Як самостійно позбутися від головного болю: поради фахівців

Один з варіантів – взяти таблетку знеболюючого. Але є і люди, які не поспішають труїти себе «хімією» і використовують альтернативні методи. Але наскільки вони дієві і що думають з цього приводу лікарі?

Свіже повітря

Вважається, що головний біль може виникати від гіпоксії, тобто нестачі кисню в організмі, що виникає, наприклад, через духоту в приміщенні, недосипання і т.д. В цьому випадку є рекомендація встати і прогулятися по вулиці. Варто розуміти, що в такій ситуації головний біль не буде сильним, навіть, скоріше, це буде і не біль зовсім, а легке нездужання, яке при припливі свіжого повітря пройде.

Якщо стан не дуже активний і хочеться поспати, це також може вказувати на нестачу кисню. У такій ситуації рекомендують відпочити в приміщенні, де буде свіжо, злегка волого (оптимального рівня зволоженості повітря можна досягти за допомогою зволожувачів) і провітрено.

– Так, дійсно, це так. Найчастіше голова болить від гіпоксії в квартирах, офісних приміщеннях, особливо в опалювальний сезон, коли обігрівачі випалюють необхідний нам кисень. Кращий спосіб – прогулятися по свіжому повітрю протягом півгодини або вийти на балкон, подихати повільно і глибоко протягом 10 хвилин – каже лікар-невролог вищої категорії Людмила Прозорова.

Фітотерапія і ванни для ніг

Ті, хто страждають від перепадів тиску, зазвичай вміють розпізнавати головні болі, що починаються на цьому тлі. Природно, бажано перевірити свої здогади показниками тонометра. При зниженому тиску для нормалізації стану люди приймають тонізуючі засоби, наприклад, настоянку женьшеню і т.д. Крім того, підкоригувати ситуацію можна і кофеїном – достатньо випити невелику кількість кави, щоб відчути себе краще.

Якщо тиск підвищений – зазвичай вдома використовуються інші варіанти. Ванни для ніг, трав’яні теплі чаї – все це сприяє поліпшенню ситуації. Зрозуміло, що мова йде про невелике підвищення тиску. Якщо цифри дуже високі, доводиться боротися офіційними методами.

При розвитку головних болів нерідко рекомендують різноманітні чаї на травах і рослинах. Одним з дієвих методів називають імбирний чай. Достатньо подрібнити трохи кореня імбиру і заварити його окропом.

Невролог Людмила Прозорова згодна з такими рекомендаціями.

Масаж

Ще одна рекомендація по терапії головного болю без таблеток – проведення масажу. Потрібно акуратно пройтися кінчиками пальців по всій голові, виконуючи погладжування впевнено, але без активних натискань. Можна захопити в процесі і традиційні біологічні точки на голові – в куточках очей, в мочках вух, на потилиці і т.д. Така маніпуляція дозволяє привести в тонус м’язи, зміцнити судинні стінки.

– Якщо відомі причини головного болю, і він не пов’язаний з неврологічними захворюваннями, можна пробувати. Таке спрацює, якщо, наприклад, причина криється в остеохондрозі – каже Людмила Прозорова.

Використання холоду

Вважається, що можна використовувати холодні компреси для розслаблення м’язів. Є теорія, за якою спазми в комірцевій зоні шиї приводять до погіршення кровообігу, яке стає причиною все тієї ж гіпоксії. І якщо розслабити цей напружений вузол, можна скорегувати ситуацію.

Рекомендують загорнути кілька кубиків льоду в рушник і прикласти до лоба, скронь або навіть комірцевої зони. Тут важливо не прикласти і притиснути, а діяти як би промокаючими рухами. До такого методу варто підходити з обережністю. Адже можна надмірно охолодити спазмовані судини і ще більше погіршити ситуацію. Якщо в перші ж хвилини не настає поліпшення, значить, метод вибраний невірно.

– А ось з таким варіантом не треба експериментувати. Тому що якщо причина головного болю – напруга, то полегшити її краще шляхом відволікання уваги або перемикання на інший вид діяльності. Наприклад, піти прогулятися на свіжому повітрі. Це буде більш результативно. А якщо причина головного болю – хронічний запальний процес або мігрень, то холод може погіршити ситуацію – зазначає лікар.

Медики відзначають, що головний біль – симптом, який повинен насторожити, особливо, якщо він повторюється з певною регулярністю.

«Головний біль – дуже поширена скарга пацієнтів. Вона виникає при багатьох захворюваннях, в тому числі – серйозних, що загрожують життю. Вона може бути викликана занадто широким спектром причин: від черепно-мозкової травми до інфекційних захворювань, тому універсальних порад з приводу її полегшення немає.

Чому головний біль не можна терпіти?

Якщо у людини з’являються головні болі, особливо тривалі, не можна терпіти, «заглушати» біль таблетками і займатися самолікуванням. Необхідно з’ясувати причини нездужання і повністю їх усунути. Для цього слід обов’язково звернутися до лікаря, який призначить обстеження, встановить точний діагноз і дасть рекомендації по купіруванні больового синдрому, в тому числі – і немедикаментозними методами.

Кращою профілактикою головних болів є турбота про себе і підтримка організму в гарній формі: збалансоване харчування, помірні регулярні фізичні навантаження, бажано на свіжому повітрі, повноцінний сон, відновлювальні процедури. Необхідно пам’ятати, що самолікування, несвоєчасне звернення до лікаря можуть призвести до непоправних наслідків», – каже лікар-невролог Людмила Прозорова.

Джерело

Поділись


Новини партнерів