5 типів живота, не пов’язаних із зайвим жиром, і як від них позбутися

Ви регулярно займаєтеся спортом, а живіт все продовжує випирати? Не поспішайте звинувачувати в усьому зайву вагу. Існує безліч причин, через які ваш живіт може здаватися більшим. Ось, 5 типів животів, причиною яких не є зайвий жир.

1. “Повітряний” живіт

Як би дивно це не звучало, заковтування надлишкової кількості повітря може призводити до здуття живота. Це може бути нервовою звичкою, але також часто відбувається, коли ви їсте, жуєте або якщо ви звикли швидко говорити. Жування жувальної гумки може тільки посилити проблему.

Лікарі часто вважають заковтування великої кількості повітря симптомом інших розладів травної системи, а також психологічних порушень, таких як тривожність і депресія.

Крім того, ми часто заковтуємо більше повітря, ніж зазвичай, коли переживаємо і нервуємо. Кожного разу, коли у нас збивається дихання, і ми починаємо жадно вдихати повітря, підвищується не тільки рівень стресу, а й виникає здуття через велику кількість повітря, що скупчується.

Що робити?

  • Щоб перестати заковтувати більше повітря, потрібно навчитися повільно їсти і пити.
  • Ретельно пережовуйте їжу закритим ротом.
  • Намагайтеся не розмовляти під час їжі.
  • Уникайте куріння, так як це також призводить до надлишку повітря.
  • Відмовтеся від газованих напоїв, так як вони містять бульбашки з вуглекислим газом, який вивільняється і призводить до здуття і газоутворення в кишечнику.
  • Ходіть на прогулянки, займайтеся спортом, щоб навчитися справлятися зі стресом і заковтувати менше повітря.

2. “Водний” живіт

Затримка води в організмі відбувається через накопичення рідини в будь-якій частині тіла. В даному випадку мова йде про живіт. Скупчення рідини також є одним із способів, за допомогою якого наш організм реагує на стрес.

Причиною появи “водного” живота може бути також дисбаланс електролітів. Найяскравішим прикладом затримки води в організмі є набрякання рук і ніг, але це може статися і з вашим животом.

Найчастіше здуття живота через затримку води тимчасове, і тіло відновлює рівновагу після того, як проходить стресова ситуація. Однак в окремих випадках набряк в області живота може вказувати на серцеві, легеневі та ниркові ускладнення.

Що робити?

  • Слідкуйте за своєю вагою і спостерігайте за різкими змінами.
  • Утримайтеся від споживання продуктів з великим вмістом солі, так як сіль сприяє подальшій затримці води.
  • Пийте більше води. Хоча це здається суперечливим, достатня кількість води допомагає видалити накопичену рідину в організмі.
  • Їжте продукти, що мають сечогінні властивості: зелений і чорний чай, петрушку, кавун і імбир.
  • Піднімайте ноги вгору, лежачи на спині 3-4 рази на день, щоб поліпшити циркуляцію крові і рідини.

3. “Газовий” живіт

Надлишок газів в кишечнику з’являється не тільки через заковтування великої кількості повітря, але і через недостатнє перетравлення деяких продуктів. Якщо після їжі у вас почалася безперервна відрижка, в цьому можуть бути винні деякі продукти.

Капуста, цибуля, бобові та інші продукти, багаті на клітковину, виробляють гази як побічний продукт травлення.

Іноді винуватцем може бути непереносимість лактози, фруктози і глютену, які призводять до здуття і газів.

Шлунково-кишкові інфекції, хронічні захворювання і розлади шлунка, причиною яких є бактерії, можуть також призводити до підвищеного метеоризму і здуття живота.

Що робити?

  • Визначте продукти, які викликають проблеми, на час виключаючи їх зі свого раціону.
  • Їжте більше продуктів, що містять пробіотики, щоб збільшити кількість корисних бактерій в кишечнику і налагодити травлення.
  • Також спробуйте на час скоротити споживання продуктів, багатих на клітковину.
  • Зменшіть до мінімуму споживання солодких і крохмалистих продуктів, поки не відновиться здоров’я вашого кишечника.

4. Кістозний живіт

Одним з очевидних симптомів кісти яєчника є здуття живота. Під час циклу раз на місяць яєчники виробляють яйцеклітину в фолікулах. Іноді фолікули не виробляють яйцеклітину і рідина всередині фолікула призводить до появи кісти. Розміри кісти можуть варіювати від мікроскопічних до досить великих, як у м’яча або кавуна.

