Не нашкодь: лікарі назвали види корисних для здоров’я жирів

Всім, мабуть, відомо, що в раціоні повинні бути присутніми здорові жири. Це не тільки рослинні продукти, але і жири тваринного походження. Давайте розбиратися, які жири можна назвати корисними і в чому їх позитивна користь для здоров’я.

Риб’ячий жир

З радянських часів люди вживали риб’ячий жир і досі він не втрачає своєї актуальності. Він корисний тим, що містить омега поліненасичені жирні кислоти, завдяки яким знижується рівень тригліцеридів в крові. Це є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань. Також є ряд інших корисних властивостей риб’ячого жиру.

Наприклад, в ньому міститься багато вітаміну А. Завдяки цьому компоненту поліпшується зір у сутінках, здатність розрізняти кольори. Також вітамін А позитивно позначається на стані волосся, нігтів, шкіри, зміцнює оболонки клітин і збільшує їх чутливість до гістаміну. А це дозволяє боротися з алергічними реакціями.

По-третє, риб’ячий жир корисний для вагітних жінок. Очікування дитини і без того справа непроста, а з прийомом такого компонента можна не переживати за розвиток плода. У нього розвивається координація, мозок, зір, а сама жінка менш схильна до депресії і стресу.

По-четверте, риб’ячий жир є відмінним джерелом вітаміну D, який дозволяє краще засвоюватися мінералам, особливо фосфору і кальцію. Це стане хорошою профілактикою рахіту у дітей, сприяє поліпшенню росту кісткової тканини і стимулює мозкову діяльність.

І нарешті, риб’ячий жир може знизити ризик розвитку психічних захворювань. Наприклад, шизофренії. У його складі є серотонін, гормон радості, що поліпшує настрій і допомагає боротися з агресією, дратівливістю, злістю і поганим настроєм.

Борсуковий жир

У складі барсукового жиру є два вкрай важливих для здоров’я компонента. Мова йде про вітаміни А і групи В. Крім того, він є джерелом поліненасичених жирних кислот, які організм не виробляє самостійно. Все це робить цей вид жиру вкрай корисним для здоров’я.

Так, борсуковий жир зменшує запальні процеси, стимулює обмін в клітинах. А за рахунок вмісту вітаміну А поліпшується оновлення клітин. Вітаміни групи В відповідальні за підтримання нормального гормонального фону.

Також цей вид жиру буде корисний після отриманих ран, так як сприяє їх швидкому загоєнню. Під його впливом стимулюється білковий обмін і гинуть шкідливі і хвороботворні бактерії.

Нерідко його використовують при хворобах верхніх дихальних шляхів. З давніх часів його застосовували при туберкульозі, продовжують використовувати і зараз в таких цілях. Також борсуковий жир допомагає лікуватися від хронічного і гострого бронхіту, пневмонії.

Акулячий жир

Склад акулячого жиру теж багатий. Найбільш корисною є речовина під назвою сквален, що надає антиоксидантну, протизапальну, протипухлинну та імуностимулюючу дії. Вона дозволяє кисню легше проникати в клітини і активізує продукування еластину і колагену.

Акулячий жир також використовують в косметичних цілях. Завдяки йому можна відмінно відновити клітини шкіри, поліпшити структури еластичних волокон і зволожити шкіру.

З його допомогою можна полегшити стан при артрозі, артриті, шкірних, бронхолегеневих захворюваннях, хворобах печінки, нирок, депресії. Жир акули застосовують навіть при лікуванні лейкемії, особливо у дітей.

Як бачимо, жири можуть бути корисними для здоров’я. Тому не треба повністю виключати їх з життя.

Джерело

Поділись


Новини партнерів