи різноманітність і кількість бактерій і знижуючи опір ворожим мікробам».

При прийомі антибіотиків «чим менше, тим краще»

Антибіотики рятують життя при правильному використанні, але користь потрібно ретельно співвіднести з ризиками, які можуть виникнути як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Антибіотики для лікування гострих респіраторних захворювань найчастіше виписуються неправомірно, що цікаво, так як згадане дослідження також показало, що респіраторні інфекції є поширеною причиною, по якій жінки похилого віку приймали антибіотики протягом тривалого періоду часу. Віруси, проти яких вони не приносять користі, зазвичай викликають інфекції верхніх дихальних шляхів.

За короткий період, 20% дорослих, яким прописували антибіотики в лікарні, відчували несприятливі побічні ефекти, 20% яких виявлялися у пацієнтів, які не потребували їх.

Крім того, кожні додаткові 10 днів антибактеріальної терапії привели до 3% підвищення ризику пов’язаних з нею проблем зі здоров’ям, тому чим довше приймаються антибіотики, тим з більшою ймовірністю розвинуться побічні ефекти.

Крім того, тільки один курс антибіотиків негативно змінює мікробіом на термін до одного року, і саме тому дуже важливо використовувати їх тільки коли це абсолютно необхідно. Насправді, попередні дослідження Ци і його колег виявили, що один курс призводить до довгострокових побічних ефектів для здоров’я кишечника і підвищує ризик стійкості до них.

Прийом антибіотиків не менше двох місяців також збільшує ризик смерті від всіх причин на 27% серед літніх жінок, у порівнянні з жінками, які не приймали препарати. Жінки, що приймають їх тривалий час, також мали на 58% вищий ризик смерті через проблеми з серцем.

Як сказав Ци про згадану наукову роботу, «Наше дослідження показує, що антибіотики слід приймати лише тоді, коли вони абсолютно необхідні. З огляду на потенційно кумулятивні несприятливі наслідки, чим коротшим є час прийому, тим краще».

Стійкі до антибіотиків хвороби знаходяться на підйомі

Можна стверджувати, що найбільший ризик використання антибіотиків – поширення стійких до них хвороб. Щороку принаймні 2 мільйони американців заражаються стійкими до ліків інфекціями і 23000 вмирають в результаті цього. Безліч інших людей вмирають від хвороб, які були ускладнені стійкими до антибіотиків інфекціями.

У всьому світі, 700000 чоловік щорічно вмирають через стійких до антибіотиків штамів захворювання, і вважається, що набагато більше людей буде уражено цими захворюваннями, ніж раком до 2050 року. Вже зараз десятки тисяч американців можуть бути уразливі для загрозливих для життя інфекцій після операції або хіміотерапії через стійкість до антибіотиків.

Одне дослідження показало, що до 50,9% патогенів, які викликають хірургічні інфекції, і 26,8% з тих, які викликають інфекції після хіміотерапії, вже стійкі до звичайних антибіотиків. Якщо їх ефективність падає навіть на 10%, то це може привести ще до 40000 інфекцій і 2100 додаткових випадків смерті після операції та хіміотерапії щороку.

Зниження ефективності на 30% може означати ще 120000 інфекцій і 6300 смертей на рік, прийшли до висновку дослідники. Ще гірше те, що, якщо ефективність антибіотика знижується на 70%, в результаті в США спостерігатиметься на 280000 більше інфекцій і більше 15000 смертей.

Для захисту вашого серця, кишечника і загального стану здоров’я, важливо ретельно зважити, чи дійсно необхідний курс антибіотиків, який ви приймаєте. При цьому сільське господарство залишається рушійною силою сплеску стійких до антибіотиків штамів захворювань, через худобу, що живе на концентрованих операціях по годівлі тварин (CAFO), а також через розпилення антибіотиків в якості пестицидів на таких культурах, як цитрусові.

Щоб захистити себе, вибирайте вільні від антибіотиків органічні продукти харчування і використовуйте антибіотики для медичних цілей тільки в разі потреби.

Якщо вам потрібно приймати їх, додайте традиційно ферментовані і культивовані продукти в свій раціон, щоб оптимізувати флору кишечника, а також подумайте про прийом пробіотиків на основі спор, які є частиною групи похідних мікробів під назвою Bacillus, які значно збільшать вашу імунну толерантність.

Я також рекомендую приймати корисні дріжджі сахароміцети буларді після закінчення курсу антибіотиків, щоб запобігти вторинним ускладненням від лікування ними, таким як пронос.

Підсумок:

  • Жінки старше 60 років, які приймали антибіотики довше двох місяців, мали на 32% більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ніж жінки, які не використовували такі препарати.
  • Серед жінок у віці, які приймають антибіотики протягом двох або більше місяців, у 6 з 1000 розвиваються серцево-судинні захворювання, в порівнянні з 3 з 1000 жінок, які їх не приймали.
  • Жінки середнього віку (від 40 до 59 років), які приймали антибіотики більше двох місяців, також мали на 28% більш високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Роль антибіотиків у знищенні корисних кишкових бактерій була підкреслена в якості ймовірної причини підвищеного ризику для серця.

Джерело

Поділись


Новини партнерів