Кому не можна їсти помідори: відповідь фахівців

М’ясисті плоди трав’янистої рослини сімейства пасльонових першими почали вирощувати індіанці Південної Америки. Стародавні ацтеки називали їх «томатль», що означає «велика ягода».

Друге ім’я – «помідор» – томат отримав в Італії. Італійці першими з європейців навчилися вирощувати томати, і вони ж дали екзотичним плодам власну назву – «помо доро», що означає «золоте яблуко».

На відміну від італійців, велика частина європейців довго вважала томати отруйними. Аж до XVIII століття лікарі просили людей остерігатися томатів, так як вони нібито викликають внутрішню кровотечу і виразку шлунка.

Сьогодні ми все більше дізнаємося про користь цих соковитих ягід, але, на жаль, не можемо забувати про ряд протипоказань і прихованих небезпек для людського організму.

Чому не можна їсти помідори

Алергія

Харчова алергія на помідори викликана, як правило, вмістом в них алергенної речовини – лікопіну. У деяких випадках симптоми алергії можуть розвинутися протягом години після того, як овоч був вжитий в їжу. Тому тим, у кого вона виявлена, слід триматися від томатів подалі.

Всім іншим червоний пігмент лікопін вельми корисний, як потужний антиоксидант, який в 10 разів перевершує по ефекту бета-каротин, і як ефективний захист від раку простати.

Хвороби жовчовивідних шляхів

Помідори володіють активним жовчогінним ефектом. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути дуже сумними.

Захворювання нирок

Існує міф про те, що помідори через високий вміст щавлевої кислоти призводять до утворення оксалатних каменів у нирках. Насправді щавлева кислота в томатах практично відсутня (близько 2-5 мг на 100 грам), але людям, які страждають на сечокам’яну хворобу, помідори все ж слід вживати з обережністю.

Серед овочів і фруктів без зусиль можна знайти більш щедрі джерела щавлевої кислоти. Наприклад, в 100 грамах буряка міститься від 500 до 675 мг цієї речовини, в ревені – від 600 до 860 мг, шпинаті – до 600 мг, картоплі – до 40 мг.

Панкреатит

Вживання помідорів сприяє поліпшенню травлення, підвищенню апетиту, пригніченню росту шкідливих бактерій, але при панкреатиті щодо томатів слід дотримуватися деяких обмежень.

При запаленні підшлункової залози не слід вживати овочі і фрукти, що містять багато кислот. Свіжі помідори є в цьому випадку небажаними. Інша справа, якщо їх піддали нехай мінімальній, але тепловій обробці. Тушкувати, запікати, готувати на пару, варити супи з томатів – можна і потрібно!

Тим більше, що при термічній обробці (зокрема, при консервуванні) овоч не втрачає своїх корисних властивостей. Навпаки, в них навіть збільшується вміст «чарівного» лікопіну.

Будь-яке пошкодження підшлункової залози призводить до тяжких наслідків і тривалого лікування.

Хвороби шлунково-кишкового тракту

Як тут не згадати великого комбінатора Остапа Бендера і пораду, яку він дав підпільному мільйонерові Корейко: «Благаю, не їжте на ніч сирих помідорів, щоб не заподіяти шкоди шлунку!»

Людям з гострим гастритом або колітом дійсно варто виключити зі свого раціону свіжі помідори, що містять значну кількість рослинних кислот. Правда, це стосується не тільки помідорів, а й багатьох інших свіжих овочів.

Що ж стосується «на ніч», то тут мова йде, швидше за все, про сечогінний ефект томатів. Це змушує нирки активно працювати і переганяти через себе велику кількість рідини.

Якщо у людини немає проблем зі здоров’ям, вона може сміливо приготувати собі на вечерю смачний салат зі свіжих помідорів з рослинною олією. Для тих, у кого проблеми з нирками, це загрожує частими нічними походами в туалет.

Артеріальна гіпертензія

При гіпертонії протипоказано вживати консервовані томати, через присутність оцту і великої кількості солі. У той же час свіжі помідори перешкоджають накопиченню «поганого» холестерину на стінках судин, що для гіпертоніків життєво важливо.

Захворювання суглобів

Багато пацієнтів відзначають, що суглобам гірше після помідорів і всіх пасльонових. Ось що говорить Норман Чайлдерс, засновник Фонду досліджень артриту: «На основі дослідження впливу рослин сімейства пасльонових на більш ніж 1 400 добровольців протягом 20 років з’ясувалося, що пасльонові є причиною артриту у чутливих людей» .
Щоб виявити чутливість організму до пасльонових, медики радять своїм пацієнтам провести такий експеримент: виключити з раціону всі пасльонові терміном на три місяці, а потім поступово вводити їх по одному продукту. Так, за допомогою дієти, ти зможеш простежити, як відгукується артрит на появу на твоєму столі помідорів і їх родичів.

Як за допомогою помідорів схуднути і оздоровити серце

Як бачимо, помідори, що містять мізерну кількість щавлевої кислоти, навряд чи можуть порушити сольовий обмін організму. Зате ці плоди накопичують в собі багато солей калію (до 300 мг на 100 г), що поліпшує роботу серця.

Чудодійними продуктами для серця і судин назвали помідори і томатний сік японські вчені. Спостерігаючи за станом пацієнтів, які в необмеженій кількості вживали томатний сік без солі, вони переконалися в істотному зниженні у них кров’яного тиску і рівня шкідливого холестерину.

Дієтологи радять вживати помідори всім бажаючим схуднути. Соковиті плоди мають низьку калорійність (15-20 кілокалорій на 100 грам), але при цьому високий вміст вітамінів і клітковини. Така дієта дуже ефективна, не шкодить здоров’ю і не вимагає великих витрат. Звичайно ж, це не означає, що потрібно обмежитися одними томатами.

Наприклад, на сніданок пропонуємо з’їсти омлет з помідорами, а звичну каву замінити томатним соком. На обід можна запекти куряче філе і доповнити його салатом з помідорів, а на вечерю приготувати стейк з риби з томатним супом-пюре.

ПОРАДА РЕДАКЦІЇ

Якщо ти п’єш багато томатного соку, не зловживай сіллю, інакше замість очікуваної стрункості ризикуєш роздобути набряки на ногах і мішки під очима.

Цікаво, що за допомогою свіжих помідорів можна вилікувати сонячні опіки і укуси комах. Потрібно лише нарізати томат кружечками і прикласти до хворого місця.

Джерело

Поділись


Новини партнерів