Лікарі розповіли від чого залежить ризик хвороб серця

Розподіл жирових відкладень в певних частинах тіла може багато розповісти про стан і ризики серцево-судинної системи у літніх і більш молодих жінок з нормальною вагою, заявили вчені.

European Heart Journal опублікував результати дослідження американських вчених з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна, які вивчали зв’язок між розподілом жиру в певних зонах тіла і розвитком серцево-судинних захворювань. Наукові фахівці 18 років спостерігали за жінками в постменопаузі з нормальним індексом маси тіла (ІМТ). Серед 2683 жінок, які брали участь у проекті, до його початку в жодної з них не було зафіксовано серцево-судинних порушень. До фіналу дослідження серед учасниць відбулося 202 серцеві напади, а також 105 перших інсультів.

Дослідниками було виявлено цікаві закономірності. Так, з’ясувалося, що жінки, які мали нормальну вагу, але при цьому – високу концентрацію жиру в області талії, частіше страждали від інсультів і серцевих нападів, на відміну від жінок з більш стрункими таліями.

За словами вчених, «жінки з нормальною вагою, але широкою талією майже в два рази частіше мали серйозні проблеми з серцем».

Але найвищий ризик серцево-судинних відхилень спостерігався у тих, у кого більша частина жиру розподілялася в зоні шлунку, а менша – в ногах: при такій особливості ймовірність серцевого нападу підвищується більш ніж в три рази.

Також була виявлена ще одна кореляція. Вчені встановили, що у жінок з відкладеннями жиру на стегнах ризик серцевих захворювань був менше на 40% в порівнянні з володарками вузьких стегон. Чому жир на стегнах має захисну дію, дослідникам невідомо.

Хоча в цій науковій роботі не вивчалися молоді жінки, а також чоловіки, автори вважають, що виявлена ними залежність між розподілом жиру по тілу і ризиками серцево-судинних катастроф простежуються в різному віці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів