Погляд сучасної медицини на вірус імунодефіциту людини

Ми не можемо дати чіткої відповіді, що нас чекає в майбутньому житті. Так, астрологи або езотерики можуть передбачити узагальнену картину вашої долі, але вірити їм або ні – вирішувати вам. Точної відповіді як прожити щасливо це життя без турбот вам ніхто не зможе розповісти.

Людина щодня здійснює певні дії, які можуть кардинально змінити життя. Наприклад, ви вирішили піти на побачення з дівчиною, а вже через кілька зустрічей зрозуміли, що ця дівчина та сама, заради якої готові згорнути гори. Або ви на корпоративній вечірці поспілкувалися з людьми, які підказали, в якому напрямку вести бізнес, і ось вже через місяць-другий помічаєте як добробут ваше стрімко зросла. І таких варіантів можна привести ще сотні. Кожен крок людини повинен бути обдуманим, особливо якщо це стосується вашого здоров’я.

Так, від таких хвороб як рак не застрахований ніхто, навіть світові знаменитості. Але дотримуватися правил особистої гігієни, правильно харчуватися і користуватися контрацептивами, то ризик захворіти вірусними інфекціями значно зменшується. Ось, наприклад, вірус імунодефіциту людини (далі ВІЛ), хоч і є одним з найбільш небезпечних вірусів на планеті, але використовуючи найпростіші методи захисту, ризик заразитись зводиться до мінімуму. Багато людей заражаються ВІЛом просто через те, які займаються незахищеним сексом. Але придбати цей вірус можна не тільки статевим шляхом, тому кожній людині бажано здати аналіз на ВІЛ. Аналіз на ВІЛ може проводитись декількома способами. Ось за посиланням https://medlabtest.ua/uk/patients/analizy/antitela-k-vic-12-antigen-r24-vic1-anti-hiv-12 можна здати аналіз на антитіла до ВІЛ 1 та 2 типу, при цьому термін проведення аналізу становить всього 2 дні. При цьому ніякої попередньої підготовки до дослідження не потрібно – просто йдете в лабораторію або записуєтесь по онлайну та здаєте кров на аналіз. Але ми б не писали б статтю про ВІЛ, якщо б про нього не було що розповісти. Тому ми сподіваємося, читач, ви дізнаєтесь багато цікавого.

Типи та особливості ВІЛ

Небезпека цього вірусу полягає в тому, що він повільно прогресує, а заражена людина може не знати про зараження. Якщо не почати вчасно лікуватись, то кінцева стадія з якої переростає ВІЛ відома як СНІД. Але сучасна медицина змогла перевести ВІЛ-інфекцію в розряд хронічних захворювань. Якщо людина вчасно почав лікування та дотримується рекомендацій лікаря, то він має можливість жити повноцінним життям. Сучасні методики лікування дозволяють зменшити кількість вірусу та зводять до нуля ймовірність її передачі іншій людині.

ВІЛ не має клітинної будови та не може синтезувати самостійно білок. ВІЛ поділяють на два типи:

1. ВІЛ-1;
2. ВІЛ-2.

Основним збудником є 1 тип, а другий малопоширений і зустрічається найчастіше в Західній Африці, тому ми докладно розглянемо про перший тип. ВІЛ-1 має деякі особливості:

1. Вражає клітини імунної системи, і саме ті, які мають маркер CD4. У більшості це Т-лімфоцити, моноцити та макрофаги;
2. Вміє мутувати. Кожна частинка вірусу відрізняється від початкової, тому вірус може легко вислизати від контролю імунної системи, бо вона не встигає виробити антитіла до цього вірусу;
3. Має можливість збережуватись без розмноження, тому що зберігається в Т-лімфоцитах та існує там досить довго.

Як відбувається зараження

Останнім часом зараження відбувається статевим шляхом, однак це не єдиний спосіб. Придбати вірус можна і такими способами, як:

1. Передача вірусу за допомогою крові. ВІЛ також сильно поширений серед наркоманів, які використовують неодноразово голку для ін’єкцій. Іноді можна захворіти вірусом через донорську кров. Однак переживати про те, що заразитись вірусом через донорську кров сьогодні вже не варто, бо сучасні технології можуть виявляти цей порок;
2. Інфікування від матері до дитини. Якщо вагітна жінка заражена ВІЛом, то вона також заразить своєї майбутньої дитини. При цьому малюк має шанси заразитись навіть під час пологів;
3. Вірус передається і через пряме контактування пошкодженої шкіри з біологічною рідиною, такі як сперма, грудне молоко або вагінальний секрет.

Ознаки захворювання ВІЛ

У чоловіків та жінок відрізняються симптоми, але першим та загальним симптомом для всіх буде підвищення температури, при цьому ніяких ознак застуди або ін. хвороб ви не помітите. Підвищена температура тримається близько 10 днів, а далі до неї додається загальна слабкість та головна біль. У жінок при зараженні безпричинно знижується вага, приймання їжі супроводжується нудотою та блювотою і відбувається хворобливе протікання менструації.

У чоловіків перші ознаки зараження ВІЛ проявляються не відразу. Через 10 днів після зараження тіло може покриватися висипом, також збільшуються лімфатичні вузли в районі шиї та пахової області. Через деякий час спостерігається загальна втома та зниження апетиту.

Які існують профілактичні методи

Оскільки ризик зараження навіть у 2019 році великий, то кожній людині потрібно обов’язково проводити профілактику зараження ВІЛ. Велику увагу потрібно приділяти підліткам. Чим більше буде проблема на слуху, тим більше людей замислюються про своє майбутнє, особливий упор потрібно робити на здоровий спосіб життя та відмову від наркотиків. Також дуже важлива контрацепція. Презерватив здатний уберегти людину від інфікованої рідини не інфікованої людини. Особливо це важливо тим людям, які шукають непостійних партнерів.

Зараження може статись навіть при одноразовому незахищеному сексі. Ризик є завжди, тому за допомогою застосування деяких медикаментів, можна знизити ризик захворювання. Якщо у вас стався незахищений секс, то потрібно якомога скоріше звернутися до лікарні (до 3 діб). Лікар призначить вам спеціальне обстеження, а за результатами призначить курс лікування. Це лікування буде проводиться близько місяця, після чого ви повторно пройдете обстеження.

Поділись


Новини партнерів