13 кроків для оздоровлення кишечника

Стан нашої травної системи впливає на все – вага, настрій, самопочуття, навіть когнітивні здібності людини. У цьому часто криється причина болю, депресії і ряду захворювань. Ось чому здоровий кишечник – запорука психічного і фізичного здоров’я. Як же оздоровити кишечник?

Кишечник населяють численні види бактерій, грибів і мікроорганізмів, які складають його мікрофлору. Деякі з них корисні, інші шкідливі, а треті можуть бути як хорошими, так і поганими залежно від обставин.

Наприклад, деякі штами кишкової палички корисні, а інші представляють небезпеку. Золотистий стафілокок присутній в кишечнику 35% здорових людей, але представляє смертельну загрозу при розростанні. Навіть корисні бактерії, якщо вони в надлишку (СИБР – синдром надлишкового бактеріального зростання), можуть викликати больові відчуття, проникаючи в тонкий кишечник.

Програму відновлення здоров’я кишечника зручно розділити на три фази.

Примітка: Перед тим, як стати краще, ваш стан може погіршитися. Це наслідок так званої реакції Яриша-Герксгеймера – неконтрольованої імунної відповіді на масову загибель шкідливих бактерій. Неприємні симптоми включають втому, затуманену свідомість, шлунково-кишкові розлади (нудота, здуття, діарея або запор), озноб, головний біль, свербіж, біль в м’язах і суглобах, грипоподібні стани, млявість, висип і дратівливість.

Фаза 1. Поліпшення загального стану

1. Зменшіть стрес. Стрес підсилює зростання шкідливих бактерій, наприклад, бластомікози. Імунний захист слабшає, дозволяючи шкідливим бактеріям розростатися і проникати в тонкий кишечник.

2. Підтримайте імунітет. Додайте в свій раціон цитрусові, часник, шпинат. Не забудьте про вітаміни B, D і цинк.

3. Скоротіть вживання продуктів, що викликають запалення. Це послабить навантаження на імунну систему. Виключіть борошняне, цукор, трансжири (гідрогенізовану олію).

4. Вживайте колаген. Сполучна тканина кишечника – бар’єр між його вмістом і організмом. Якщо цей бар’єр «протікає», шкідливі речовини потрапляють в кровотік, викликаючи неприємні симптоми. Наприклад, анкілозуючий спондиліт (хвороба Бехтєрєва) викликають бактерії клебсієли. Вони присутні в кишечнику багатьох людей, але патологія виникає, коли потік крові розносить їх по всьому організму. Колаген зміцнює тканини кишечника, допомагаючи запобігти цьому захворюванню.

5. Харчуйтеся усвідомлено. Звертайте увагу, як ті чи інші продукти впливають на ваш стан. У деяких їжа, багата волокнами, посилює проблеми зі шлунком, посилюючи зростання фірмікутів – грампозитивних бактерій. Для інших шкідливі вуглеводи. У третіх багата жирами їжа викликає розлад кишечника.

Фаза 2. Очищення кишечника

6. Кето-дієта. Низковуглеводна кето-дієта знижує запалення, знижує резистентність до інсуліну, очищає слизову шлунка, допомагаючи позбутися від шкідливих бактерій і паразитів. У початковій фазі кето-дієти можуть виникнути симптоми, що нагадують грип: головний біль, судоми в ногах, а також з’явитися непереборна тяга до солодкого. Прийом магнію і калію допоможе знизити неприємні відчуття. Якщо через кілька днів ваш стан не покращиться, дієту доведеться перервати і спробувати більш щадний метод.

7. Детокс печінки. Печінка виводить побічні продукти життєдіяльності кишкових бактерій. Для підтримки здоров’я цього найважливішого органу приймайте екстракт розторопші, глюкарат кальцію (Calcium D-Glucarate), N-ацетил-L-цистеїн, Liposomal Glutathione. Листя кульбаби, редис, гірчиця сприяють виділенню жовчі і ефективно видаляють токсини. Обов’язково включіть в свій раціон хрестоцвіті овочі: броколі, капусту, руколу.

8. Використовуйте натуральні засоби, що сприяють травленню. Бетаїн HCL (триметилгліцин) вживається при печії і розладах шлунка. Травні ферменти (ензими) покращують стан жовчного міхура та підшлункової залози. Імбир допомагає роботі мігруючого моторного комплексу шлунка, щоб очистити тонкий кишечник між прийомами їжі.

Фаза 3. Знищення шкідливих мікроорганізмів

9. Мікроби. Якщо шкідливі бактерії не зникають, значить, у них є дім, в якому можна сховатися. Аліцин, який руйнує захисні оболонки мікробів (міститься в часнику), N-ацетил-L-цистеїн і монолаурін.

10. Пробіотики. Вводьте їх в свій раціон поступово, під час прийому їжі. Переконайтеся, що не їсте занадто швидко.

11. Бактерії. Оптимальний вибір – кориця, гвоздика і часник. Якщо ефекту немає, спробуйте більш інтенсивні засоби – олію орегано, екстракт насіння грейпфрута.

12. Кишкові паразити. Насіння папаї приймайте на голодний шлунок, запиваючи соком або водою. Після цього не їжте нічого протягом 3 годин. Цього достатньо, щоб насіння папайї досягло тонкого кишечника.

13. Кандидоз кишечника. Насіння папаї вбиває паразитів, а кокосове масло ефективне проти грибкових уражень шлунково-кишкового тракту. Почніть з 1 столової ложки кокосового масла на голодний шлунок, потім не їжте нічого 1-2 години. Поступово збільшіть кількість до 2-3 столових ложок в день. Можете додавати кокосове масло в їжу, але це знизить його ефективність.

Пам’ятайте! Перед застосуванням будь-яких рекомендацій, необхідно проконсультуватися з фахівцем!

Джерело

Поділись


Новини партнерів