Чому не варто об’їдатися чорницею: відповідь фахівців

Чорниця давно визнана джерелом біологічно активних речовин і ефективним засобом від безлічі недуг. Поласувати свіжою чорницею можна лише дуже обмежений час, тому з настанням сезону багато людей намагаються з’їсти якомога більше ягід, щоб надолужити згаяне за зиму і запастися вітамінами.

Ми не ставимо під сумнів виняткову користь диво-ягоди для організму, але, як і будь-які ліки, вона має свої протипоказання і граничні норми споживання. У цій статті ми розповімо вам, як вдосталь побалувати себе лісовою красунею і не завдати шкоди здоров’ю.

Алергічна реакція

Причиною алергії може бути переїдання і індивідуальна непереносимість ягід. Якщо ти раніше не куштував чорницю, починай з невеликих порцій для перевірки реакції організму. Ягоди можуть викликати висипання і набряки, при виникненні будь-яких схожих симптомів потрібно негайно звернутися до алерголога і припинити вживання чорниці.

Вплив на травлення

Занадто велика порція чорниці може викликати спазми в животі, а немиті плоди призводять до отруєння нітратами і розвитку кишкової інфекції. Вживаючи чорницю, слід пам’ятати, що вона зміцнює. Раніше бабусі використовували сушену чорницю, як засіб від розладу шлунка.

Є хороший спосіб, що зменшує цей ефект ягоди. Змішай її з йогуртом або кефіром. Я, наприклад, просто збиваю блендером чорницю і кефір, виходить відмінний вітамінний напій, мені дуже подобається!

Вміст радіонуклідів і важких металів

Любителям ягід потрібно пам’ятати, що чорниця – рекордсмен по накопиченню радіоактивного цезію-137 серед ягід. Його вміст у ягодах завжди вищий, ніж в ґрунтах, на яких вони ростуть.

Шлях до прилавків для заражених ягід закритий, але у випадку зі стихійною торгівлею не можна бути ні в чому впевненим.

Нерідкі випадки, коли в чорниці перевищена норма вмісту важких металів. За словами експертів, це свідчить про те, що ягоди збирали недалеко від траси, де свинець з вихлопних газів вбирається в грунт.

Всі важкі метали мають властивість накопичуватися в організмі, і наслідки можуть бути дуже плачевними. У дорослої людини свинець може викликати захворювання нирок, а у дітей знижується мозкова активність і концентрація уваги.

Зниження згортання крові

Чорниця знижує згортання крові, що відповідно зменшує ризик тромбозу в судинах. Але будь-яка медаль має дві сторони, тому не варто захоплюватися чорницею, якщо у тебе погана здатність до згортання крові. Це може бути небезпечним.

Добова норма споживання

Лікувальний ефект чорниці в першу чергу пов’язують з високим вмістом антоціанів – біологічно активних пігментів, що надають ягодам їх насичений колір і володіють цілим спектром протизапальних, противірусних та протиракових властивостей.

Добове споживання антоціанів має становити 50-150 мг на добу. Дозрілі плоди чорниці містять до 600 мг антоціанів на 100 грам продукту. Виходить, що 150 мг антоціанів міститься в 25 грамах (трохи більше столової ложки) чорниці – це оптимальна добова норма згідно з рекомендаціями лікарів-дієтологів. Немає сенсу гнатися за більш високими дозами, вони не збільшують лікувального ефекту.

Втім, дорослі, яким подобається смак чорниці, без особливої ​​шкоди можуть вживати і до 200 грам на добу, головне, дотримуватися правил і враховувати протипоказання. Дітям слід починати давати чорницю від чайної ложки, поступово збільшуючи обсяг. Збирати ягоди бажано в екологічно чистих місцях, уникаючи близькості автострад, заправок, промислових територій.

Використовуючи чорницю в складі різних зборів, можна позбутися від вогнищ запалення в підшлунковій залозі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів