5 порад, до яких варто прислухатися, щоб уникнути гастриту

Спосіб життя середньостатистичного жителя мегаполісу далекий від досконалості: ненормований графік роботи, пізні вечері, перекуси на ходу, сухомятка, велика кількість фастфуду та напівфабрикатів, куріння і надлишок кофеїну – все це аж ніяк не сприяє нормальному травленню. Додайте сюди хронічне недосипання, нервове напруження через перевтому і негаразди на роботі – і ви отримаєте ідеальне підгрунтя для розвитку гастриту. Недарма медики прозвали його хворобою офісних працівників і трудоголіків.

У свою чергу, неправильне харчування, стреси і шкідливі звички знижують захисні сили організму і роблять його вразливим перед бактерією Хелікобактер пілорі: патогенний мікроорганізм викликає загибель клітин і запалення слизової шлунка і призводить до розвитку гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту.

Якщо ви не хочете займатися лікуванням гастриту і кілька місяців харчуватися тільки вівсяною кашею, саме час скорегувати свій спосіб життя. При цьому позбавляти себе всіх радощів зовсім необов’язково: ми склали список порад, які допоможуть вам захистити шлунок і уникнути захворювання, не відмовляючись від смачної їжі. Будьте собою і їжте те, що любите.

Дотримуйтеся здорового харчування

Найважливіше в профілактиці гастриту – збалансоване харчування. Забудьте про строгі дієти: ваш раціон повинен містити достатню кількість білків, жирів і вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. Включіть в нього більше легкозасвоюваних натуральних продуктів, не зловживайте кислою, гострою та солоною їжею, уникайте фаст-фуду, занадто гарячої або холодної їжі, міцного алкоголю, кави і газованої води. З обережністю вживайте продукти, багаті грубою клітковиною (сиру капусту, моркву, яблука): вони подразнюють слизову шлунка.

Дотримуйтеся режиму харчування, організуйте свій день так, щоб снідати, обідати і вечеряти в певні години: вечеря повинна бути не пізніше, ніж за дві години до сну. Не їжте на ходу або всухом’ятку. І, звичайно, не забувайте ретельно пережовувати їжу: добре подрібнена їжа перетравлюється набагато швидше і легше, а також знижує навантаження на травний тракт.

Слідкуйте за гігієною під час приготування їжі

Однією з причин інфікування бактерією Хелікобактер пілорі є елементарне порушення правил санітарії під час приготування їжі. Мікроорганізм потрапляє в травний тракт так само, як будь-який інший вірус – через рот.

Щоб цього уникнути, готуйте їжу з дотриманням всіх правил гігієни. Ретельно мийте продукти, добре прожарюйте і проварюйте рибу, птицю і м’ясо. Крім того, бажано готувати їжу на один день, щоб уникнути розмноження в ній хвороботворних організмів.

Проводьте профілактику в міжсезоння

Найвищий пік захворювань шлунково-кишкового тракту спостерігається навесні і восени. В цей час імунітет знижується, загострюються хронічні захворювання, організм відчуває нестачу вітамінів і мікроелементів і стає особливо уразливий перед різними вірусами і бактеріями, в тому числі Хелікобактер пілорі.

Тому в міжсезоння особливо важливо правильно харчуватися, а щоб забезпечити шлунку додатковий захист від агресивного впливу бактерій, двічі на рік (наприклад, в лютому та вересні) приймайте курс метабіотиків.

Слідкуйте за здоров’ям

Щоб не пити препарати від гастриту, приділяйте увагу не тільки правильному харчуванню, але і здоров’ю організму в цілому. Карієс, хронічний тонзиліт і гайморит, туберкульоз, холецистит і інші інфекційні захворювання, шкідливі звички, такі як куріння і зловживання алкоголем, – можуть призвести до запалення слизової шлунка і гастриту.

Підтримуйте здоровий спосіб життя, регулярно відвідуйте стоматолога та інших лікарів, щоб вчасно виявити порушення в роботі організму і пройти курс лікування.

Уникайте стресів

Лікарі та психологи недарма кажуть, що всі хвороби – від нервів, в тому числі травні (виразка шлунка входить в офіційний список психосоматичних захворювань – “Чікаго сімку”). Стрес збільшує вироблення соляної кислоти в шлунку, яка не витрачається повністю на перетравлення їжі і починає “роз’їдати” слизову. Крім того, збільшується викид адреналіну, що звужує судини, – як наслідок, погіршується кровопостачання шлунку і порушується живлення клітин. Якщо це відбувається постійно, клітини починають атрофуватися і гинути, і в шлунку утворюються вогнища запалення – гастрит.

Щоб не лікувати гастрит і не страждати від інших проблем з травленням, намагайтеся уникати фізичної і нервово-психічної перевтоми і негативних переживань. Висипайтеся, не забувайте чергувати роботу і відпочинок і розвивайте позитивне мислення. Вчіться не реагувати бурхливо на кожну дрібницю, не сидіть в чотирьох стінах і прагніть отримувати якомога більше позитивних емоцій. Приводи для радості є всюди: відмінною профілактикою стресу стане спілкування з друзями та коханими, творчість, йога, танці, піші прогулянки і заняття спортом на свіжому повітрі – іншими словами, все, що приносить вам задоволення і змушує відчувати себе щасливими!

Джерело

Поділись


Новини партнерів