Високий тиск під час вагітності: симптоми та лікування

Високий тиск під час вагітності діагностують, коли його значення перевищують 140/90 мм рт.

Але чи знаєте ви, що таке артеріальний тиск?

Кров’яний тиск – це сила, з якою кров тисне на стінки артерій. Коли ця сила занадто висока з якоїсь причини, виникає гіпертензія.

Якщо ви підозрюєте, що у вас високий кров’яний тиск, зверніться до лікаря. Цей розлад необхідно контролювати, оскільки це може вплинути на вас і здоров’я вашої дитини. Не ігноруйте симптоми та негайно зверніться до лікаря.

Високий тиск під час вагітності

Контроль артеріального тиску під час вагітності є найкращим способом запобігання іншим шкідливим або важким станам.

Як правило, високий кров’яний тиск під час вагітності у жінок, які загалом не страждають від цього стану, проявляється на середній та/або  на пізній стадії вагітності, десь після 20-го тижня. Насправді, у вагітних жінок часто спостерігається низький кров’яний тиск протягом перших місяців вагітності.

Залежно від симптомів, можна виділити три види підвищеного кров’яного тиску під час вагітності:

1. Гестаційна гіпертензія

Гестаційна гіпертензія – це високий кров’яний тиск, який виникає під час вагітності, як правило, після 20-го тижня вагітності. Зазвичай він безсимптомний і зникає після пологів. Однак він може:

  • підвищити ризик гіпертонії в майбутньому
  • спричинити передчасні пологи
  • знизити масу тіла
  • призвести до розвитку прееклампсії

2. Хронічна гіпертензія

Вона буває, коли жінка страждала на гіпертонію до вагітності або коли тиск підвищується до 20-го тижня.

Ця умова, як і описана вище, може також викликати прееклампсію.

3. Прееклампсія

Прееклампсія – це раптове підвищення артеріального тиску, яке зазвичай проявляється наприкінці вагітності, в останньому триместрі. Цей стан може викликати ураження печінки, нирок та інших органів.

Крім того, це може загрожувати життю матері й дитини.Тому надзвичайно важливо стежити за кров’яним тиском під час вагітності.

Симптоми гіпертензії під час вагітності

Якщо ви помітили набряк рук і обличчя, помутніння зору та нудоту, зверніться до лікаря.

Високий тиск під час вагітності не завжди є симптоматичним. Коли симптоми є, він зазвичай викликає головний біль, зокрема в тильній частині голови, а також погіршення зору, чутливість до світла, набряк кінцівок і сильний біль у животі.

Як відомо, цей стан може бути досить небезпечним як для матері, так і для дитини. З цієї причини контроль артеріального тиску є важливою частиною допологового догляду. На кожному пренатальному візиті лікар проводить перевірку артеріального тиску.

Ось деякі з симптомів прееклампсії:

  • надлишок білка в сечі
  • інтенсивний головний біль
  • зміни зору, погіршення зору або навіть втрата зору
  • нудота і блювота
  • задишка
  • низька кількість тромбоцитів
  • набряки, здебільшого на обличчі та руках
  • раптове збільшення ваги
  • біль у верхній частині живота, як правило, з правого боку

Якщо ви помітили будь-який із цих симптомів, ваш лікар проведе низку аналізів, щоб визначити наявність прееклампсії та вжити відповідних дій для захисту вас і вашої дитини.

Лікування високого артеріального тиску

Ваш лікар вирішить, чи необхідно вам приймати ліки, щоб контролювати артеріальний тиск.

Лікування високого кров’яного тиску під час вагітності залежатиме від стану жінки та історії хвороби, а також від загального перебігу вагітності. Ваш лікар визначить, що робити відповідно до особистої оцінки ситуації.

Він може призначати ліки проти кров’яного тиску, які безпечні для вас і вашої дитини. Приймайте ліки відповідно до вказівок лікаря. Не припиняйте прийом і не змінюйте дози.

Ба більше, лікар може порекомендувати вам пити достатню кількість рідини (близько 12 склянок або 3 літри на день), перейти на збалансований раціон з низьким споживанням солі та оброблених продуктів, таких як солодощі, ковбаси та смажені продукти, а також багато відпочивати.

Важчі випадки можуть вимагати госпіталізації з метою запобігання можливого розвитку гестозу.

Щоб запобігти підвищенню кров’яного тиску під час вагітності, ми рекомендуємо робити регулярні фізичні вправи (наприклад, ходьба, йога для вагітних, водна аеробіка), пити достатню кількість води, уникати кави та напоїв із кофеїном та звести до мінімуму споживання солі.

Якщо у вас є питання з цього приводу, зверніться до свого лікаря під час наступного допологового обстеження. Він зможе відповісти на ваші запитання краще, ніж будь-хто інший, з урахуванням вашої особистої історії хвороби та фізичного стану.

Джерело

Поділись


Новини партнерів