Чи можна пити каву після алкоголю: відповідь фахівців

Деякі любителі кави для того, щоб додати напою особливий аромат або смак, додають в нього коньяк, ром, лікер. Крім того, є думка, що кофеїн гарно бадьорить, допомагає швидше протверезіти, тому деякі намагаються випити чашку-другу кави після вживання спиртного. Про те, як поєднуються ці напої і що відбувається в організмі, якщо вони змішуються, розповіли лікарі.

Що буде, якщо випити кави з алкоголем або після нього?

За словами гастроентеролога-гепатолога Сергія В’ялова, кофеїн, дійсно, має стимулюючу дію. «Кава уповільнює дію алкоголю. Але при цьому виникає негативний ефект: у людини створюється помилкове враження, що можна випити більше. Другий мінус кави – вона затримує рідину. Якщо пити її під час або після вживання алкоголю, слід пити більше води. Інакше на наступний ранок похмілля буде сильнішим», – каже гастроентеролог.

Як впливає на серце і судини поєднання алкоголю з кавою?

Психіатр-нарколог, лікар вищої категорії Олексій Казанцев також говорить, що кава на невеликий проміжок часу може протверезити. Однак він теж відзначає негативні наслідки такого поєднання. «Сам по собі алкоголь спазмує судини і прискорює серцебиття, а при вживанні його з кавою буде посилюватися цей негативний ефект. Також може підвищуватися тиск і з’являтися головний біль», – застерігає експерт. При проблемах з серцево-судинною системою таке поєднання напоїв може виявитися небезпечним для здоров’я. Втім, як нагадує лікар, людям, які мають серцево-судинні захворювання взагалі не варто вживати алкоголь.

Джерело

Поділись


Новини партнерів