Багато жінок списують це на зайву вагу, але біль в животі і здуття може бути наслідком росту кісти. Якщо ви помітили, що ваш живіт суттєво випирає і не знаходите причину раптового збільшення ваги, це тривожна ознака.

Однак варто пам’ятати про те, що більшість кіст яєчників безпечні. Досить часто ви навіть не відчуваєте симптомів, а кіста з часом зникає.

Якщо ж вас турбує біль у тазовій області, неприємні відчуття внизу живота і кровотеча, можливо вам варто звернутися з цією проблемою до лікаря.

Що робити?

  • Якщо не відбулося розриву або перекручування кісти, функціональна кіста, як правило, не вимагає втручання.
  • Однак лікар може попросити вас пройти обстеження, щоб проаналізувати проблему.
  • У деяких випадках пропонують хірургічне видалення кісти.
  • Якщо у вас є схильність до появи кіст яєчників, рекомендується робити регулярні перевірки.

5. Живіт від запору

Запор виникає при сповільненій перистальтиці кишечника або якщо є труднощі при проходженні стільця. В результаті виникає ряд характерних симптомів, таких як:

  • Відчуття повноти живота або тазової області
  • Спазми кишечника
  • Тяжкість і дискомфорт в шлунку і області живота
  • Больові відчуття, що віддають в спину

Насправді, те, як часто ви спорожняєте кишечник – питання суб’єктивне, і те, що є нормальним для одного може бути ненормальним для іншого.

Ви можете спорожняти кишечник 1-3 рази на день або 3 рази в тиждень, і, якщо це буде регулярною і звичною справою, то можна вважати це нормою. Більш рідкісне або часте випорожнення вже може розглядатися як проблема.

Частою причиною запору є порушення в харчуванні. Цьому сприяє споживання малої кількості клітковини, а також недостатньої кількості води. Також запор часто виникає під час вагітності, при дієтах, прийомі деяких ліків, відсутність фізичної активності.

Кишечник, який страждає від запору, стає сприятливим середовищем для розмноження шкідливих бактерій. Активність цих бактерій призводить до вироблення газів, що також викликає здуття і відрижку.

Що робити?

  • Найважливіше при лікуванні закрепів – це включення в свій раціон адекватної кількості клітковини і води. Вам потрібно споживати не менше 25 грамів клітковини з таких джерел, як овочі, цільні зерна і фрукти.
  • Намагайтеся харчуватися в один і той же час з однаковими інтервалами між прийомами їжі.
  • Скоротіть споживання кофеїну.
  • Регулярно займайтеся фізичними вправами, щоб уникнути запорів і метеоризму.
  • Дуже корисні прогулянки, їзда на велосипеді і танці. Ці види фізичної активності сприяють природному проходженню стільця.

Різниця між жиром на животі і здуттям

Якщо у вас випирає живіт, перше, що потрібно зробити, це стежити за симптомами, щоб визначити ймовірну причину. Це допоможе вам прийняти рішення про те, як впоратися з проблемою і отримати плоский живіт.

Щоб відрізнити здуття живота від жиру, дайте відповідь на 4 важливих питання:

1. Здуття зосереджене в одному місці, чи усюди?

Для початку добре роздивіться свій живіт. Здуття локалізоване, чи ви можете спостерігати опуклості і в інших частинах тіла?

Якщо випирає тільки живіт, то ви, швидше за все, страждаєте від здуття, яке зачіпає область живота. Якщо ви помітили збільшення ваги в інших частинах, наприклад, на стегнах і сідницях, то у вас, швидше за все, є зайва вага.

2. Живіт пружний або м’який?

Натисніть на живіт рукою і зосередьтеся на випираючих частинах живота.

Жир на животі зазвичай м’який і податливий при натисканні, в той час як при здутті живіт більш щільний і пружний.

Якщо ви можете схопити більше 2,5 см живота, то висока ймовірність того, що це зайвий жир.

3. Здуття постійне чи періодичне?

Тривалість здуття також може розповісти про його причини. Жирові клітини, як правило, накопичуються з часом і залишаються постійно.

І навпаки здуття виникає періодично і форма вашого живота може змінюватися протягом дня.

4. Здуття є болісним?

І, нарешті, важливо перевірити чи супроводжується здуття болем, так як воно практично завжди викликає різного ступеня хворобливі відчуття.

У той же час зайвий жир не викликає фізичного дискомфорту. Наявність газів також є симптомом здуття, особливо якщо воно збігається з розширенням в області живота.

Джерело

Поділись


Новини партнерів