Науково обгрунтована кетогенна дієта: дозволені і заборонені продукти

Спочатку розроблена для лікування дітей з епілепсією, кетогенна дієта обмежує споживання вуглеводів всього лише двома-чотирма відсотками калорій при співвідношенні жирів до вуглеводів і білків 4:1. Її мета – привести тіло в стан, що називається кетоз. Замість розщеплення вуглеводів на глюкозу, печінка перетворює жир в кетонові тіла, які стають основним джерелом харчування для організму.

Що їсти можна?

Суть кетогенної дієти полягає у вживанні жирної їжі, а також страв з помірним вмістом білків і дуже низьким вмістом вуглеводів. Слід їсти червоне м’ясо, жирну рибу, м’ясо птиці та яйця. Інші жирні продукти в меню: масло, вершки, сир, йогурт, горіхи, авокадо, оливкова і кокосова олія. Дозволені і низьковуглеводні овочі, такі як зелень, помідори, цибуля і перець.

Що їсти не можна?

Виключаються макарони, зернові, хліб і солодощі. Можна також попрощатися з більшістю коренеплодів, бобових і фруктів. Алкогольні напої руйнують кетоз, так що і від них доведеться відмовитися.

Плюси і мінуси

Деякі дослідження вказують на потенційні переваги кетогенної дієти, такі як:

  • зниження ваги;
  • зниження вмісту цукру в крові;
  • підвищення чутливості до інсуліну у діабетиків.

З іншого боку, кетогенна дієта досить екстремальна, вона може звести з розуму, адже наш світ наповнений солодощами та іншими задоволеннями. Дієта, яка робить нещасним, не спрацює.

Крім цього протягом початкового етапу (кілька тижнів) тіло пристосовується до нового існування без вуглеводів, і з’являються такі симптоми, як втома, затуманена свідомість, нудота. Організм відчуває нестачу важливих мікроелементів, таких як фолієва кислота, кальцій і калій, тому більшість прихильників кетогенної медицини рекомендують приймати полівітаміни.

Якщо сила волі дозволяє впоратися з зайвим, якщо їсти бекон, яйця і стейк-салати кожен день – звучить приголомшливо, то можна спробувати кетогенну дієту.

А якщо ні, то просто зосередьтеся на тому, щоб звести до мінімуму шкідливі вуглеводи, такі як макарони і злаки, і вживати більше цільних злаків, бобових, овочів і фруктів, щоб задовольнити потреби організму у вуглеводах. І, звичайно, не можна забувати про жири! Вони забезпечують енергію і дозволяють поглинати вітаміни A, D, E, K.

Джерело

Поділись


Новини партнерів